?>

Gök Vatan'ın neferlerine DİHA da katıldı! Semalar Türkiye'den sorulur

BAYKAR Savunma'nın keşif ve istihbarat operasyonlarında kullanmak üzere geliştirdiği Bayraktar DİHA (Dikey İniş Kalkışlı İnsansız Hava Aracı), önceki gün 8 bin feet test uçuşunu başarıyla tamamladı. DİHA, Ay-Yıldızlı semada uçacak 12'inci vasıta olarak kayıtlara geçti

Ekonomi - 2 yıl önce

HABER 7 - ÖZEL

KIZILELMA ile dünya gündemine oturan BAYKAR Savunma, son olarak Bayraktar DİHA'nın test uçuşunu başarıyla gerçekleştirdiğini duyurdu. 

Daha önce Bayraktar TB2, Bayraktar TB3 ve Akıncı gibi Türk ordusuna operasyonel anlamda katma değer sağlayan muharip uçaklarını geliştiren BAYKAR, bu kez keşif ve istihbarat anlamında kullanılabilecek DİHA'yı açıkladı.

ABD ve Rusya bu gelişmeden çok rahatsız! Türk tarihinde bir ilk: "Yeni bir çağın kapısındayız"

Tamamen yerli ve milli imkanlarla üretilmiş hava filomuzun 12'inci üyesi olmayı bekleyen DİHA, önceki gün 8 bin feet yükseklikte "Operasyonel İrtifa Uçuşu"nu gerçekleştirerek BAYKAR Savunma mühendislerinden tam puan aldı. BAYKAR DİHA'nın kamuoyuna yansıyan bir diğer özelliği ise, "Yüzen kale" olarak bilinen TCG ANADOLU gemisine uyumlu olması.

Peki Türkiye son yıllarda hangi hava muharip uçaklarını ve savunma sistemlerini geliştirdi? İşte, Ay-Yıldızlı mühendislerin Gök Vatan'a 12 farklı armağanı!

1-ATAK

İlk uçuşunu 2009 yılında gerçekleştiren T-129 helikopteri veya az bilinen adıyla ATAK, Türk Havacılık ve Uzay Sanayii A.Ş. (TUSAŞ) tarafından milli bakiyeye kazandırıldı.

Taarruz ve taktik keşif operasyonlarında kullanılabilen ATAK, teknik kapasite anlamında ABD'li Kobra'dan (Bell AH-1 Cobra) çok daha ileri seviyede olmakla beraber 2014 yılında Türk Silahlı Kuvvetleri'ne teslim edilmişti. Helikopterin tasarımı ise tamamen ASELSAN mühendislerine ait.

2-KERKES PROJESİ

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın "Bizim için büyük bir proje. Büyük anlam ifade ediyor" dediği Kerkes projesi, 2022 yılında uzmanların gözetiminde başarıyla tamamlandı. İHA'ların kullanımında "devrim" etkisi oluşturacağı düşünülen proje sayesinde, GPS'nin olmadığı alanlarda operasyon gerçekleştirilebilecek. Savunma Sanayii Başkanı Başkanı İsmail Demir, Kerkes projesi için "Dünyada sayılı ülkenin üzerinde çalıştığı bu teknolojiyle, mini İHA’larımız, GPS köreltmesi gibi elektronik harp tehdidinden etkilenmeden görev ifa edecek" demişti.

3-TUSAŞ ŞİMŞEK

Yine Türk Havacılık ve Uzay Sanayii A.Ş.'nin geliştirdiği bir başka atılım olarak bilinen TUSAŞ Şimşek, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin ihtiyaçları doğrultusunda hazırlanmış bir füzedir. Havadan havaya ve havadan karaya hedeflerin vurulmasında nokta operasyonlar gerçekleştiren Şimşek füzesi, turbojetle çalışmakla beraber kamikaze dron görevini üstlenmektedir. İlk kez 2012 yılında görev yapan Şimşek, 2021'de yenilenerek karadan karaya ve karadan havaya olan hedefleri vurabilecek hale getirildi.

4-GÖKBEY

Kamuoyunda sıkça telaffuz edilen adıyla Gökbey veya T-625, Türk Havacılık ve Uzay Sanayii A.Ş. tarafından geliştirilip 2019'da tam puan alarak milli bakiyeye kazandırıldı.

