?>

Haftalarca Süren Grip ve Öksürüğe Sebep Olan Şey Ne?

Özellikle son aylarda çevrenizdeki insanların hastalandığına ve hastalıklarının bir türlü geçmediğine şahit olmuşsunuzdur. 'Griptir, geçer' diye düşündüğümüz bu hastalık bir çeşit grip olsa da maalesef ki geçmek bilmiyor. Peki bu durumun sebebi ne?

Teknoloji - 2 yıl önce

Doktorlar, bunun yeni bir grip salgını olduğunu belirtse de çoğu zaman küçümsediğimiz gribe benzeyen hastalık, diğerlerine nazaran oldukça inatçı. Zira hastaların bazıları yaklaşık 1 ay sürdüğünü bile söylüyor. Peki neden?

Basitçe açıklamak gerekirse bu duruma sebep olan şeyin yeni bir grip salgını olduğu düşünülüyor. Ancak diğer grip salgınlarından oldukça farklı. Bunun sebebini sizler için araştırdık ve bir uzmana sorduk. 

Bildiğiniz griplere benzemiyor çünkü biz de eskisi gibi değiliz.

Her yıl farklı virüslerle boğuşuyoruz. Bildiğiniz gibi geçtiğimiz yıl, 2019 yılından bu yana hayatımızda olan Covid-19 ve varyantları hayatımızdaydı. Covid-19'a bir kez yakalanmak ise bağışıklık sisteminizde yıpratıcı etkilere yol açıyor. Yani sizi, dışarıdan gelebilecek yeni virüslere karşı daha savunmasız bırakıyor.

Yeni ortaya çıkan bu grip salgınında da daha önce vücudumuza giren virüslerin etkisi devam ettiği için daha ağır bir hastalık süreci geçiriyoruz. Üstelik Covid-19 virüsü de hala aramızda...

Pandemi sürecinden çıkmış olduğumuzu da unutmayalım. 

Geçtiğimiz yıllarda hepimiz, Covid-19 salgını dolayısıyla uzun bir pandemi sürecine girmiştik. Günler, haftalar boyunca evden çıkmadığımız sokağa çıkma yasakları yaşamıştık. Yasaklar kalktıktan sonra ise yine birçoğumuz evden çıkmak, maskelerimizi çıkartmak konusunda tedirginlik yaşadık. Yani dışarıdaki virüslere karşı daha korumacıydık. 

Şimdilerdeyse neredeyse hiç kimse maske takmıyor ve herkes dilediği gibi gezip dolaşıyor. Kalabalık ortama girdiğimizde ‘virüs korkusunu’ daha az yaşıyoruz. Bunun bir sonucu olarak da çok fazla insanın bir arada bulunduğu ortamlarda, daha önce yayılamayan virüsler kolay bir şekilde etkisini gösterebiliyor.  

Üstelik çevremizde sadece grip virüsü dolaşmıyor.  

RSV (sinsityal solunum virüsü) de Influenza A (grip) gibi yayılıyor. Tıpkı bir grip gibi bulaşıcı ve neredeyse aynı belirtilere sahip. Ancak geçtiğimiz yıllarda soğuk algınlığı ya da diğer adıyla grip kadar sık rastlanan bir rahatsızlık değildi. Son birkaç aydır ise RSV vakalarında ciddi bir artış yaşanıyor. 

Pandemi sürecinden çıkmış olmamız, Covid-19'u atlatmanın bedenimizde bıraktığı etkiler derken de RSV ve Influenza A gibi virüslere adeta gün doğdu ve tabii ki mevsimsel grip sürecinde birçok insan hastalanmaya başladı.

RSV’nin belirtileri ise griple oldukça benziyor. 

Grip olduğunuzda vücudunuzda gördüğünüz ilk belirtiler kas ve eklem ağrılarıyla birlikte gelen yüksek ateştir. Ancak RSV ilk olarak kuru öksürük, ateş, solunum yolu rahatsızlıkları, burun akıntısıyla vücuttaki etkisini gösterir. İki hastalığın belirtileri benzer görünse de RSV virüsüne yakalanan kişilerde solunum yollarında oluşan rahatsızlıklar gribe kıyasla daha inatçıdır. 

20 yıldan uzun süredir virüsler üzerine araştırma yapan, sosyal medyada yaptığı bilgilendirici paylaşımlarla tanıdığımız Virolog ve Biyoteknoloji Uzmanı Dr. Semih Tareen’den aldığımız bilgilere göre; grip, RSV ve Covid-19 virüslerinin birleşip bu yeni salgını oluşturduğuna dair henüz kesin bir kanıt yok. Ancak Tareen, birden fazla virüsün birleşerek hibrit bir virüs oluşturabileceğinin altını çiziyor. Zira geçtiğimiz günlerde de RSV ve Influenza A virüslerinin bir hibrit virüs oluşturduğunu görmüştük...

Haftanın Öne Çıkanları

Oyuncu Nurettin Uçar kimdir?

2022-11-14 13:29 - Gündem

New York Times'ın İstanbul Paylaşımı Tepki Çekti

2022-11-14 10:32 - Teknoloji

Diyabet hastası 'her dört kişiden biri gerekli yardımı alamıyor'

2022-11-15 07:13 - Gündem

63. Selanik Film Festivali'nin kapanış töreni yarın yapılacak ve ödüller sahiplerine verilecek

2022-11-12 09:01 - Yaşam

Jay Leno kimdir, kaç yaşında? Jay Leno hangi filmlerde oynadı?

2022-11-15 11:09 - Yaşam

Altılı masayı Akşener dağıtacak!

2022-11-14 13:15 - Politika

AKP’li Köyceğiz Belediyesi, taşınmazları usulsüzce başka kurumlara tahsis etti

2022-11-17 07:13 - Politika

İstiklal Caddesi'ndeki patlamaya ilişkin ilk tespit bırakılan çanta

2022-11-13 18:45 - Gündem

Otomobilden açılan ateşte bacağından vuruldu

2022-11-14 17:05 - Gündem

Belözoğlu'ndan tarihi skor sonrası olay açıklama: G.Saray'a teşekkür ederim

2022-11-12 23:01 - Spor

İlgili Haberler

Killifish'ler Kuyruklarından Nasıl Nefes Alabiliyor?

10:08 - Teknoloji

Nosebo Etkisi Düşüncelerimizi Nasıl Etkiler?

08:08 - Teknoloji

Netflix, FIFA Kadınlar Dünya Kupası'nın Yayın Haklarını Aldı

00:27 - Teknoloji

Google’dan Arama Sonuçlarını Değiştirecek Yeni "Yapay Zekâ Modu" Geliyor

00:03 - Teknoloji

NVIDIA'nın Run:ai Satın Alımında Avrupa Birliği'nden Onay Geldi

23:23 - Teknoloji

Günün Manşetleri

SPK bir şirketin halka arzına onay verdi

10:42 - Ekonomi

Sıfırın altında 23,3 dereceyle Türkiye'nin en soğuk ili oldu!

10:33 - Gündem

Çikolata deyip geçmeyin! Süslü ambalajlar yanıltıcı olabilir

10:27 - Gündem

Kenan Evren'in kimliksizleştirdiği Suriye'deki Türklerden 'vatandaşlık' isteği

10:23 - Gündem

Sıfırın altında 23,3 dereceyle Türkiye'nin en soğuk ili!

10:17 - Gündem