Güney Kore, sadece teknolojisi ve K-pop kültürüyle değil aynı zamanda etkileyici nüfusu ve küçük yüzölçümü ile de dikkat çekiyor. Bu canlı ülkenin geleneksel ve modernin harmanlandığı özellikleri, komşuları ile olan ilişkileri ve bazı özgün yasakları, onu dünya üzerinde benzersiz bir yer hâline getiriyor. Güney Kore ne ile ünlüdür sorusunu daha yakından incelediğimizde, küresel etkisinin kaynağını daha iyi anlıyoruz.
Her köşesinde yeni bir hikâye barındıran bu ülke, yüksek nüfus yoğunluğuna rağmen gelişmiş sosyal yapısı ve yüzölçümü ile büyük başarılara imza atıyor. Ülkedeki yasaklar, Güney Kore'nin toplumsal düzenini ve kültürel özelliklerini koruma çabasının bir parçası olarak görülebilir. Gelin hep beraber Güney Kore'nin dünya sahnesindeki rolünü ve yönetim şekli nedir sorusunu cevaplayalım.
Güney Kore hakkında bilgiler:
Güney Kore'nin nüfusu ve özellikleri tıpkı kendisi gibi renkli.Güney Kore yönetim şekli nedir? sorusu ise herkes için merak konusu.Komşuları arasında çok yakından tanıdığımız ülkeler var.Yüzölçümü biraz küçük olsa da içindeki medeniyet çok büyük.Koreliler ter kokmuyor!Güney Kore ne ile ünlüdür sorusunun cevabı çok net değil mi?Ülkedeki bazı garip yasaklar sizi epey şaşırtabilir.Güney Kore'nin nüfusu ve özellikleri tıpkı kendisi gibi renkli.
51.758.875 kişilik nüfusu ve her km²ye düşen 515 kişi ile Güney Kore, kalabalığın yeni tanımını yapıyor. Ülkenin %81'lik bir bölümü şehirlerde yaşayarak kentsel yaşamın nasıl olması gerektiğini âdeta yeniden tanımlıyor. Ayrıca neredeyse her 5 kişiden 1'i, hareketli ve ışıl ışıl Seul'de hayatını sürdürüyor.
Güney Kore, ortalama 282 metre yükseklikle alçak tepelerin ve dingin vadilerin ülkesi. Eğer adalara merakınız varsa, Güney Kore sizi 4.400'den fazla küçük bazıları sadece kuşların uğrak yeri olan adalarla şaşırtacak.
Kuzey Kore ile sınır komşusu olan bu ülkenin bir ucundan diğer ucuna kadar olan hikâyeleri, yalnızca bir deniz kenarından fazlasını sunuyor.
Güney Kore yönetim şekli nedir? sorusu ise herkes için merak konusu.
Güney Kore'de işler biraz farklı yürüyor, burada her şey "Başkanlık Sistemi" üzerine kurulu. 5 yıl süreyle halk tarafından seçilen Cumhurbaşkanı, ülkenin en tepesinde yer alıyor. Bu kişi, sadece devletin başı değil aynı zamanda hükûmetin de lideri.
Yani Başbakan ve Bakanları belirleyip yürütmenin diğer önemli görevlilerini atama yetkisine sahip. İşin ilginç yanı, Başbakan'ın göreve başlaması ve Bakanların atanması için Meclis'in onayının gerekliliği.
4 yılda bir yapılan genel seçimlerle, halk meclis üyelerini seçiyor. Meclis'te toplam 300 sandalye var ve bunların 47'si, daha adil bir temsil için nispi temsil sistemiyle dolduruluyor.
Komşuları arasında çok yakından tanıdığımız ülkeler var.
Bu canlı ve renkli ülke, coğrafi konumu itibarıyla oldukça ilginç komşulara sahip. Batısında dev bir komşu olarak Çin Halk Cumhuriyeti'ni, gelenek ve modernliğin buluştuğu Japonya'yı ayrıca kuzeyinde aynı adanın diğer yarısını oluşturan dünya üzerindeki en karmaşık ilişkilerden birine sahip olduğu Kuzey Kore'yi bulunduruyor.
Yüzölçümü biraz küçük olsa da içindeki medeniyet çok büyük.
Güney Kore, Doğu Çin Denizi ile Japon Denizi'nin kucak açtığı kendine özgü bir yarımada üzerinde yer alıyor. Bu küçük ama etkileyici ülke, 100,339 km²lik yüzölçümü ile Asya'nın en minik 22. üyesi olma unvanını taşırken dünya sahnesinde ise 109. sıraya kendine yer bulmuş.
Koreliler ter kokmuyor!
ABCC11 geni, vücut kokumuz ve kulak kirimize yön veren bir gen. Bu gen, ATP bağlayıcı kaset ailesine ait olup terimizin ve diğer vücut salgılarımızın nasıl koktuğunu belirleyen bir protein üretiyor. Yani, bazen neden kötü koktuğumuzu bu gene borçluyuz!
Bu genin bir çeşidi, daha az kokuşmuş ter üretmemize sebep oluyor ve kulak kirinin kuru mu yoksa ıslak mı olacağını da bu gen belirliyor. İlginç bir şekilde, bu gen varyasyonu Kore'de sadece nüfusun çok küçük bir kısmında, yani %0,006'sında görülüyor.
Daha detaylı okumak isterseniz aşağıdaki içeriğimize bakmanızda fayda var: