?>

Hayranlık uyandıran projelerle fark attı! Oyu yüzde 70'e kadar çıktı

Şahinbey Belediye Başkanı Mehmet Tahmazoğlu, Haber7 Genel Yayın Yönetmeni Osman Ateşli’nin sorularını cevapladı. Tahmazoğlu, Şahinbey'de yapılan projeler ve hizmetleri anlattı.

Politika - 1 yıl önce

Haber7 – ÖZEL

Şahinbey Belediye Başkanı Mehmet Tahmazoğlu, Haber7 Genel Yayın Yönetmeni Osman Ateşli’yi Gaziantep'te konuk etti. Osman Ateşli’nin sorularını cevaplandıran Başkan Tahmazoğlu, bugüne kadar gerçekleştirilen projeler ve hizmetleri anlattı. Tahmazoğlu, Şahinbey’in bekleyen projeleri için de açıklamalarda bulundu.

TÜRKİYE’NİN SAYILI SANAT MERKEZLERİNDEN BİR TANESİ

Başkanım öncelikle nazik davetiniz için teşekkür ediyoruz, bizleri ağırladınız. Şahinbey Kongre ve Sanat Merkezi, Türkiye’nin sayılı sanat merkezlerinden bir tanesini bölgeye kazandırdınız. Aynı zamanda karşımızdaki Şahinbey Millet Kütüphanesi hizmete girecek, bunların şehre ne gibi kazançları olacağını düşünüyorsunuz? Bize bunlardan bahsedebilir misiniz?

— Şimdi biz temel başlıklar edindik. Öncelikle eğitim… Gençlerimizin hayata hazırlanması için kültür, sanat ve spor alanlarında kendilerini geliştirmesi için mutlaka tesisleşme lazım’ dedik. Kültür sanat alanında Gaziantep’in en büyük salonu olan Şahinbey Kongre ve Sanat Merkezi 1600 kişilik, 3300 metrekare, ayaksız 17 metre yüksekliğinde fayesiyle, 11 salonuyla, içerisinde Şahinbey Belediye Konservatuarı, Şahinbey Bilim Sanat Merkezi, ayrıca 'Dene Yap' atölyeleri,  Tiyatro Eğitimleri bulunmaktadır. Kültür Bakanlığımızın düzenlediği GastroAntep Kültür Yolu Festivali’nin bir kısım ayağı da buradaki salonlarımızda icra ediliyor. Dolayısıyla Gaziantep’in kültür sanat, kongre alanında salon ihtiyacını bu tesis 37 bin 500 metrekare ile karşılamış durumda. Bu şeylere değer katan eserler. İstanbul’dan, Ankara’dan bu konuda uzman birçok sanatçı geldi ve buraları gördü ve “Bu tür tesisleri Türkiye’nin birçok yerinde bulamıyoruz, elinize emeğinize sağlık. Gaziantep’imize hayırlı olsun” diye tepki verdiler.

GENÇLER İÇİN ÇOK SAYIDA ETKİNLİK DÜZENLENİYOR

Tesisler aktif olarak kullanılıyor mu?

— Elbette, mesela bu akşam kültür sanat festivali için etkinlikler düzenleniyor. Burada nikâh salonlarımız var, aktif olarak kullanılıyor. 2 saat önce buraya nikâh kıymak için gelmiştim. Her gün ‘Bilim Şahinbey’ öğrencileri geliyorlar ve burada bilim alanında eğitimler alıyorlar. 'Dene Yap' atölyelerimiz var, 3T Vakfı ile birlikte çalışıyoruz. Tiyatro atölyelerimiz var. Ayrıca önümüzdeki ay içerisinde 14-22 Ekimde bu alanda kitap fuarı düzenleyeceğiz. Biz sık sık bu alanda kitap fuarları düzenliyoruz. Özellikle 23 Nisan’da çocuklarımıza dönük etkinlikler düzenliyoruz. Bayramlarda mesela buralarda resepsiyon düzenliyoruz. Yani ayların önemine göre, etkinlikler yapıyoruz. Bu tür eserler ihtiyaç anında kullanılmak için yapılmış eserler, şu anda her gün aktif olarak kullanılanlar ve haftalık olarak kullanılanlar var. Bu şekilde değişebiliyor.

80 DÖNÜM ARAZİYE GELENEKSEL SPOR MERKEZİ

Başkanım tabi, spora verdiğiniz önemi biliyoruz. Pek çok sporcunun yetişmesine vesile oldunuz. Gençleri spora yönlendirmek adına ne gibi projeler yapıyorsunuz? Bunun yanında Şahinbey Binicilik ve Geleneksel Sporlar Merkezi’nden de bahsedebilir misiniz?

— Spor insanın hayatında mutlaka olması gereken, yeme içme, uyuma gibi günlük yaşantısının içerisine koyması gereken bir dal. Mesela ben bugün Pazar, sabah gittim ormanda yürüyüş yaptım 10 bin adım, ardından fırsat bulup spor salonuna gittim. Az öncede motosikletçilerle beraber 2 saate yakın bir şehir turu yaptık. Spor hayatımızın bir parçası ve spor insanı daha zinde tutuyor, daha çok mutlu ediyor, daha çok çalışma azmi ve şevki getiriyor. Spor yapan insan daha mutlu yaşıyor, birçok hastalıktan kurtuluyor ve ilaç kullanımı azalıyor. Kolesterol, şeker, tansiyon başta olmak üzere birçok hastalığın ilacı, aslında birçok hastalığa yakalanmadan sizi genç ve zinde tutarak hayatınızdan keyif almanıza, daha iyi yaşamanıza ve işinizde daha başarılı olmanızı sağlıyor. Bunun için bizde gençlerimizi sürekli spora teşvik ediyoruz. Teşvik ederken mutlaka tesisin de mevcut olması gerekir.