2022 yılında Jandarma Genel Komutanlığı'na teslimatı (3 adet) yapılan Gökbey helikopteri, hem sivil hem de askeri operasyonlarda kullanılmak üzere tasarlandı. Tamamen ülkemizin iklim ve coğrafi koşulları göz önünde bulundurularak hazırlanan Gökbey, ABD menşeili UH-1'in yerini alarak ambulans olarak da çalışabilecek kapasitededir.

5-BAYRAKTAR TB2

BAYKAR Savunma tarafından üretilip Türk Silahlı Kuvvetleri'nin envanterine kazandırılan Bayraktar TB2, 2014 yılında tam yüklü halde test uçuşunu geçerek dünya kamuoyunda geniş yankı uyandırmıştı.

İnsansız savaş uçakları alanında yeni bir çığır açan TB2, sonraki süreçte talepte bulunan ülkelere satılarak Türkiye'yi 'ithal' eden pozisyondan 'ihraç' eden pozisyona taşıdı. Bir tanesi 5 milyon dolara üretilen Bayraktar TB2, Türkiye dışında Azerbaycan, Ukrayna, Fas, Polonya ve Katar'da aktif bir şekilde kullanılmaktadır.

Özel olarak hazırlanmış iki turboprop motoruyla, 5 bin 500 kilo ağırlıkla kalkış yapabilen AKINCI TİHA, BAYKAR tarafından geliştirilip 2021 yılında Türk Silahlı Kuvvetleri envanterine kazandırıldı.

Hava muharebelerine katılabilmesinden ötürü "Taarruzi İnsansız Hava Aracı" olarak tanımlanan AKINCI TİHA, KIZILELMA'nın bir alt modelidir. AKINCI'nın üç farklı çeşidi bulunmaktadır. Akıncı A, Akıncı B ve Akıncı C adındaki modeller, motor yapısı üzerinden ayrışıyor.

7-BAYRAKTAR TB3: SINIFININ EN İYİSİ

BAYKAR Savunma tarafından geliştirilip Deniz Kuvvetleri'ne teslim edilecek Bayraktar TB3, sınıfının en iyi motoruna sahip olmasıyla biliniyor. Aynı zamanda TCG ANADOLU gemisine konuşlanabilen TB3 için Selçuk Bayraktar şöyle konuşmuştu: 

“Dünyada bu sınıfta açık ara en yüksek performans değerlerine sahip uçak motoru.”

1200 kilodan daha ağır mühimmat taşıyabilen TB3, önümüzdeki süreçte KIZILELMA ile beraber Türk semalarında görev yapacak. Havada 24 saat kalabilen TB3'ün 2023 yılında ilk uçuşunu gerçekleştirmesi bekleniyor.

8-GÖK VATAN'IN ÇELİKTEN NEFERİ: KIZILELMA

BAYKAR Savunma'nın Türk Silahlı Kuvvetleri'ne teslim etmesi beklenen KIZILELMA, 2022 yılının son günlerinde ilk uçuşunu gerçekleştirerek yerli ve yabancı gazetelerin manşetlerinde geniş yer buldu.

Taarruzi insansız savaş uçağı klasmanında değerlendirilen KIZILELMA, 14,7 metrelik uzunluğuyla F-16'yla neredeyse aynı boyutlara sahip. Ancak onu F-16'dan ayrıştıran nokta, bir insan tarafından değil de bilgisayar üzerinden kullanılacak olması. İnsan, en fazla 4G'lik kuvvete dayanabilirken KIZILELMA'nın 10G'lik kuvvette operasyon yapabileceği söyleniyor. Üstelik bu uçak da tıpkı TB3 gibi farklı çeşitler halinde geliştirildi. Milli bakiyeye farklı özelliklere sahip 4 ayrı KIZILELMA'nın kazandırılması bekleniyor.

9-MMU: MİLLİ MUHARİP UÇAK

Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir'in "En büyük projemiz" sözlerine mazhar olan Milli Muharip Uçak, 2023 yılının sonlarında ilk uçuşunu gerçekleştirecek.

