?>

Hangi Bölümün Güvenli Olduğunu Görmek İçin Düşürülen Uçak

Son dönemlerde artan uçak kazaları, hepimizi korkuturken bir yandan da acaba uçağın hangi kısmı daha az tehlikeli diye düşündürüyor. Mecburen yapacağımız hava yolculukları, bizi bu düşüncelere sevk ederken bu sorunun cevabı, yıllar önce bulunmuş.

Teknoloji - 2 saat önce

“Olası bir uçak kazasında, uçağın hangi bölümü en güvenilir yer?” sorusuna 2012’de, Meksika Çölü’ne düşürülen bir uçak, yanıt vermiş.

Havacılık güvenliğinin yeniden sağlanması, temellerini sağlamlaştırmak için önem arz eden bu test uçuşu, bile isteye uçağı düşürmüştü ki amacına ulaşabilsin. Peki sizce, bu testin sonucunda, en güvenilir bölüm neresi çıkmış olabilir?

27 Nisan 2012’de, bugün merak ettiğimiz sorunun cevabına yanıt aramak için bir uçak düşürüldü.

Gündemimizden düşmeyen uçak kazaları, yerini korku ve endişeye bıraktı. Artık herkes, uçağın hangi koltuğu daha güvenlidir diye düşünmekten kendini alıkoyamıyor. Bu soru ise neredeyse herkesin kafasında bir tilki gibi dönüyor. Biz, cevabı 2025 yılında ararken, uzmanlar bu soruya 13 yıl önce cevap vermiş.

Meksika’nın Laguna Salada Çölü’nde, Boeing 727 tip uçak sabah saatlerinde, boş bir arazide düşürüldü. Uçağın içi bomboştu, amaç ise uçağın en çok hangi bölgesinin hasar aldığını tespit etmekti.

Bir grup bilim insanı, kazayı gözlemledi.

Koltuk konumları, genellikle önemsiz gibi görünse de aslında bu kaza testi ile ne kadar önemli olduğu bir kez daha kanıtlandı. İnsanlar, uçak yolculuklarında koltuk seçerken neresi olduğuna pek dikkat etmiyor. Ama eminiz ki bu yazıdan sonra, o kadar da vurdumduymaz olmayacaksınız.

Meksika’da, sabah saatlerinde uçurulan uçağın ardına bir takip uçağı da havalandırılmıştı. İki uçak arasında kapsamlı bir koordinasyon sağlanmıştı. Pilotun uçaktan paraşütle atlayacağı ve düşüş sırasında "Big Flo" adı verilen bir uzaktan kumanda ile uçağın kontrolünün sağlanacağı bu testin başarılı bir şekilde gerçekleştirilmesi için uçuş ekibi büyük bir titizlikle hazırlıklarını tamamladı.

İlk aşamada test pilotu ve uçuş mühendisi, paraşütle atlamadan önce uçağın dışına çıkarak gözlem yapabilecekleri kısımda yerlerini aldılar.

Ardından paraşütle uçaktan ayrılan pilot, düşüş sırasında uçuş ekibi ve takip uçağındaki uzmanların yardımıyla yönlendirilerek, deneyin daha sağlıklı bir şekilde ilerlemesi sağlandı. Uçak, araştırma amaçlı olarak her türlü donanım ile hazırlanmıştı.

Test mankenleri, çeşitli güvenlik önlemleri altında yerleştirilmişti. Farklı oturma düzenlerine sahip olan mankenler, emniyet kemeri takılı veya takılmamış şekilde farklı pozisyonlarda yerleştirilerek uçuş sırasında olabilecek etkilere karşı nasıl bir reaksiyon verdikleri gözlemlendi.

Kameralar, Flight Data Recorder ve titreşim ölçüm cihazları ile uçuş boyunca her bir aşama kayıt altına alındı.

Uçak yerle temas ettikten sonra kokpit, gövdeden tamamen ayrılmıştı. Çarpmanın ardından motorların bir süre daha çalışıyor olması, itfaiye ekiplerinin hemen olaya müdahale etmesini gerektirdi. Motorlar, suyla soğutularak durduruldu. Bu an, uçağın yapısal dayanıklılığını ve yangın güvenliğini test etmek adına kritik bir aşamaydı.