Gençlerimizin kullanabileceği 217 tane halı saha yaptık. Bunun yanında 22 tane fitness salonumuz var. Spor köy yaptık. 4 tane yüzme havuzu yaptık. Kapalı spor salonları, okçuluk alanı, ampute futbol sahası yaptık. Bu sadece tesis olarak yaptıklarımız. Şu anda 80 dönüm alan üzerinde geleneksel sporlar merkezi yapıyoruz. Belki Türkiye’de olmayan bir tesis, içerisinde binicilik başta olmak üzere atlı okçuluk, aba güreşi, yağlı güreş, diğer geleneksel sporların hepsinin yapılabileceği bir tesis olacak. Ve inşallah bu ay sonu itibariyle tamamlamış olacağız ve gençlerimizin hizmetine sunacağız.

GENÇLERE 1 MİLYONU AŞKIN AYAKKABI

Bununla da yetinmiyoruz. Biz gençlerimize her yıl karne hediyesi spor ayakkabısı, forma, eşofman takımı hediye ediyoruz ki spor yapsınlar ve spora hevesleri artsın diye. 233 bin tane futbol, basketbol ve voleybol topları dağıttık. Dağıttığımız spor ayakkabısı sayısı 1 milyon 80 bin oldu. İlkokul 4. sınıftan başlayarak üniversite son sınıf öğrencilerine kadar her yıl hediye ediyoruz. Böylelikle gençlerimiz daha çok spor yapıyor. Şahinbey Belediye Spor Kulübümüz var orada yaklaşık 17 branşta gençlerimize spor yapma imkânı sunuyoruz.

GENÇLERİMİZİ SPOR YAPMAYA TEŞVİK EDİYORUZ

Ampute futbol takımımız var 3 defa Türkiye şampiyonu, 3 defa Türkiye Kupası şampiyonu oldu. 1 defa Avrupa Şampiyonlar Ligi şampiyonu oldu, inşallah bu yılda katılacaklar ve takımımızdan bir şampiyonluk daha bekliyoruz. Yani spora yatırım yaptıkça bunun karşılığını fazlasıyla alıyoruz. Gençlerimiz de bu alanda spora yatkın. Biz de onları daha çok spor yapmaya teşvik ediyoruz.

5 OKUL, 200’ÜN ÜZERİNDE GENÇLİK MERKEZİ VE SOSYAL TESİS YAPTIK

Başkanım,  gençlere yönelik spor alanında yapmış olduğunuz çalışmalardan bahsettiniz. Eğitim noktasında da ciddi katkılarınız var. 15 milyona yakın kitap desteğiniz olmuş bunun dışında gençlerin ülkemizi tanıması için çeşitli şehirlere seyahatler düzenliyorsunuz. Bunun yanında gençlik merkezleriniz var, birazcık bunlardan bahsedebilir misiniz?

— Şimdi biz Gaziantep olarak özellikle Şahinbey çok genç bir nüfusa sahip. Her yıl 20 bin çocuk dünyaya geliyor ve her yıl anaokuluna, ilkokula yirmi bin çocuk başlıyor. Şahinbey’in öğrenci sayısı üniversiteler hariç 300 bini aştı. Dolayısıyla gençlerimizin eğitim de, kültür sanat alanında, spor alanında başarılı olması için yatırımlar gerekli. Biz Şahinbey Belediyesi olarak 5 tane okul yaptık. 200’ün üzerinde gençlik merkezi ve sosyal tesis yaparak burada gençlerimizin fen lisesine hazırlık kursları, üniversiteye hazırlık kursları, meslek edindirme kursları, müzik kursları, yabancı dil kursları yaptık. Bunlardan hem gençlerimiz hem hanımlarımız hem de diğer vatandaşlarımız faydalansın diye yaptık. Böylelikle gençlerimizi ve vatandaşlarımızı hayata hazırlarken bir taraftan da meslek edindiriyor bir taraftan da eğitim hayatına katkı sağlıyoruz.

HER YIL GENÇLERİMİZE MİLYONLARCA EĞİTİM MATERYALİ

15,5 milyon kitap dağıtımı yaptık. Bunlar içerisinde romanlar, kaynak kitaplar, soru bankaları, denemeler var. Gençlerimizin eğitimlerinde lazım olacak tüm materyalleri hem de en kalitelisini, herhangi bir ücret almaksızın her yıl gençlerimize hediye ediyoruz. Bununla yetinmeyip dağıttığımız kitaplardan sınavlar yapıyoruz ve onları ödüllendiriyoruz. Mesela her yıl her okulun birinci, ikinci ve üçüncüsünü umreye gönderiyoruz. Konya gezisine, Bosna Hersek ziyaretine gönderdik. Yaklaşık 8 yıldır, 4. sınıftan başlayarak tüm lisede okuyan öğrencilerimizi 'Gaziler Diyarından Şehitler Diyarına' projemizle Gaziantep’ten Çanakkale’ye götürüyoruz.

ÖĞRENCİLER İÇİN ÖZEL UÇAK

Peki, Gaziantep’ten Çanakkale’ye uçak var mı?

— Hayır yok. Biz havayollarından özel uçak kiraladık her gün ama her gün sabah 6 da uçak kalkıyor, 189 kişi başlarında rehber öğretmen ve belediyemizden görevli arkadaşlar olmak kaydıyla öğrencilerimiz Gaziantep’ten Çanakkale’ye gidiyor. Sabah 6.00’da kalkan uçak saat 7:30 da Çanakkale’de oluyor.

Tüm maliyetleri belediye mi karşılıyor?

— Evet, tüm masrafları belediyemiz karşılıyor. Uçak ücretleri, buradan havaalanına transfer. Rehberlerimiz otobüslerimizi havaalanında karşılıyorlar ve hemen limana götürüyorlar. Oradan arabalı vapurla Eceabat’a geçiyorlar. Bu arada gemide kahvaltılarını yaptırıyoruz. Öğlene kadar ziyaretlerine devam ediyorlar. Öğle yemeği de ikramımız oluyor. Saat 5’e kadar yine şehitliklerde ziyaretleri gerçekleştiriyorlar, bizde bu arada 4 tane şehitliği Şahinbey Belediyesi olarak ihya ettik orada. Ayrıca Eceabat’a çok güzel bir park yaptırdık. Buraları ziyaret ettikten sonra tekrar arabalı vapurla Çanakkale’ye dönüyorlar. Aynalı çarşı ve çarşıyı gezdikten sonra akşam yemeği ikramında bulunuyoruz. Sonrasında da tekrar havalimanına gelerek 10.30’da uçağa biniyorlar ve gece 12’de Gaziantep’e geliyorlar.  O saatten sonra da onları servis araçlarımız ile evlerine teslim ediyoruz ve onun peşinden sabah gidecek olan öğrencileri toplamaya başlıyoruz.