Avrupalılar ve ABD'li uzmanlar, MMU'nun 2028-2030 aralığında semaya çıkabileceğini beyan etmişti. Önce 2025'e indirilen tarih, son hamleyle 2023'e düşürüldü. F-16 Şahin savaş uçağının yerini alması beklenen MMU, Türkiye'nin kendi bölgesindeki "oyun kurucu" rolünü güçlendirecek. Yerli ve milli imkanlarla üretilen bu savaş uçağı da tıpkı öncülleri gibi TUSAŞ imzalı.

10-MELTEM 3

TUSAŞ'ın 2012 yılında yapımına başlayıp 2022 yılında tamamladığı MELTEM-3, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı bünyesinde görev yapmaktadır. Geçtiğimiz yıl 3'üncüsü teslim edilen MELTEM-3; keşif, gözetleme ve denizaltı savunma harbinde rol üstlenebiliyor.

11-HÜRJET

2023 yılında ilk uçuşunu gerçekleştirmesi planlanan HÜRJET; eğitim maksatlı olmak üzere, hafif taarruzi operasyonlarda, sınır güvenliğinde ve terörle mücadelede Türk Silahlı Kuvvetleri'ne hizmet edecek.

TUSAŞ imzalı HÜRJET, 45 bin feet yüksekliğe çıkıp 1,8 mach hıza ulaşabiliyor. 

12-DİHA

BAYKAR Savunma'nın milli bakiyeye kazandırdığı 5'inci vasıta olarak bilinen DİHA (Dikey İniş Kalkışlı İnsansız Hava Aracı), önceki gün 8 bin feet irtifaya çıkarak mühendislerden tam puan aldı. Aynı zamanda TCG Anadolu gemisine konuşlanabilen DİHA, keşif ve istihbarat operasyonlarında Türkiye'ye destek verecek.

Haftanın Öne Çıkanları

Müstehcen görüntüleri ifşa olan Kısmetse Olur Cansel, hukuki süreç başlattı

2023-01-07 18:02 - Magazin

Bugün kimin maçı var 8 Ocak 2023? Bugün hangi maçlar var? Bu akşam hangi maçlar var, hangi kanalda?

2023-01-08 09:39 - Spor

FB-GS CANLI yayın maç izle! (İLK YARI İZLE) Fenerbahçe - Galatasaray maçı şifresiz izleme linki var

2023-01-08 20:01 - Spor

Canlı maç izle! TÜM MAÇLAR! Canlı Full HD maç izle! 3 Ocak GÜNÜN MAÇLARI CANLI MAÇ İZLE!

2023-01-03 16:31 - Spor

Bodrum'da acı kaza: Otomobilin çarptığı at öldü

2023-01-08 07:02 - Gündem

Son Dakika: Sinan Ateş cinayetinde 3 tutuklama daha! Aralarında azmettirici Doğukan Çep de var

2023-01-07 20:02 - Gündem

Melankolik bir polisiye: ‘Solgun Mavi Gözler’

2023-01-07 18:03 - Yaşam

Cumhurbaşkanı Erdoğan Kumluca'da: Sayın Putin'e 'beni mahcup etme' dedim

2023-01-07 17:39 - Politika

6'lı masadan Fatih Portakal'a cevap: Safsatadan ibaret

2023-01-07 16:33 - Politika

Yasin Cengiz kimdir? "Dom Dom Yes Yes" TikTok Yasin Cengiz akımı nedir?

2023-01-09 10:39 - Spor

İlgili Haberler

Samsung ile Apple'ın akıllı telefon satışları 2024'ün son çeyreğinde düştü

04:18 - Ekonomi

Johnson & Johnson'dan 14,6 milyar dolarlık satın alma

23:43 - Ekonomi

İzmir'de gevrek ve boyoza zam!

23:28 - Ekonomi

Hamsinin yokluğu fiyatları yükseltti!

21:58 - Ekonomi

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Göktaş, Aile Yılı Tanıtım Programı'nda konuştu

18:58 - Ekonomi

Günün Manşetleri

Çok sayıda İDO ve BUDO seferi iptal edildi

07:37 - Gündem

CHP'deki gerilim İmamoğlu ve Özel'in yüzlerine yansıdı!

01:28 - Politika

Pozisyon penaltı olmalı mıydı? Eski hakemler noktayı koydu

01:03 - Spor

Galatasaray ve Fenerbahçe'den karşılık gönderme

00:52 - Spor

BUDO'da seferler olumsuz hava koşulları nedeniyle iptal edildi

00:48 - Gündem