Uçağın düşüş açısı, yolcuların duruşları, emniyet kemerlerinin etkisi ve yolcu kabininde meydana gelen çökme gibi faktörler üzerinde yoğunlaşıldı. Bu unsurların, tahliye süreçlerini nasıl etkileyebileceği ve yolcuların hayatta kalma şanslarını ne şekilde değiştirebileceği analiz edildi.

Sonuçlara göre uçağın kuyruk bölümü, en güvenilir bölge seçildi.

Yolcu dolu bir uçağın böyle bir kazada çoğu kişinin sağ çıkacağı, özellikle uçağın arka tarafında bulunan bazı yolcuların kazadan yara almadan kurtulabileceğini gösteriyor.

Tabii ki bu, her kaza için geçerli değil. Çünkü uçağın düşerkenki konumu, kuyruk kısmının en az hasar alabileceği hâlini etkiliyor. Farklı bir çarpışma ya da düşme esnasında istisnaların da olacağını unutmamak gerekiyor.

Ancak başlıca unutmamamız gereken bir şey varsa o da, emniyet kemerinin yalnızca otomobillerde değil; her türlü taşıma hizmetlerinde ‘hayat kurtardığı’.

Kaynaklar: 1, 2, 3, 4

İlginizi çekebilir:

Haftanın Öne Çıkanları

Transformers: Reactivate İptal Edildi

2025-01-09 08:53 - Teknoloji

ChatGPT'ye Karakter Özellikleri Eklemek Mümkün Olacak

2025-01-10 14:07 - Teknoloji

Meta, Bir Kez Daha Toplu İşten Çıkarma Yapacak

2025-01-15 09:33 - Teknoloji

Huawei, kablosuz kulaklığı FreeBuds Pro 4'ü Türkiye'de satışa sundu

2025-01-09 12:52 - Teknoloji

Koç Metalurji sipariş etti, Bülbüloğlu Vinç teslim yapacak

2025-01-13 18:28 - Ekonomi

ChatGPT ile Desteklenen Otomatik Silah Geliştirildi

2025-01-09 14:48 - Teknoloji

ChatGPT İslam'ı seçmişti! Çin'in ve Elon Musk'ın yapay zekası da tercihini yaptı...

2025-01-10 17:27 - Teknoloji

Teyit Organizasyonlarından Meta'ya Açık Mektup

2025-01-10 16:32 - Teknoloji

Trabzonspor'da Enis Bardhi ile yollar ayrıldı!

2025-01-14 23:47 - Spor

Meta'dan Facebook'ta Güvenlik Açığı Keşfeden Adama Dev Para Ödülü

2025-01-10 15:02 - Teknoloji

İlgili Haberler

Nokia Tasarım Arşivi Erişime Açıldı

23:47 - Teknoloji

Apple, Face ID’yi Ekranın Altına Taşımak İçin Patent Başvurusunda Bulundu

23:32 - Teknoloji

Microsoft, Windows 10 Desteğini Sonlandırıyor: Office 365 İçin Neler Değişiyor?

23:17 - Teknoloji

LinkedIn, İş Arama Sürecini Kolaylaştıracak Yeni Yapay Zekâ Araçlarını Tanıttı

22:52 - Teknoloji

Samsung, Akıllı Saatlerinde Pil Ömrünü Haftalarca Uzatacak

22:47 - Teknoloji

Günün Manşetleri

Samsunspor'dan Avrupa kupalarına katılamama haberlerine yalanlama

00:27 - Spor

Tarihi anlaşma sonrası Erdoğan'dan ilk açıklama!

23:53 - Politika

THY'den Şam kararı! Yıllar sonra bir ilk

23:33 - Ekonomi

Victor Nelsson'a sürpriz teklif! Galatasaray'dan net cevap!

23:23 - Spor

RTÜK'ten son dakika açıklaması! Zahide Yetiş'in programına inceleme

23:02 - Gündem