Dünyamız akıllara durgunluk verecek çeşitli canlılara ev sahipliği yapmaktadır. Farklı çevre koşulları, canlılar üzerinde farklı özelliklerin ortaya çıkmasına neden olur. Bazıları okyanusların karanlık noktalarında yaşarken bazıları da oldukça zorlu çöl koşullarında yaşamlarını sürdürürler. Bu ilginç hayvanlar, özellikleri kadar görünüşleri ile de oldukça dikkat çekmektedir.
Karanlık sular, yüksek basınçlı ortamlar ve oldukça soğuk sular, her biri benzersiz özelliklere ve görünüşlere sahip canlıların ortaya çıkmasına neden olmuştur. Her ne kadar günümüze kadar birçok ilginç hayvan keşfetmiş olsak da, henüz okyanuslarda ve ormanlarda keşfedilmemiş binlerce hayvan bulunmaktadır. Lafı daha fazla uzatmadan, dünyanın en ilginç hayvanlarını ele aldığımız yazımıza geçelim.
Görünüşü ve özellikleriyle en ilginç hayvanlar:
KakapoOrnitorenkKomodo EjderiDokuz Şeritli ArmadilloTembel Hayvanİspermeçet BalinasıPotooUçamayan tek papağan: Kakapo
Kakapo, yalnızca Yeni Zelanda’da yaşayan çok sıra dışı özelliklere sahip bir papağandır. Çok yumuşak tüylere ve belirgin yüz şekline sahip olan Kakapo, baykuş papağanı veya gece papağanı adıyla da anılmaktadır. Dünyanın tek uçamayan papağan türü olan Kakapo, kısa kanatlarını uçmak yerine denge ve destek için kullanırlar. Ortalama ömürleri 90 yıldan fazladır. Nesli tükenme tehlikesi ile karşıya karşıya olan bu papağan, özellikle geceleri oldukça iyi gelişmiş bir koku alma duyusuna sahiptir.
Zehirli ve ilginç görünümlü memeli hayvan: Ornitorenk
Görünüşü bakımından, yaşayan en ilginç hayvanlardan biri olan Ornitorenk, Avustralya’ya özgü ördek gagalı, kunduz kuyruklu, yumurtlayan bir su canlısıdır. Bu türün erkeği aynı zamanda dünyanın birkaç zehirli memelisinden biridir. Ornitorenk genellikle tatlı su nehirlerinde ve sulak alanlarda yaşarken, aynı zamanda nehirlerin denizle birleştiği alanlarda da yaşadığı gözlemlenmiştir.
Ornitorenk, gagasında bulunan su geçirmez burun delikleri sayesinde, avlanırken iki dakikaya kadar su altında kalabilir. Dişi Ornitorenk, yumurtalarını su kenarına yakın yerlerde kazdıkları çukurlara bırakır Yavru Ornitorenk, yaklaşık 10 gün sonra yumurtadan çıkar ve dört ay boyunca annesi tarafından emzirilir.
En büyük kertenkelelerden biri: Komodo Ejderi
Komodo ejderleri, dünyanın en büyük, en ağır ve ısırıkları zehirli olan birkaç kertenkeleden biridir. Bu sinsi ve atletik canlılar, avlanmak için güçlü koku alma duyularını kullanırlar ve avlarının kokusunu almak için uzun, çatallı dillerini kullanırlar. Büyük ve tırtıklı dişlere sahip olan komodo ejderi, avlarına en uygun anda saldırmak için saatlerce bekleyebilirler.
Erkekler dişilerden daha büyük ve yavaş olsalar da, cinsiyetler arasında belirgin farklılıklar yoktur. Bu vahşi kertenkeleler ortalama 70 kilogram ağırlığa sahiptir, ancak 3,13 metre uzunluğa ve 166 kilogram ağırlığa ulaştığı da gözlemlenmiştir. Ataları 100 milyon yıldan daha eski olan Komodo ejderleri, 1912’de yapılan çalışmalara kadar bilim adamları tarafından bilinmiyordu.
Sağlam zırhları ile oldukça güvendeler: Dokuz Şeritli Armadillo
Günümüzde yaklaşık 20 armadillo türü vardır, ancak bunlardan en bilineni Amerika Birleşik Devletleri’nde bulunan dokuz şeritli türüdür. “Armadillo” terimi İspanyolca’da “küçük zırhlı” anlamına gelir ve vücutlarını kaplayan kemikli, zırh benzeri plakaların varlığını ifade eder. İsimlerine rağmen, dokuz bantı armadilloların zırhlarında 7 ila 11 bant bulunabilmektedir. Dokuz şeritli armadillo, bilinenin aksine top haline gelememektedir. Gerçekte, yalnızca iki armadillo türü tamamen yuvarlanarak top haline gelebilmektedir. Dokuz bantlı armadillolar, burundan kuyruğun en ucuna kadar yaklaşık 0.7 metre uzunluğa ve ortalama 5 kilogram ağırlığa ulaşabilmektedirler.
Uyku onları en mutlu eden aktivite: Tembel Hayvan
Tembel hayvanlar, Orta ve Güney Amerika’nın ağaçlarında yaşayan, son derece yavaş hareket eden memelilerdir. Bu kadar yavaş hareket etmelerinin sebebi, çoğunlukla sindirilmesi uzun zaman alan ve çok az enerji veren zehirli yapraklar ile beslenmeleridir. Tembel hayvanın tek bir yaprağı sindirmesi bile bir ay sürebilmektedir. Son derece düşük bir metabolizma hızına sahip olan bu tembel canlılar, günün 15 ila 20 saatini uyuyarak geçirmektedir. Aynı azmanda, haftada bir kez tuvalete gitmeleri dışında nadiren ağaçlardan inerler.
Oldukça başarılı avcılar: İspermeçet Balinası
İspermeçet balinaları, dişli balinaların en büyüğüdür. Ekvator, Kuzey Kutbu ve Antarktika’daki buz kütlelerinin kenarlarına kadar tüm derin okyanuslarda yaşayabilirler. Genel olarak dev kalamalar da dahil olmak üzere derin deniz kafadanbacaklılar ile beslenirler. İspermeçet balinaları, avlanmak için 1000 metre veya daha fazla derinliğe inebilen nadir deniz canlılarındandır. Özellikle 1800’lü yıllardan 1980’li yıllara kadar ticari balina avcılığı ile popülasyonları büyük oranda yok olmuştur. Dünya çapında yaklaşık 300.000 ispermeçet balinası olduğu tahmin ediliyor. Her ne kadar nüfus yapısı hakkında net bilgilere sahip olmasak da, Kuzey Atlantik’te sayılarının hızla arttığı görülmektedir.
Kamuflaj konusunda daha iyisi yok denebilecek kadar az: Potoo
Bir kamuflaj ustası olan Potoo, çoğunlukla Amerika’nın tropikal bölgelerinde yaşayan etçil bir kuştur. Tamamen hareketsiz olarak kalabilen Potoo, bulunduğu ağaç kütüğünü veya dalını taklit eder ve sabırla avının gelmesini bekler. Bu kuş türü, göz kapaklarının altındaki küçük açıklıklar sayesinde gözleri kapalıyken bile görebilir ve en küçük hareketleri bile fark edebilirler.
En uzun süre hayatta kalabilen hayvanları derledik: