BORSAGUNDEM.COM
Devam eden halka arz furyasında borsaya gelen Reeder Teknoloji Sanayi (#REEDR) hisselerinde olağandışı fiyat hareketleri yaşanıyor. Eylül 2023 ortasında 9.30 liradan satılan hisseler 6 ay gibi kısa sürede 56 liraya ulaşarak yüzde 500’ün üzerinde artış gösterdi. Şubat ayı başında 7 ay gibi kısa sürede elektrikli araç üretileceği açıklaması hisseleri 20 lira seviyesinden 56 liraya kadar yükselmesinde etkili oldu.
CEP TELEONU MONTAJI YAPIYOR
Reeder’ın başlıca faaliyet alanı akıllı telefon, tablet bilgisayar, giyilebilir teknoloji ürünleri, video ve televizyon, dizüstü bilgisayar, masaüstü bilgisayar vs. ürünlerin üretim montajı, alımı satımı ve ithalatı, ihracatı ile bu ürünlerin teknik servis, araştırma ve geliştirme gibi hizmetlerinin sağlanması. Şirketin 2022 yılında gelirlerin %97’si cep telefonundan sağlanmış. Telefon bataryasını bile üretemiyor, yurtdışından ithal edilen parçalar Samsun’da montaj edilerek piyasaya sürülüyor.
7 AYDA ELEKTRİKLİ OTOMOBİL ÜRETECEKMİŞ
Aradan 6 ay geçmesine rağmen halka arz reklam ücretlerini ödemeyen Reeder, 7 ay gibi kısa sürede elektrikli araç üretecekmiş.
Hisselerin yükselişine zemin hazırlamak için yapıldığı öne sürülen Kamuyu Aydınlatma Platformu (KAP) açıklaması şöyle: “Şirketimizin yenilikçi ve yerli teknolojik ürünleri ülkemiz ekonomisine kazandırma hedefleri kapsamında Ar-Ge departmanımızda gerçekleştirdiğimiz çalışmalar hızla devam etmektedir. Bu çalışmalar dahilinde %80'i yerli olan ilk Reeder markalı elektrikli araç üretimi hedefimize uygun olarak, üretim planlamalarını Samsun'daki üretim tesislerimizde yaptığımız elektrikli araç projemizdeki ilk test aracımızı 30 Ağustos 2024 tarihinde üretim bantlarımızdan çıkartmayı hedefliyoruz. Elektrikli araç üretimimize ilişkin gelişmeler hakkında Sermaye Piyasası Kurulu'nun II.15-1 sayılı Özel Durumlar Tebliği gereğince gerekli bilgilendirmeler yapılmaya devam edecektir.”
Bu arada, şirketin reklamlarını pazarlayan ajans şirketten ödeme alamadığı için faturaları kapatamadığını söylüyor.
BU KADAR BASİT Mİ?
Cep telefonu montajından bu kadar kısa sürede elektrikli araç üretimine terfi etmek mümkün mü? Sanayi ve Ticaret Bakanlığı’ndan onay almanın bile 7 aydan fazla süreceği belirtiliyor.
TOGG’un devletin desteğiyle üretim aşamasına gelmesi yıllar sürdü. Cep telefonu bataryası bile üretemeyen Reeder’ın ‘elektrikli araç’ projesi hisseleri yükseltmek amacıyla yapılan bir girişim olarak yorumlanıyor.
COIN AÇIKLAMASI DA SKANDALA DÖNÜŞTÜ
Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) başta olmak üzere bu konudaki yetkili otoritelerle birlikte ‘reecoin’ isimli dijital para çıkaracaklarını ve bu konuda gerekli izinlerin alındığı yönündeki açıklamaların gerçek olmadığı ortaya çıktı. Halka açıldığı günden bugüne otoriteler tarafından sürekli tedbir ve yaptırımlar uygulanan şirket, yaptığı açıklamalarla hisselerde yaşanan olağandışı yükselişe zemin hazırlıyor. Şirketin borsadaki değerinin 48 milyar liraya ulaşmış olması da yatırımcılar cephesinde tedirginliği artırıyor.