Çelenk ailesi ve Türkiye BarolarBirliği’nin (TBB) katkılarıylaher yıl ölüm yıldönümüolan 5 Mayıs’ta düzenlenenHalit Çelenk Hukuk Ödülleritöreninin dokuzuncusu TBBÖzdemir Özok Kongre veKültür Merkezi’nde yapıldı.Birincilik ödülüne “Negatif DinÖzgürlüğü” başlıklı kitabıylaSerdar Ünver değer görüldü.Törende hukukçuların adaletmücadelesini ozanlarınkinebenzeten Erdal Erzincan daçalıp söylediği türkülerle HalitÇelenk dostlarını selamladı.
YAŞAMI VE ESERLERİ
Prof. Dr. Korkut Boratav,Av. Gürkan Altun, Dr. İlkerKılıç, Serpil Çelenk Güvenç, AliRıza Aydın, Av. Barış Aybay,Av. Özlem Şen Abay ve Av.Ümit Altaş’tan oluşan seçicikurul bu yıl dört kategoridealtı esere ödül verdi. Kuruladına ödülleri gerekçeleriyleaçıklayan Abay; “Sizlerle dörtyıldır fiziki olarak buluşamadık.Ödülleri sahiplerine sınırlıkatılımcıyla sunduk. Bu süreçteönce Deniz’lerin ablası ŞekibeÇelenk’i sonra kıymetli kurulüyelerimiz Rona Aybay veErşen Şansal’ı kaybettik”dedi. Abay; “Savunmanlıkmesleğinde mücadele geleneğioluşturan Halit Çelenk yaşamıve eserleriyle ilham vermeyeyol göstermeye devam ediyor”diyerek sadece savunduklarıbireyler için değil meslekleriiçin de mücadele gerektiğiniörneklerle anlattı.
TOPLUMUN GÜVENCESİ
TBB Başkanı Erinç Sağkan iseaçılış konuşmasında; ‘Avukatyalnız savunduğu kişinin değiltüm toplumun güvencesidir’diyen Halit Çelenk yakıntarihimizin önemlitoplumsaldavalarınıüstlendiği avukatlık görevinihukuki bir zeminde politik birbilinçle yerine getirdi” diyerekonun adını taşıyan ödüllerinkendi evinde, avukatların çatıörgütünde verilmesinden çokbüyük onur duyduğunu ifadeetti.
Ödülünü Sağkan’ın elindenalan Ünver ise “Benimiçin eşitlik ve özgürlükmücadelesinin en büyük simgesiolan Halit Çelenk ilk okuduğum‘Hukuksuz Demokrasi’kitabıyla düşünce özgürlüğüve laiklik konusundaki ilkgerçek öğretmenimdir” diyerekbu çalışma sürecinin ifadeve akademik özgürlüklerintutuculuk karşısındakikırılganlığını gösterdiğinedikkat çekti. Seçici Kurul ÖzelÖdülü’ne de “Demokrasiyi veAnayasayı Korumak” kitabıylaBerke Özenç değer görüldü.“Akademik Teşvik Ödülü”,Hülya Dinçer’in “SüreklileşenOlağanüstü Halde HesapVerebilirlik Alanının Daralmasıve Kanuni Sorumsuzluk Rejimi”ve Çağatay Şahin’in “TıpFakültelerinde Kadavra Eksikliğive Üniversitelerin AçtıklarıKadavra Alım İhalesi ÜzerineBir Değerlendirme” makaleleriarasında paylaştırıldı. Şahin,ödülünü tutuklu avukatlar CanAtalay ve Selçuk Kozağaçlı' yıselamlayarak aldı. İki yükseklisans tezi arasında paylaştırılan“Akademik Destek Ödülü”neElif Kumru Paksoy, “AnayasalDönem Olarak YürütmeninGüçlendirilmesi Eğilimi” veGönenç Hacaloğlu, “KüreselAdalet: Emperyalizm veUluslararası Yargılamalar”başlıklı çalışmalarıyla değergörüldüler. Hacaloğlu’naödülünü veren Barış Aybay,Halit Çelenk ile aynı gün ölenbabası Rona Aybay’ındostluklarınaişaret etti.
221 AVUKATYAŞAMINI YİTİRDİ
Aile adına söz alan Serpil Çelenk Güvenç, kapanışkonuşmasında depremde aralarında 221 avukatında olduğuon binlerce insanı kaybetmenin büyük acısıyla düzenlenen butörende Halit Çelenk’in çocukluk ve ilk gençlik yıllarını Hatay’dageçirdiğini hatırlattı. Güvenç, “Mücadele veren büyük insanlıktan hiçumudunu kesmedi” diyerek Hatay’ın kurtuluşunu, 2. Dünya Savaşı’nı, DPiktidarını, 27 Mayıs’ı, AP iktidarını, 12 Mart’ı, MC iktidarlarını, 12 Eylül askericuntalarını yaşamış bir savunman olan Halit Çelenk’in devlet ve hukukbağlamında bilimin ve bu deneyimlerin ışığında yazdığı yazıların bugünleriçözümlemede önemine işaret etti.