ÇANAKKALE’Yİ TANIMA FIRSATI SUNUYORUZ

- Günübirlik Çanakkale ziyareti değil mi?

Yani hiç durmaksızın Mart ayının sonunda Nisan ayı başında başlayıp, Kasım ayının 20’sine kadar aralıksız bir şekilde devam ediyoruz ve gençlerimize Çanakkale’yi tanıma fırsatı sunuyoruz.

170 BİN ÖĞRENCİ ÇANAKKALE’YE GÖTÜRÜLDÜ

Sayı kaç oldu başkanım?

— Bu gün itibariyle 170 bine dayandık. 170 bin gencimizi buradan Gaziler Diyarından Şehitler Diyarına ziyarete götürdük. Böylelikle gençlerimiz bu vatan toprakları nasıl kazanılmış, ecdadımız ne fedakârlıklar yapmış, bizler için canlarını nasıl seve seve feda etmiş hepsini gençlerime tarihi yerinde anlatıyoruz. Ve böylelikle 15 Temmuzda hain darbe girişimine karşı en başta meydana koşan bizim gençlerimizdi. Ellerinde bayrak, bu vatan topraklarını kimseye teslim etmeyiz diye tanklara, toplara, uçaklara karşı imanı göğüslerini siper ettiler. Ben gençlerimizle gurur duyuyorum.

Müthiş bir rakam, çok teşekkürler. Başkanım, tabi üniversitelere yönelik destekleriniz de çok önemli. En son rakam ne oldu, ne kadar para veriyorsunuz? Gençler de merak ediyordur, bunlardan bahsedebilir misiniz?

— Üniversite öğrencilerimiz, tabi öğrenci demek ihtiyaç sahibi demek. Öğrencinin ihtiyacı bitmez. Kitap ihtiyacı, ulaşım ihtiyacı, ders materyali ihtiyacı, kıyafet ihtiyacı, belki yurt-ev kirası olacak. Biz de özellikle yaklaşık 25 bin öğrencimize, eğitim desteği sağlıyoruz. Geçen yıl 3 bin ilk dönem, 3 bin ikinci dönem olmak üzere eğitim desteği sağladık. Bu yılda 4 bin artı 4 bin olmak üzere şu ana kadar 25 binin üzerinde öğrencimiz başvurdu. Ve biz birçoğunu inceleyip hesaplarına paralarını yatırdık. Eğitim desteğimiz sadece bununla sınırlı değil, yine biz mesleki eğitim merkezine giden öğrenci sayımız 1300’dü. Biz bunu teşvik etmek amacıyla “Şahinbey Belediyesi olarak çocuğunu mesleki eğitim merkezine gönderen annelere ayda 500 yılda 6 bin TL eğitim desteği sağlayacağız” dedik. Ve bunun üzerine Milli Eğitim Bakanımız çok heyecanlandı, “Bu Türkiye’ye örnek bir proje, ben Gaziantep’e gelip sizinle burada bu kongre merkezinde protokol imzalayacağım” dedi. 1300 olan öğrenci sayımız 29 bine çıktı. Yani 29 bin öğrencimiz mesleki eğitim merkezine gidiyor, orada hem meslek öğreniyorlar hem de lise diploması alıyorlar. Böylelikle hayata hazırlanıyorlar. Bu anlamda da Türkiye’ye bir örnek olması babında da mesleki eğitim merkezine giden öğrencilere de nakdi destek sağlıyoruz.

AMAÇ SPORA TEŞVİK

Başkanım bir de öğrencilere bisiklet desteğiniz var. Çok o da çok ilgi çekici bir proje. Daha önce 6  tane takdiri olanlara veriyordunuz galiba. Şu anda burada bir kampanyaya dönüştürdünüz. 4 tane takdiri olana bisiklet veriyorsunuz. Bu sayı ne oldu? Kaç tane öğrenciye bisiklet verdiniz?

— Evet, burada da ciddi bir rekor kırdık. Şimdi bizim amacımız hem öğrencimizi spora teşvik etmek hem de eğitimde başarıya teşvik etmek. Bu ikisinin birlikte nasıl sağlarız dedik. Öğrencilerimize 6 takdir alan her öğrenciye bisiklet verelim. Ve bunu başlatınca hakikaten eğitim başarısında ciddi bir artışlar başladı. 6   takdir alan tüm öğrencilere bisiklet verdikten sonra dedik ki bunu beşe düşürüyoruz. 5  takdir alanlara da verdik. Sonra dörde düşürdük. 4, 3, 2 takdir alanların hepsine de bisiklet verdik. Şimdi teşekkürlere başladık. 5  ve üzeri teşekkür alanlara bisiklet vermeye başlamıştık. Şimdi onu 4'e düşürdük. Muhtemelen her hafta bunu düşürerek hani bisiklet almayan öğrenci kalmayıncaya kadar biz bu eğitim desteği, eğitim başarı desteği, spora destek, bisiklet desteğine devam edeceğiz. 104 bin bisiklet almıştık. Şu anda herhalde yüz bine yaklaştık. Bir dört bin kaldı. Ama biz bunu arttırarak yine öğrencilerimize bisiklet dağıtmaya devam edeceğiz.

MAVİ KAPAK UYGULAMASINI KALDIRDIK

Başkanım sosyal belediyecilik özellikle AK Parti belediyeciliğinde çok önemli bir yere sahip. Siz de Şahinbey olarak sosyal destek anlamında ciddi çalışmalar yapıyorsunuz. Özellikle sosyal yardımlar, engellilere yardımlar konusunda neler yaptığınızı öğrenmek istiyoruz.

— Biz şunu esas edindik. Öncelikle çalışabilecek durumda olan hiç kimseye yardım etmiyoruz. Eşi vefat etmiş, dul, yetim, yaşlı, engelli, ihtiyaç sahibi. İhtiyaç sahibi yani çalışamayacak durumda. Ailede eşi vefat etmiş çocuklarıyla yalnız kalmış. Özellikle hanımlara yaklaşık şu an bizim 8 bin aile bu şekilde bizden destek alıyor. Biz bunlara şefkat kart dediğimiz kredi kartı gibi kart veriyoruz. Her ay evlerinin ihtiyacına yetecek kadar gıda, temizlik ürünleri, kıyafet gelip bizim sosyal marketimizden alabiliyorlar. Onlara ailenin nüfusuna göre, yaşına göre, okuduğu okula göre bir puanlama sistemimiz var. Bu onların dediğim gibi aylık, yiyecek, kıyafet ve temizlik ihtiyacını karşılayacak durumda. Bunun dışında evinde buzdolabı yoksa fırın, çamaşır makinesi biz bunları ayrıca destek veriyoruz. Halı, elektrik süpürgesi, soba… Bunlar ekstra desteklerimiz. Ayrıca yılda 3 defa bunlara nakit destek sağlıyoruz.

Mesela Ramazan Bayramı öncesi daha doğrusu ramazan ayı içerisinde ikinci olarak Kurban Bayramı öncesi ve bir de kış öncesi ekim, kasım aylarında onlara birer tekrar nakit destek sağlıyoruz.  Böylelikle evin ihtiyaçlarını karşılasınlar diye. Bunun dışında gıda kolilerimiz, ihtiyaç sahiplerine daha az ihtiyaç sahiplerine destek veriyoruz. Amacımız sosyal belediyecilik anlamında bunlara yardımcı olmak. Engelliler için de bizim eskiden şöyle bir uygulama vardı. Duymuşsunuzdur; İşte su şişesi kapağı getir. Torbalarla topla mavi kapak… Bu kişi engelli zaten. Bu mavi kapağı nasıl toplayacak? Zaten dışarı çıkamıyor, zaten yürüyemiyor.  Yani böyle saçma bir uygulama vardı. Biz bunun hepsini ortadan kaldırdık. Dedik ki ihtiyacı varsa biz akülü, manuel veyahut da engel durumuna göre nasıl bir alet ihtiyacı varsa biz bunları tamamen belediye bütçesinden alıyoruz karşılıksız, ücretsiz bir şekilde sağlıyoruz.Ve bunları 5  yılda bir de yeniliyoruz tekrar. Ve şu ana kadar herhalde 3 bin 500'e yakın engelli kardeşimize akülü ve manuel sandalye dağıtımı gerçekleştirdik görme engellilere beyaz baston, işitme engelliler için işitme cihazları ona göre bilgisayarlar yani ne ihtiyacı varsa hiçbir şey beklemeksizin biz bunları Şahinbey Belediyesi olarak destek bekliyorsunuz Biz bunlardan dua alıyoruz. O doğanın bereketini inanır mısınız? işlerimizde bir kolaylık var. Bir suhulet var. Para sıkıntısı çekmiyoruz. Onların duası, bereketlendiriyor. Bizde faiz yok. Borç yok.

200 MİLYONLUK BORÇ SIFIRLANDI

Belediyenin borcu yok mu başkanım?

— Hayır, borcumuz yok. Aslında onu baştan söylememiz gerekiyordu. Göreve başladığımızda, belediyenin bütçesi doksan 2 milyon liraydı. 200 milyon borç vardı. Biz 2 yılda borcun tamamını kapattık. Ve bütçemizi 92 milyon liradan yüzde 5  bin 500 artışla 5  milyar 300 milyon liraya çıkardık. Ve bu paranın neredeyse yüzde yetmiş beşini vatandaşımıza yatırım ve destek olarak harcıyoruz. Bizim personel giderimiz sadece yüzde 10-12 civarında kalan paranın hepsini gerçi personel de zaten vatandaşa hizmet ediyor. Dolayısıyla çöpünü topluyor, temizliğini yapıyor, parka bakıyor. Diğer hizmetleri görüyor. Yani kaynaklarımızın tamamını biz doğrudan vatandaşa harcıyoruz  ve şu anda bakın birçok belediye borç batağındayken kendi personelinin maaşını dahi ödemekte zorlanırken biz yatırımlarımıza arttırarak devam ettiriyor.Şu an 40 bin metrekare kütüphane ayrıca 2 tünel inşaatı ayrıca cami inşaatı ayrıca geleneksel sporlar merkezi inşaatı yol açma çalışmaları, asfalt çalışmaları, park çalışmaları aralık, sosyal destek öğrenciye, fakire, kütüphane ayrıca 2 tünel inşaatı, cami inşaatı, geleneksel sporlar merkezi inşaatı, yol açma ve asfalt çalışmaları, park çalışmaları öğrenciye sosyal destek aralıksız bir şekilde devam ediyor.

KADINLAR İÇİN ÖZEL KOOPERATİF

Başkanım tabi kadınların sosyal hayata kazandırılması, onların mesleki eğitim noktası da çok önemli. Bunlarla ilgili ne gibi çalışmalarınız var? Hangi kursları veriyorsunuz?

— Toplumumuzun yarısı hanım tabii çocuklarımızı eğiten. Biz de hanımların özellikle açmış olduğumuz gençlik merkezlerimiz, sosyal tesislerimizde onların talep ettiği kursları açarak, bunun içerisinde yabancı dil kursları var, müzik kursları var, meslek edindirme kurslarımız var. Hatta hanımlar için biz özel hanım kooperatifi kurduk. Onlar kendi ayakları üzerinde duruyorlar. Kendi üretiyorlar. Ürettiklerini satıyorlar. Böylelikle aile bütçesine katkı sağlıyorlar. Gençlik merkezlerimiz ve sosyal tesislerimize gelen hanımlar orada ürettikleri ürünleri yine satarak kendi aile bütçesine katkı sağlıyorlar. Şimdi bu tesisler olmasa hanımlar kendi evlerinde bunu kendi ifadeleri olduğu için söylüyorum. Biz buraya geliyoruz. Hem iş öğreniyoruz hem de kendi arkadaşlarımızla konuşarak, sohbet ederek sosyal olarak rahatlıyoruz.

