Tüketiciler hakkında araştırmalar yapan ABD merkezli Consumer Intelligence Research Partners (CIRP), geçtiğimiz hafta insanların Apple cihazlarını ne kadar hızlı değiştirdiği veya tamir ettirdikleri hakkında bir rapor yayınlamıştı. Raporda, ankete katılanların %80’inden fazlasının kaybolan, çalınan veya bozulan iPhone’larının hemen veya birkaç gün içerisinde yenisini alacağı veya tamir ettireceği, yalnızca %6’sının bir haftadan fazla bekleyeceği görülmüştü.
CIRP, bugün ise bu araştırmadaki verileri kullanarak yepyeni bir rapor yayınladı. Yeni rapor, bu görüşün tüketicinin yaşına göre nasıl değişiklik gösterdiğin inceleyerek bir nevi ABD'deki insanların iPhone’larına ne kadar bağımlı olduğunu ortaya koydu.
Rapora göre 18-24 yaş arasındakiler iPhone’larını hemen değiştirmezken 45 yaş üstü hemen değiştirmek istiyor
Verileri incelediğimizde, birçoğumuzun tahmininin aksine sonuçlar çıktığını görüyoruz. Normalde, gençlerin telefonlarına, özellikle de iPhone’larına daha bağlı olduğunu düşünürüz. Ancak bu rapor, 18-24 yaş aralığının böyle olmadığını gösteriyor. En düşük orana sahip olan bu yaş grubunun yalnızca %59’u, iPhone’larına bir şey olduğunda hemen/aynı gün veya birkaç gün içinde yenisini alacağını veya tamir ettireceğini söylüyor.
Öte yandan telefonlarını en hızlı değiştirmek isteyenlerin ise 55 yaş ve üstü olduğunu görüyoruz. 55-64 yaş arasının %90’ı, 65 yaş üstünün ise %92’si telefonunu hemen değiştireceğini belirtmiş. Öte yandan 45-54 yaş arasının da telefonunu hemen değiştirmede %89’luk orana sahip olduğu görülüyor.
Genellikle genç kullanıcıların telefonlarına bağımlı olmalarıyla ilişkilendirildiği için raporun oldukça ilginç olduğunu söyleyebiliriz. Ayrıca CIRP, iPad ve Mac gibi cihazlarda da benzer sonuçlar olduğunu belirtiyor. Tabii ki ekonomik durum, yedek cihazın olup olmaması gibi birçok faktörün bu sonucu etkilemiş olabileceğini söylemekte fayda var. Yani bu yüzden genç kullanıcıların oranının düşük çıkmış olması muhtemel.