?>

Güneş'e Rağmen Uzay Neden Aşırı Soğuktur?

Güneş'e rağmen uzayın neden dondurucu bir soğuğa sahip olduğunu hepimiz merak etmişizdir. Cevap aslında oldukça kısa ve net!

Teknoloji - 2 yıl önce

Bizden 150 milyon kilometre mesafede olan Güneş'in verdiği sıcaklığı her gün hissediyoruz. Güneş bu kadar sıcakken, uzay neden çok soğuk? Bu sorunun cevabını öğrenmek için öncelikle aralarındaki farkı bilmemiz gereken iki terim var: ısı ve sıcaklık.

Isı, madde miktarına bağlı bir enerji çeşidiyken sıcaklık sadece bir ölçümdür. Isı; bir nesneye aktarıldığı zaman nesnenin sıcaklığı yükselir, nesneden çıkarıldığında ise nesnenin sıcaklığı düşer. Bu transferler de farklı şekillerde gerçekleşir.

Nesnelerde sıcaklık transferi nasıl gerçekleşiyor?

NASA .via-text { background-color: rgb(0,0,0); /* Fallback color */ background-color: rgba(0,0,0, 0.4); /* Black w/opacity/see-through */ color: white; font-weight: 300; font-size: 0.75em; position: absolute; bottom: 0%; right: 0; z-index: 2; padding: 5px !important; text-align: left; }

Bu ısı transferi üç şekilde gerçekleşiyor: kondüksiyon (iletim), konveksiyon (taşınım) ve radyasyon (ışınım) olarak.

Kondüksiyon tipi ısı transferini katı maddelerde görürüz. Katı cisimleri oluşturan parçacıklar ısındığında titreşimleri artar. Bu süreçte birbirlerine çarparak daha sıcak parçacıklardan daha soğuk olanlara ısı aktarımı olur. Ateşe tuttuğunuz bir demir çubuğun ya da demir bir kaşığın sıcak bir şeye teması sonrasında elimizi yakan şeyin nedeni bu tip ısı transferidir.Konveksiyon tipine ise sıvı veya gazlarda tanık oluruz. Akışkan madde ısıtıldığında moleküller yükselir ve beraberinde ısı enerjisini de taşırlar. Mesela odalarımızdaki kaloriferler bu tip ısı transferi prensibiyle çalışırlar.Işınım yolu ise bu iki süreçten farklı olarak ısı, ışık dalgaları ile yayılır. Tüm cisimler sıcaklıklarına bağlı olarak belli bir seviyede termal enerji ışınımı yaparlar. Oda sıcaklığında biz de dahil olmak üzere kızılötesi dalgalar şeklinde ısı yayar. Bu şekilde termal kameralarla insanların ateşi ölçülebiliyor. Yani madde tanecikleri ile gerçekleşmez, dalgalarla gerçekleşir.

İşte bu nedenle Güneş, Dünya'dan 150 milyon km uzakta olmasına rağmen Güneş'in enerjisi, Dünya'ya ulaşır.

Isı, maddeyi ilgilendiren bir konu.

NASA .via-text { background-color: rgb(0,0,0); /* Fallback color */ background-color: rgba(0,0,0, 0.4); /* Black w/opacity/see-through */ color: white; font-weight: 300; font-size: 0.75em; position: absolute; bottom: 0%; right: 0; z-index: 2; padding: 5px !important; text-align: left; }

Uzay boşluğu, hiçbir maddenin bulunmadığı bir boşluktur. Isının iletim veya taşınım ile ısı transferinden söz etmek imkansız. Uzayda yeterli parçacık olmadığı için doğal olarak bir ısı transferinden de söz edemeyiz. Bu transfer bir tek radyasyon yoluyla mümkün görünüyor. Güneş'in radyasyon şeklindeki ısısı, bir nesne üzerine düştüğü zaman nesneyi oluşturan atomlar enerjiyi emmeye başlar ve bu enerji, atomları hareket ettirerek atomlar titreştikçe ısı üretmeye başlar.

Uzaydaki nesnelerin sıcaklığı uzun süre değişmez.

Bunu basit bir şekilde anlatacak olursak ısıtacak bir şey olmadığında sıcaklık aynı kalır, değişmez. Bir kaya, Güneş ışınlarıyla kaynayana kadar ısıtılsa bile sonunda tekrar soğumuş olacaktır. İşte bu ısı, bomboş uzayda herhangi bir şeye aktarılamadığından yok oluyor. Sorumuzun cevabı ortaya çıkıyor: Güneş'ten gelecek enerjiyi emeceği herhangi bir şey bulunmadığı için uzay aslında çok soğuktur.

Bu farkı hissetmek için uzay boşluğuna gitmemize gerek yok.

NASA .via-text { background-color: rgb(0,0,0); /* Fallback color */ background-color: rgba(0,0,0, 0.4); /* Black w/opacity/see-through */ color: white; font-weight: 300; font-size: 0.75em; position: absolute; bottom: 0%; right: 0; z-index: 2; padding: 5px !important; text-align: left; }

Dünya'nın Güneş görmeyen yüzü nispeten daha soğuktur. Ama yine de Dünya'mızın atmosferi sayesinde atmosferi olmayan diğer gök cisimlerine göre neyse ki mutlak sıfıra yakın değil. Yoksa yaşamdan söz edemezdik zaten.

Buna örnek olarak Dünya'nın uydusunu ele alalım. Ay’ın sürekli Güneş alan yüzeyinde sıcaklık 127 derece civarındadır. Fakat Ay’ın karanlık yüzünde sıcaklık -173’e kadar düşer.

Peki uzayın sıcaklığı ne kadardır?

Bilim insanları, uzayın sıcaklığı için -270 derece olduğunu söylerler ancak bu sadece ortalama bir sıcaklıktır. Araştırmalara göre uzayın farklı kısımlarının farklı sıcaklıklara sahip olduğu da biliniyor.

Güneş'ten gelen enerjiyi emecek hiçbir şey olmadığı için bu yüzden uzay, kavurucu sıcaklığa sahip olan Güneş'e rağmen çok soğuktur!

Kaynaklar: All the Science, Popular Science

Haftanın Öne Çıkanları

Cumhurbaşkanı Erdoğan: AK Parti'den aday olmak isteyenler önce AFAD'A bağış yapacak

2023-03-10 15:45 - Politika

Oyuncu Bora Akkaş ve Oben Alkan çiftinden bebek müjdesi! Haberi böyle duyurdular

2023-03-05 12:17 - Magazin

Bayern Münih PSG maçı CANLI izle! Bayern Münih PSG maçı canlı yayın izle! Bayern Münih PSG nereden,

2023-03-08 21:28 - Spor

CHP'de seçim kampanyasının hazırlıklarına başlandı

2023-03-08 11:52 - Gündem

Samsung Galaxy A54 ve A34'ün Duvar Kağıtları Sızdırıldı

2023-03-08 20:57 - Teknoloji

Sakine Haksever hırsızlık yaparken yakalandı! "Kleptomani" savunması şaşkına çevirdi

2023-03-10 09:33 - Magazin

Aile dizisindeki öpüşme sahnesi izleyicinin tepkisini çekti

2023-03-08 00:27 - Magazin

NATO toplantısında tartışma yaratan görüntüler: Korgeneral Göksel Kahya boş bardakları topladı

2023-03-10 00:22 - Gündem

Çiçeği burnunda çift Hande Erçel ve Hakan Sabancı, kuzey ışıklarına gitti

2023-03-11 15:52 - Magazin

Survivor Asena kimdir? Asena Demirbağ kimdir, nereli, kaç yaşında? Asena Demirbağ evli mi?

2023-03-11 16:27 - Gündem

İlgili Haberler

Crassus Öldükten Sonra Neden Boğazından Aşağı Altın Döküldü?

22:07 - Teknoloji

2025 Model BYD ATTO 3 Duyuruldu

21:07 - Teknoloji

Porsche Zamanında Neden Ekonomik Bir Sedan Üretti?

20:42 - Teknoloji

Volvo, Sattığı Otomobillerde Sahte Hoparlör Kullanmış

20:23 - Teknoloji

1999'da Uçağın Tarlaya Çakıldığı Adana Kazası

20:12 - Teknoloji

Günün Manşetleri

AK Parti'ye yeni katılmıştı! Kürşad Zorlu'ya kritik görev

07:48 - Gündem

Karabük'te kan donduran cinayet! Kardeşi ve yengesini silahla öldürdü

05:03 - Gündem

Aguilar: 'Frankowski'nin ayrılması iyi oldu'

04:57 - Spor

İmamoğlu'nun 'sahte diploma' usulsüzlüklerini tek tek saydı! 'Geçiş yapması mümk

03:07 - Gündem

Son Dakika: İstanbul Valisi Davut Gül'den öğrencilere mesaj var

01:37 - Eğitim