Bedensel bir engelinizin olması, başarılarınızın önündeki engel değildir. Öyle ki çevremiz, hiçbir bedensel engeli olmamasına rağmen kendisine engeller koyan insanlarla dolu. Görünüşe bakılırsa görme engelli bazı bireyler için ise hiçbir engel yok. Şimdi görme engellilerden oluşan bir ekipten bahsedeceğiz ve bu ekibin nasıl engelleri yıktığından bahsedeceğiz.
Salih Kunduz, bize hem kendisinin hem de ekibinin görme engelli olduğunu belirterek yaptıkları işlerden bahsetti. Bir platform kurduklarını, görme engellilerin kullanabileceği uygulamaları incelediklerini, podcastler yaptıklarını paylaştı.
Erişilebilir Android’i tanıyalım.
Salih Kunduz ve ekibi, aylar süren çalışmaları sonrası Erişilebilir Android isimli web sitelerini kurdu. Bu web sitesine ekledikleri uygulama incelemeleri, ipuçları, nasıl kullanılacağı gibi bilgilerle de görme engelli bireylerin hayatını kolaylaştırmayı amaçlıyorlar. Bunu yaparken de zaman zaman Spotify üzerinden podcast düzenliyor ve kullanıcılara detayları sesli olarak anlatıyorlar.
Üstelik bunu yaparken de Merkezi Hekim Randevu Sistemi’nden (MHRS) Discord’a kadar pek çok farklı uygulamayı ele alıyorlar. Sitede paylaşılan metinlerle kullanıcılar teknolojik gelişmeler hakkında da bilgi alabiliyor. Üstelik sitede yer alan bazı içeriklerde sesli anlatım da yer alıyor.
Bunu yaparken amaçlarıysa Android’in erişilebilir bir işletim sistemi olduğu konusunda farkındalık yaratmak.
Erişilebilir Android ekibi, Android işletim sisteminin görme engelli bireyler tarafından daha kolay kullanımı için çalışmalar yapmaya devam ediyor. Öte yandan ekip yalnızca bununla kalmayıp uygulama geliştiricilere de uygulamalarını erişilebilirlik kriterlerine uygun hazırlamaları ve düzenlemeleri konusunda destek veriyor.
Ve aslında çok önemli bir iş yapıyorlar.
Salih Kunduz ve ekibinin bu çalışmaları ülkemizdeki görme engelli bireyler için oldukça önemli. Zira ülkemizde 2022 yılı itibarıyla 2.511.950 görme engelli birey bulunuyor. Bu bireylerin bir kısmı telefonundaki uygulamaları kullanmıyor veya nasıl kullanacağını bilmiyor. Öte yandan geliştiriciler de uygulamalarının ‘erişilebilirliği’ konusunda sıkıntılar yaşayabiliyor.
Erişilebilir Android gibi ekipler de tam bu noktada hepimizin farkındalığını artırmak adına çalışmalarını sürdürüyor. Diliyoruz ki benzer bu çabalar boşa gitmez ve Android, iOS gibi işletim sistemlerinde yer alan uygulamalar herkes için daha erişilebilir hale gelir.
Görme engelli bireylerin yaşadıklarına bir de onların gözünden bakmak için: