Fotoğraf ya da video çekerken iyi bir aydınlatmaya sahip olmak en kötü özelliklere sahip kamerayla bile kaliteli görüntüler elde edilmesini sağlar. Ancak özellikle akıllı telefonlarla çekilen fotoğraflar için dijital gürültü, yani çekilen fotoğraflarda dağılmış, çoğu parlak renkli noktalar büyük bir sorun olmaya devam ediyor. Google Araştırma ekibi, MultiNerf adını verdiği yapay zeka projesine yeni bir açık kaynak ekleyerek bu soruna bir çözüm bulmuş olabilir.
Teknoloji devi Google, geçtiğimiz günlerde DeepMind yapay zekâ ekibi tarafından tek bir fotoğraftan 30 saniyelik 3D videolar çıkarabilen bir yapay zekâsını duyurmuştu. Video ve fotoğraflarla ilgili çalışmalarına devam eden Google ekipleri, RawNeRF isimli yeni bir yapay zekâ programı ile altyapısı “karanlıkta görüntüleme” gücünü bambaşka bir seviyeye taşıyacak.
Altyapı özel bir sistem üzerine kuruldu
RawNeRF programı, daha karanlık koşullarda ve düşük ışık ayarlarında çekilen fotoğraflara daha yüksek düzeyde ayrıntı eklemek için yapay zekayı kullanarak görüntüleri okuyabiliyor. Projenin arkasındaki ekibe göre, RawNeRF diğer tüm gürültü azaltma araçlarından daha iyi çalışıyor.
Bu altyapı, özel olarak eğitilmiş makine öğrenme ve yapay zekâ sistemleri üzerine kuruldu. Bu sayede çekilen fotoğrafların daha temiz ve net olmasını sağlıyor. RawNeRF, çok düşük ışıklarda yüksek ISO değeri ile çekilen ve “noise” yani kumlanma veya diğer bir deyişle 'gürültü' sorununa sahip fotoğrafları bile saniyeler içinde tertemiz hale getirmeye yarıyor. Sistemin en çok dikkat çeken noktası ise bunu dokuları koruyarak gerçekleştiriyor olması.
Google araştırmacıları, RawNeRF'nin sahneyi birlikte gürültüden arındırmak ve yeniden oluşturmak için birçok farklı kamera bakış açısından çekilmiş görüntüleri birleştirebildiğini açıkladı. Yeniden oluşturulan görüntüler, doğrusal bir HDR renk uzayında işleniyor ve kullanıcıların açıları, pozları, ton haritalamayı ve odaklamayı daha fazla manipüle etmesine olanak tanıyor. Mildenhall, videosunda bunların her birinin birlikte değişmesinin "sahnenin farklı bölgelerine dikkat çekebilecek bir atmosferik etki yarattığını" belirtiyor.
www.idrak34.com