Birçoğumuz ilaç kullanıyorduk. Buraya geldikten sonra bu ilaçları terk ettik.” diyen çok hanım kardeşimizle karşılaştım. Onlara ayrıca evlilikle ilgili eğitimler de veriyoruz. Yine gençlere dönük bizim evlilik okulumuz var. Her evlenen çifte müracaat halinde biz 3 hafta süren bir evlilik okulumuz var. Ki bunların hem hanımlar hem beyler faydalanıyor. Eğitimler veriyoruz, 3 haftalık eğitimin sonunda onlara birer sertifika ve düğün hediyesi olarak da çamaşır makinesi hediye ediyoruz. Ayrıca yine sosyal belediyecilik anlamında ‘evlenmeyen kalmasın’ projemizde eğer imkanı yoksa gençlerimizin buzdolabı, çamaşır makinası, fırın 2 tane halı, elektrik süpürgesini ve birer tane de kol saatini döşediniz. Evet. Bunlar da bizim sosyal desteklerimiz. Evlenmeyen kalmasın projemiz kapsamında. Yani hem hanımlar hem gençler hiçbir alanda boşluk bırakmadan onların ne ihtiyacı duyuyorsa biz Şahinbey Belediyesi olarak onların yanındayız. Desteklerimiz bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da devam edecek.

TRAFİK SORUNU BÖYLE ÇÖZÜLDÜ

Başkanım, Şahinbey çok önemli projelerle ulusal anlamda adını duyuran bir ilçe aslında. İlçe demek de gerçi ne kadar doğru bilmiyorum. Yaklaşık 940 bin nüfusunuz var. En son Cumhurbaşkanımızın açtığı 3 katlı köprülü kavşak yaptınız. Şehrin trafiğini nasıl rahatlattı? Ne kazandırdı size?

— Herkesin konuştuğu ama çok az kişinin yaptığı bir kentsel dönüşüm var. Ve bunun ne kadar önemli olduğu bu yaşadığımız depremle ortaya çıktı. Biz 10 bin 350 evin kamulaştırılması ve yıkımını gerçekleştirdik. Peki bunu nerelerde yaptık? Bunu özellikle trafiğin çok yoğun sıkıştığı yolun rahatlaması gerektiği bölgelere ağırlık vererek yaptık. Mesela bir Özdemir Bey Caddemiz bizim. Kuzey-Güney aksında 2 şeritli bir yoldu. Sabah akşamı bırakın gün içerisinde trafik kitlenirdi. Sonrasında bizden önceki belediye başkanımız artık yolu tek yön yapmakta çare buldu. Ama geliş istikameti kapandığı için vatandaşlar çok ciddi sıkıntı yaşıyordu. Biz burada kentsel dönüşüme başladık. Dediler ki özellikle muhalefet partisinin meclis üyeleri ‘burayı açamazsınız. Kırk yıldır belediye başkanları, gelen belediye başkanları hepsi bu yolu açmak için uğraştı ama hiçbiri açamadı. Sen de açamazsın’ dediler. Biz ‘Bismillah’ dedik, başladık. Biz 2 yılda yolu açtık, 6 şeride çıkardık. Sonra Düztepe-Dutluk hattında yine 2 şeritli yolu, 6 şeride çıkardık. Yeşilvadi Bulvarı dediğimiz doğu batı aksında 12 kilometrelik yolu yine kentsel dönüşüme açtık. O istikamette de trafiği rahatlatınca bu defa yeni açtığımız yolların kesişme noktası Dutluk dediğimiz hem Özdemir Bey Caddesi, hem Yeşil Vadi'nin kesişme noktasında trafik tıkanmaya başladı. Çünkü araç trafiği oraya kaydı ciddi anlamda.

Bu ihtiyacı da Şahinbey Belediyesi olarak 3 katlı köprülü kavşak yaparak Kuzey Bey aksını viyadükle doğu batı aksını dalçıkla 900  metre uzunluğunda kilometreye yakın, 162 metre viyadük ortada da dönüşleri sağlayarak ışıksız çağdaş, modern bir kavşakla trafiği çözdük.

1 MİLYARLIK İŞ 400 MİLYONA HALLOLDU

Ne kadara mâl oldu?

— Biz bunu geçen yıl yaptık. 5 ay gibi kısa bir sürede tamamladık. Bize 400 milyon liraya mâl oldu. Karayolları Genel Müdürümüz dedi ki ‘siz bunu kaça yaptınız?’ 400 milyon. Dedi ki ‘vallahi bedava yapmışsınız.’ Bunun şu anki piyasa değerinin 1 milyar lira olduğu söylendi. Evet, bunun yanı sıra biz dediğim gibi 10 bin 350 evi yıktık ama karşılığında da 10 bin tane belediye olarak yeni konut yaptık. Bunun 5300 tanesi kentsel dönüşüme… 5 bin 300’üne hiç evi olmayan vatandaşı sosyal konut yaparak evine geçirdik. 5 bin tane de kentsel dönüşümde evini yıktığımız vatandaşa takasta kullanmak üzere ev yaptık. Böylelikle vatandaşlarımızla sulh içerisinde anlaşarak kentsel dönüşüm işlemlerimizi devam ettirdik ve şu anda da devam eden kentsel dönüşümlerimiz var.

KENTSEL DÖNÜŞÜMDEN SONRA OYLAR ARTTI

Kentsel dönüşüm noktasında ne gibi projeler var?

— Biz kentsel dönüşümü şöyle yapıyoruz. Birçok belediye Türkiye'de farklı yöntem uyguluyor. Diyor ki, mesela “ben diyor bu mahallede 4 katlı evlere 8 katı çıkardım. Herkes evini yıkıp 8 kat yapabilir. Bu bana göre çözüm değil. Şunun için yollar aynı kaldığı için nüfus yoğunluğu da artınca o yollar, okul alanları, yeşil alanlar, sosyal donatı alanları kâfi gelmiyor. Bana göre daha yaşanılmaz hale geliyor. Çözüm şu: Mahallenin tamamını yıkacaksınız. Yeni bir planlama yapacaksınız. Yolları genişleteceksiniz. Yeşil alanları artıracaksınız, nüfus yoğunluğunu azaltarak ancak orada kentsel dönüşüm yapabilirsin. Biz bunu yapıyoruz. Bir mahalleye giriyoruz, komple mahalleyi kamulaştırıyoruz, yıkıyoruz, yeni planlama yapıyoruz. Trafiği rahatlatmak için yolları genişletiyoruz, yeşil alanlar arttırıyoruz, nüfus yoğunluğunu azaltıp yeni mahalleler kurarak onlara da yeni mahallelere yine gönüllülük esasına göre taşıyoruz.

Vatandaş razı oluyor mu?

— Aynen. Bakın ben 3 dönemdir belediye başkanıyım. İlk seçimde yüzde 53 oyla seçildik. ‘Kentsel dönüşüm yapılınca oyunuz düşer’ dediler, yüzde 55’e çıktı. Bir sonraki seçimde üçüncü seçimimizde yüzde 60,4 oy aldık.  Ve şu andaki çalışmalarımızla genel merkezin yaptığı anketlerde oyumuz yüzde 70'in üzerinde çıkıyor. Bakın siz doğru işler yaparsanız vatandaş bunu doğru algılıyor. Ve desteğini de artırarak devam ettiriyor.

KURTULUŞ GÜNÜNDE DEV ESER AÇILIYOR

Başkanım köprülü kavşağın açılışında vermiş olduğunuz bir tünel sözü vardı. Büyük bir tünel, büyük bir proje. Bu tünel inşaatı ne oldu, başladı mı, hangi aşamada?

— Sayın Cumhurbaşkanımıza müjde olarak hemşehirlilerimize ve Cumhurbaşkanımıza vermiştim. Dedim ki trafiği rahatlatmak adına, Gaziantep'te bir ilk. İki tane tünel açacağız. Yaklaşık yarım saat süren yolu, trafiği bir dakikaya indireceğiz demiştik ve projemize hemen başladık. Mayıs ayı itibariyle başladığımız projeyi Türkiye'de belki dünyada rekor bir sürede 8 ay gibi kısa bir sürede 2 tane 2 gidiş 2 gelişli şeritli tüneli, 2 buçuk kilometre uzunluğunda. Tabii bağlantı yollarıyla beraber dört kilometre. 8 ay gibi kısa bir sürede tamamlayıp açacağız. Şu anda kazı işleminde yüzde altmışı geçtik. Tahmin ediyorum bir kırk gün sonra elli gün sonra ışık gördü yapacağız. Yani dört koldan girdik çünkü 2 tünel ama dört koldan çalışıyoruz ortada buluşacağız. Böylelikle inşallah 25 Aralık Gaziantep'in kurtuluşunda da tünelimizi Gaziantep halkımızın hizmetine sunacağız.

Neredeyse bir yılda tamamlamış olacaksınız.

— 8 ayda.

Başkanım ne kadara mâl oldu?

— Şu an maliyeti 1 milyar liraya yakın. Ama bugün dediğim gibi ihale etsek 2 milyardan eksiğe mâl olmaz.

DÜNYA STANDARTLARININ ÜZERİNDE YEŞİL ALAN

Başkanım Şahinbey parklarıyla da meşhur. Çok büyük bir parkınız var. Özellikle o millet bahçesi gerçekten görülmeye değer bir millet bahçesi. Oradaki çalışmalarınızdan bahseder misiniz?

— Biz göreve geldiğimizde Şahinbey'de kişi başına düşen yeşil alan 1,5 metrekareydi. Dünya standardı 10 metrekare. Biz şu anda 14 metrekareye çıktık. 6   yüz elli 5  park yaptık. Türkiye'nin en büyük millet bahçesini biz bundan yaklaşık bir 10 yıl önce… 1 milyon 700 metrekare ve tek parça. İçerisinde sadece bir park değil yüz binlerce ağaç ki şu anda orman oldu yani. Yaklaşık 10 yıl önce başlamıştık. Seksen 6   bin 5  yüz metrekare biyolojik gölet. Neredeyse Antep'e bir deniz getirdik. İçerisinde göletler, akan dereler onun dışında spor alanları içerisinde geleneksel sporlar merkezimiz de orada. 10 bir tane tenis kortu yaptık. İçerisinde halı sahalar, futbol sahaları, tenis kortları, voleybol basketbol sahaları, 9,5 kilometre yürüyüş yolu, yüzme havuzu, kapalı spor salonu. Yani spora dair sosyal alanlar, içerisinde kütüphanelerimiz var. Yani vatandaş piknik alanları gelip çocuğa, gence, yaşlıya, herkese hitap eden mekanlarıyla gerçekten Gaziantep'e nefes aldıran bir parkımız oldu millet bahçesi oldu. Bunun yanı sıra bizim Şahinbey Parkımız 3 yüz bin metrekare. Şelale parkımız 180 bin metrekare.

Merkezde mi bunlar?

— Bunların hepsi şehrin içerisinde. Yamaçtepe Tabiat parkımız var. İçerisine Bilim Şahinbey var yine gençlerimiz için bilim kampı yaptık. Diğer kısmı da vatandaşlarımız için piknik alanları yaptık. Yani şu an yeşil alan noktasında standartların üzerine çıktık. İçerisinde de parklarımızın yürüyüş yolları, bisiklet yolları, spor aletleri, çocuk oyun parkları, kamelyalar, banklar yani ihtiyaç duyulan her şey parklarımızda mevcut ve onlara gözümüz gibi bakıyoruz ki Gaziantep sıcak bir bölge. Vatandaşlarımız şimdi Yeşil Vadi'den geliyor tıklım tıklım. Ve üzerine baksanız böyle bir duman var. Herkes biliyorsunuz bizde böyle bir gelenek var. 6   gün çalışırlar yedinci gün mutlaka piknik alanına gidip bir kebap yapması lazım. Parkın üstü böyle bulut gibi bir duman kaplı.

Tarım ve hayvancılıkta ciddi katkılarınız var. Bunlarla ilgili neler söylemek istersiniz?

— Şahinbey'in şu anda 182 mahallesi var. Bunun 80 tanesi kırsal mahalle. Biz bu mahallelerimizi yaşayan vatandaşlarımız için göreve gelir gelmez hemen tüm kırsal mahallenin içindeki yolları kilit taşı olarak yaptık. Bütün kırsal mahallelerimize park yaptık. İçerisine spor aletleri koyduk ve bütün kırsal mahallelerimize sosyal tesisler yaptık. Bunun için de kurslar var, bunun içerisinde taziye evleri, muhtarlık bürosu var. Biz göreve geldiğimizde taziye evi hiç yoktu. Şu an 280’in üzerinde taziye evimiz var. Bunlara bakımları, elektrik maliyeti, su maliyeti, temizlikleri hepsini biz karşılıyoruz ve vatandaşımızın bir yakını vefat ettiğinde 3 gün onlara tahsis ediyoruz. Orada gelip yemeklerini biz ikram ediyoruz ilk gün. Çaylarını biz şekerlerini biz ikram ediyoruz. Hocamızı gönderiyoruz ve herhangi bir ücret almaksızın zaten tesislerimizin hepsinde ısıtması, soğutması her türlü bakımı belediyemiz tarafından karşılanıyor. Yani belediyecilik doğumdan ölüme diyorlar ya biz doğduğu anda gidip hoş geldin bebek projemizle, bebekleri evlerine ziyaret ediyoruz. Onları Hediyeler veriyoruz, annelere isim veriyoruz. Ölene kadar ölünce de taziye evlerimizde, taziye hizmetlerimizle vatandaşımızın yanında oluyoruz.

HER HİZMETİMİZ BİR SEÇİM ÇALIŞMASIDIR

Başkanım önümüzde bir yerel seçim var. Tabii bu kadar hizmet merak ediyoruz. Halkın size karşı teveccühü, hizmetlerinize karşı teveccühü nasıl? Nasıl karşılık buluyor mu? Yerel seçime nasıl hazırlanıyorsunuz? Bir hazırlık olacak mı ekstra?

— Bizim yerel seçimle ilgili hiçbir hazırlığımız yok. Çünkü bizim her gün yaptığımız faaliyetler bir nevi seçim çalışması zaten. Aslında seçime giderken biz biraz rahatlıyoruz. Bize tatil gibi geliyor daha çok geziyoruz, dolaşıyoruz falan. Çünkü yaptığımız her çalışma vatandaşın hayatını kolaylaştıran, yaptığımız parklar, yaptığımız gençlik merkezleri, yaptığımız yollar, yaptığımız kütüphanesi, camisi, işte kongre sanat merkezi, sosyal projeler hepsi vatandaşın günlük hayatını kolaylaştıran çalışmalar. Bizim vatandaşımız kadirşinas. Yapılan hiçbir hizmeti unutmuyor ve mutlaka karşılığını veriyor. Az önce de ifade ettim. İlk seçimde %53 sonra %55 sonra %60.4 bugün genel merkezin yaptığı anketlerde %70’in üzerinde oy çıkıyor. Bu çok önemli bir destek yani 3 dönemin sonunda vatandaş desteği size yüzde yetmişin üzerindeyse ki beğenilme oranı çok daha fazla. Buna hamdetmek lazım teşekkür etmek lazım. Biz Cumhurbaşkanımızın emriyle vatandaşımızın hizmetindeyiz. Her gün onların arasındayız, dinliyoruz ki az önce de dinledim. Hep dua ediyorlar, memnuniyetlerini dile getiriyorlar. Gerek bizzat gerek sosyal medya üzerinden. Biz de ekibimizle beraber bizi seçip gönderen Cumhurbaşkanımıza ve halkımıza layık olmak için gece gündüz demeden çalışıyoruz. Vatandaşımız da bunu duasıyla, desteğiyle karşılıksız bırakmıyor. Biz de onlara yürekten teşekkür ediyoruz.

SABAHTAN AKŞAMA SAHADAYIZ

Başkanım bu kadar çalışma sırasında kendinize, özel hayatınıza vakit ayırabiliyor musunuz? Bunu da merak ediyoruz açıkçası. Evdekiler ne diyor?

— Vallahi biraz zor oluyor. Biraz kızıyorlar tabi. Haklarını helal etsinler. Böyle bir görev yapıyorsanız mutlaka hem sizin hem ailenizin fedakarlık yapması gerekiyor. Şimdi bugün pazar normalde. Herkesin evinde, ailesiyle birlikte olması lazım. Biz yine sabahtan beri sahadayız. Onlara dedim ki bir akrabamız bugün bizi çağırmıştı. “Siz gidin ben 6’da gelirim”. Şu an saate bakıyorum saat 7... Bir saat bile rötar yaptık...

DEPREM BÖLGESİNE YÖNELİK ÇALIŞMALAR

Başkanım biz sizi çok fazla bekletmeyelim. Yalnız şunu da merak ediyorum. Büyük bir deprem atlattık ve bu bölge ciddi etkilendi. Çok fazla olumsuzluk var mı? Bir kez daha geçmiş olsun diliyorum bütün vatandaşlarımıza Rabb'im beterinden saklasın. Dönüştürülmesi gereken çok fazla bina var mı? Sizin bölgenizde durum nedir?

— Elbette çok büyük bir deprem atlattık. Yani 10 bir ilde etkili ve aynı bölgede. Dolayısıyla birbirine yardım edecek herkes depremzede oldu. Şimdi deniyor ki, 'Gaziantep belki Hatay'a, Kahramanmaraş'a, Adıyaman'a göre daha az zararla atlattı.' Özellikle bizim Nurdağı ve İslahiye ilçemiz çok zarar gördü. Şehir merkezinde az gibi gözükse de şu an Şahinbey'de de 8 bine yakın depremden kaynaklı yıkılması gereken bağımsız bölüm var. Depremde tabii herkes evleri boşalttı. Şu gördüğünüz kongre merkezine biz aynı anda 6 bin kişiyi misafir ettik. Buraların hepsi vatandaş doluydu. Salonlarımız, arka odalarımız hepsi ve bütün tesislerimizde biz yüz elli bine yakın vatandaşımızı misafir ettik. Evlerine gidinceye kadar. Aşevimiz var günlük 100 bin kişiye yemek çıkarabilecek. Oradan çıkardığımız çorbamız, yemeklerimizle vatandaşlarımızı o dar gününde yalnız bırakmadık. Sürekli yanlarında olduk, destek olduk. Ama dediğim gibi 8 bine yakın yıkılıp yapılması gereken evimiz var. Şu anda hükümetimiz, Cumhurbaşkanımızın liderliğinde yeni yapılan deprem konutlarımız var. Bir kısmı ekim ayı, bir kısmı daha sonra devreye girecek. Vatandaşlarımızla, devletimizle el ele, gönül gönüle bu süreci de atlatacağız. Yani şu an şehir merkezinde önemli bir sıkıntı yok. Ama o depremde zarar gören evlerin de mutlaka yenilenmesi gerekiyor. Belli bir süre içerisinde de bunlar yenilenecek.

Bu süreçte TOKİ'nin binalarının sağlamlığı çok konuşuldu. Sizin yaptığınız eserlerde bir sıkıntı oldu mu?

— Evet. Yani bu sınavı hem TOKİ hem de biz Şahinbey Belediyesi olarak çok iyi bir sınav verdik. 10 bin konut yaptığımızdan bahsetmiştim. Özellikle biz konutlarımızı büyük bir kısmını tünel kalıp sistemiyle yapmıştık. Tünel kalıp sistemiyle yaptığımız konutların hiçbir tanesi bırakın hasar almayı hepsi hasarsız geçti. Diğer konutlarımız da çok şükür problem olmadı. Şu anda vatandaşlarımız hepsinde oturuyorlar. Çok şükür yani biz bu depremi de belediye olarak da TOKİ olarak da yaptığımız konutlarla, iş yerleriyle kaldı ki biz bin yüzün üzerinde de iş yeri yapmıştık, sanayi sitesi yapmıştık. Vatandaşlarımız dedi ki bu sanayi sitesi de depremde bizim için bir sığınak oldu çünkü çok sağlam. Orada da vatandaşlarımız içerisinde lavabosu, WC'si olduğu için, banyosu olduğu için bir yaşam alanı olarak kullandılar.

Orada da herhalde ciddi bir esnaf çalışıyor…

— Tabi, bin yüz tane esnaf var. İçerisinde her iş yerinde beşer kişi çalışsa 5  bin 5  yüz kişi oradan ekmek yiyor. Ya bu depremde de oralar böyle bir sığınak merkezi olarak kullanıldı.

Haftanın Öne Çıkanları

AUDI A3 Modellerinin Dünden Bugüne Değişimi - Webtekno

2023-09-18 16:12 - Teknoloji

EXXEN canlı maç izle! (ŞAMPİYONLAR LİGİ) EXXEN HD kesintisiz donmadan canlı yayın! EXXEN spor canlı

2023-09-20 19:17 - Spor

Aslında 140 sene önce de seri üretimdeydiler: İşte 1800 yılların elektrikli otomobilleri!

2023-09-22 11:03 - Teknoloji

Milan Newcastle maçı CANLI izle! Milan Newcastle maçı canlı yayın izle! Nereden, nasıl izlenir?

2023-09-19 19:23 - Spor

Galatasaray-Samsunspor (CANLI YAYIN)

2023-09-16 19:42 - Spor

Özgür Özel isim vermeden Kılıçdaroğlu'nu hedef aldı: 39 rakamını duyduk inanamadık

2023-09-19 15:52 - Politika

CANLI maç izle! TÜM MAÇLAR! Canlı şifresiz donmadan HD maç izle! 21 Eylül GÜNÜN MAÇLARI CANLI İZLE!

2023-09-21 16:42 - Spor

Başakşehir nefes aldı! Çağdaş Atan ilk maçında 3 puanı kaptı

2023-09-17 19:18 - Spor

Çifte cinayet zanlısının cezası belli oldu

2023-09-19 15:32 - Gündem

Borsada haftanın en çok kazandıran ve kaybettiren hisseleri

2023-09-16 19:23 - Ekonomi

İlgili Haberler

Bakan Fidan: İsrail ateşkes yaptığı zaman harfiyen uymuyor

01:07 - Politika

Son dakika haberi: Ümit Özdağ tutuklandı! Savcılıktaki ifadesi ortaya çıktı

21:48 - Politika

Türkiye'den ateşkes açıklaması!

21:43 - Politika

Son dakika haberi: Ümit Özdağ tutuklandı!

21:07 - Politika

İsveç'ten son dakika YPG, PYD ve FETÖ açıklaması!

21:02 - Politika

Günün Manşetleri

Tanju Özcan'ın liyakatsizliği 76 kişiyi canından etti! Tartışılan kuruma dayıoğlunu atamış

02:42 - Gündem

Fenerbahçe yeni transferini duyurdu! Oyuncu İstanbul'a geldi

01:08 - Spor

Belediyeden yangında vefat edenlerin cenazeleri için rezalet uygulama! Özcan'a yoğun tepki

01:03 - Gündem

Son dakika: Çanakkale'de 5,2 büyüklüğünde şiddetli deprem!

00:58 - Gündem

Dursun Özbek, PFDK'ya sevk edildi!

23:52 - Spor