Su, en hayati içeceklerden biridir ve susuz yaşamak mümkün değildir. Hâl böyle olunca böylesine önemli bir içecek üzerinden de birçok görüş beyan edilir.
Peki günde 8 bardak tavsiyesinin gerçeklik payı var mıdır yoksa bir efsaneden mi ibarettir?
“Günde 8 bardak” kuralının, tam olarak ne zaman ve nerede ortaya çıktığını belirsizdir.
Yalnızca bu görüşün, tüketilen gıdanın kalorisi başına 1 ml sıvı alımına dayanabileceğine dair çeşitli teoriler vardır. Bu konu hakkında yapılan araştırmalar ise bu bardak sayısının bazı insanlar için çok fazla bazıları için yeterli olmadığını gösterir.
Aslında su ihtiyacının arttığı durumlar elbette mevcut olsa da sağlıklı bir insanın genellikle bu kadar fazla su tüketmesine gerek yoktur.
Öte yandan yeterince su içmemek, sıvı kaybına sebep olur.
Bu eksikliğe bağlı olarak vücut ağırlığının %1-2’lik kaybı, hafif dehidrasyona (su kaybına) neden olabilir. Böyle bir durumda da yorgunluk, baş ağrısı ve ruh hali bozuklukları görülebilir.
Fakat susuz kalmamak ve hafif dehidrasyondan kaçınmak için 8 bardak kuralına sıkı sıkıya uymanıza gerek yoktur. Vücudunuzu gözlemleyerek, ihtiyacınız olan su miktarını belirleyebilirsiniz.
Ayrıca su dışındaki yiyecek ve içecekler, sıvı alımına katkıda bulunur.
Çünkü vücudunuza su sağlayan yalnızca su değildir. Süt ve meyve suyu gibi diğer içecekler de buna katkı sağlar. Hatta popüler inanışın aksine kafeinli ve hafif alkollü içecekler de ölçülü tüketildiğinde, sıvı alımına katkı sağlayabilir.
Yine yediğiniz yiyeceklerin birçoğu da önemli miktarda su içerir. Örneğin meyve ve sebzeler, su açısından zengindir ve et, balık ve yumurta gibi yiyecekler de yüksek su içeriğine sahiptir.
Özetle günlük 8 bardak su, her ne kadar bilime dayalı bir sıvı tavsiyesi olarak lanse edilse de aslında bu iddiayı destekleyecek kanıt sayısı oldukça azdır çünkü su ihtiyacı son derece bireyseldir ve kişiden kişiye farklılık gösterir. Bu sebeple günde kaç bardak su içmeniz gerektiğini, bir sağlık kuruluşuna danışarak öğrenebilirsiniz.
Kaynaklar: Health Line, TEDİlginizi çekebilecek diğer içeriklerimiz: