Gübre Fabrikaları, yüzde 100 sermaye payıyla bağlı ortaklığı olan Gübretaş Maden Yatırımları'nın işletmesi olan Söğüt Altın Madeni'nin Faz 2 konsantre üretim tesisinin anahtar teslim projesi için Finlandiyalı Metso ile 11 Aralık 2024 tarihinde sözleşme imzalandığını açıkladı. Buna göre üretim tesisinin mühendislik işleri, ekipmanları, yapısal çelikleri, boruları, elektrik malzemeleri ve otomasyon ekipmanları anahtar teslimi olarak Fin Metso Grubu tarafından yapılacak. Ayrıca Finlandiyalı şirket, saha ekipman süpervizörlüğü ve operatör eğitimlerini de verecek. Sözleşme bedeli 70 milyon euro (11 Aralık TCMB euro kuru ile 2 milyar 563 milyon TL) olarak açıklanırken, bu bedelin yüzde 30'u olan 21 milyon eurosu (769 milyon TL) peşin ödenecek, kalan 1 milyar 769 milyon TL bakiye ise tesis devreye alınan kadar parçalı bir şekilde Finlandiyalı şirkete ödenecek.
Sözleşme bedeli Gübre Fabrikalarının 2024 üçüncü çeyrek finansal raporlarında yer alan verilerine göre toplam aktif büyüklüğünün yüzde 6'sına denk geliyor.
Gübre Fabrikaları tarafından KAP'a yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:
"07.10.2024 tarihinde Kamuyu Aydınlatma Platformu'nda (KAP), Gübretaş Maden Yatırımları A.Ş. Söğüt Altın Madeninde yatırım yapılmasına ilişkin Yönetim Kurulu kararı duyurulmuştur.
Bu kapsamda; Faz 2 konsantre üretim tesisinin temel ve detay mühendislik işleri, tüm ekipmanları, yapısal çelikleri, boruları, elektrik malzemeleri ve otomasyon ekipmanları olmak üzere anahtar teslimi, ayrıca saha ekipman süpervizörlüğü ve operatör eğitimleri dahil Metso Finland Oy ve Metso Maden Teknolojileri A.Ş. ile bugün sözleşme imzalanmıştır.
Sözleşme tutarı vergi ve nakliye hariç 70.000.000 Avro olup %30 peşin ve geri kalan kısmı tesisin devreye alınmasına kadar parçalı şekilde ödenecektir.
İşbu açıklamamızın İngilizce çevirisi ekte yer almakta olup, açıklama metinlerinde herhangi bir farklılık olması durumunda, Türkçe açıklama esas kabul edilecektir."
Söğüt Altın Madeni'nin geçmişi: 7 Ekim'de 180 milyon dolarlık yatırım duyurulmuştuGübre Fabrikaları 7 Ekim 2024'te yaptığı açıklamada, Bilecik İli, Söğüt İlçesi sınırları içerisinde yer alan Söğüt Altın Madeni sahasında 2021 yılı sonunda yatırımına başlanan Faz 1 tesisinin 27.01.2023 tarihinde resmi açılışının yapıldığı hatırlatılarak, tesisin faaliyetlerine devam ettiği belirtilmişti.
Gübretaş Maden Yatırımları A.Ş.'nin 07.10.2024 tarihinde yapılan Yönetim Kurulu toplantısında;
Korudanlık oksit cevherini işlemeye yönelik olarak; mevcutta kurulu olan yıllık yaklaşık 240.000 ton cevher işleme kapasiteli Faz 1 tesisinin, proje çalışmalarında belirlenen cevher işleme kapasitesi olan yıllık yaklaşık 400.000 tona çıkarılması amacıyla yaklaşık 25 milyon USD bütçeli yatırım yapılmasına,
Akbaştepe sülfid cevherini işlemeye yönelik olarak; cevher işleme kapasitesi yıllık yaklaşık 400.000 ton olacak şekilde projelendirilen Faz 2 tesisinin (ilk etapta flotasyon prosesi olacak şekilde) kurulmasına ve bu yatırımla beraber gerekli diğer yardımcı faaliyetleri de kapsayacak şekilde yaklaşık 180 milyon USD bütçeli yatırım yapılmasına,
Bu kapsamda gerekli iş ve işlemlerin yapılması amacıyla idareye yetki verilmesine karar verildiği belirtilmişti.
Ayrıca Faz 1 tesis kapasite artışı yatırımı için yaklaşık 18 ay; Faz 2 tesis yatırımı için ise yaklaşık 36 ay tamamlanma süresi hedeflendiği duyurulmuştu.
CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN'DAN AÇIKLAMA
Cumhurbaşkanı Erdoğan, üç fazda 500 milyon dolarlık yatırım olacağını açıkladı30 Ocak 2023'te ise Gübretaş Maden Yatırımları A.Ş. uhdesinde bulunan Söğüt Altın Madeni Sahası ile ilgili, 24.01.2023 tarihinde yapılan özel durum açıklamasında duyurulan tesis açılışı ve ilk altın dökümünün, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımları ile 27.01.2023 tarihinde gerçekleştirildiği yine şirketin KAP açıklamasıyla belirtilmişti.
Açılışta Erdoğan'ın yaptığı açıklamalarda maden sahasındaki yatırım faaliyetlerinin üç ayrı faz olarak toplam 500 milyon dolara ulaşacak şekilde planlandığı belirtilmiş, Erdoğan, "Bugüne kadar yaklaşık 70 milyon dolar yatırım gerçekleştirilerek projenin ilk kısmı tamamlandı. Daha önce söz verdiğimiz gibi tesis ilk altın dökümünü yapacak şekilde hazır hâle getirildi. Bu tesis, ilk etapta yıllık 2,5 tona kadar altın üretme kapasitesiyle çalışacak. Kalan iki fazın yatırımlarını da üç yıl içinde neticelendirmeyi planlıyoruz. Böylece yıllık üretim miktarını inşallah yaklaşık 6,5 tona yükselteceğiz. Ülkemizin ortalama yıllık altın üretiminin 35 ton civarında olduğu dikkate alındığında söğüt altın madeninin önemi daha iyi anlaşılacaktır. Burası tam kapasite ile faaliyete geçtiğinde ülkemizde en çok altın üretimi yapılan ilk üç madenden birisi olacaktır." demişti.
Söğüt Altın Madeni sahasında yaklaşık bin kişinin istihdam edildiğini anlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, ilerleyen dönemlerde bu sayının bin 300'ü bulmasını beklediklerini dile getirmişti.