Çin'de hizmet veren Tsinghua Üniversitesi bünyesinde çalışmalarını sürdüren bir grup bilim insanı, insanlardaki görme mekanizmasını simüle eden yapay zekâ destekli yeni bir çip geliştirdiler. "Tianmoc" olarak isimlendirilen bu çip, otonom sürüş sistemleri ve akıllı telefonlardaki yapay zekâ teknolojileri için kritik önem arz ediyor.
Yapay zekâ, LiDAR gibi sensörler aracılığıyla çevreyi simüle etme noktasında oldukça iyi. Ancak daha önce yapılan çalışmalarda insan gözünü taklit etmek gibi bir yaklaşım sergilenmemişti. Çinli uzmanların geliştirdiği çip, düşük güç tüketiminde yüksek hızlı, yüksek hassasiyetli işleme özelliğiyle diğerlerinden ayrılıyor. Uzmanlara göre bu çip, tüm zorlu koşullarda mükemmel performans sergileyecek.
Peki Tianmoc, tam olarak nasıl çalışıyor?
İnsanlardaki beyin mekanizmasından esinlenilerek geliştirilen Tianmoc, görsel bilgiyi parçalar hâlinde alıyor ve bunu bir merkeze gönderiyor. Merkezde gönderilen parçalar bir araya getiriliyor. Böylelikle insanlardaki görme algısı taklit edilmiş oluyor. Bu çipin üretim maliyetlerinin düşürülmesi, başta akıllı telefonlar olmak üzere yapay zekânın bulunduğu hemen her cihazda kullanılmasını sağlayabilir.