Bireylerde sık görülen göğüs ağrıları çeşitli hastalıklara yorulabiliyor. Göğüs ağrısının başta kalp ve akciğer hastalıkları olmak üzere birçok sağlık probleminden kaynaklanabileceğini dile getiren Göğüs Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Muhammet Reha, akciğer kanserinin belirtilerini ve teşhis sürecini açıkladı.
Uzmanında boyun fıtığı ile ilgili uyarı geldi: Cerrahi operasyon gerekebilir!
HER GÖĞÜS AĞRISI KALP KRİZİ DEĞİL!
Göğüs ağrısı şikayetiyle doktora başvuran birçok kişi, genellikle kalp krizi endişesi taşısa da, uzmanlara göre her göğüs ağrısı kalp krizi ile ilişkili olmayabilir ve kanser gibi farklı sağlık sorunlarına işaret edebilir. Medicana International Ankara Hastanesi’nde görev yapan Göğüs Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Muhammet Reha Çelik, göğüs ağrısıyla ilgili yanlış bilgileri ve bilinmeyenleri açıkladı.
Sürekli parmak çıtlatmak zararlı mı? Sürekli parmak çıtlatma isteği...
Geçmeyen burun tıkanıklığı neden olur? Hasta değilim ama burnum tıkalı çözümü ne?
Prof. Dr. Çelik, “Göğüs ağrısı, genellikle kalp ve akciğer hastalıkları gibi çeşitli sağlık sorunlarına bağlı olarak ortaya çıkabilir. Kardiyovasküler hastalıkların yanı sıra akciğer kanseri gibi solunum yolu hastalıkları da göğüs ağrısına neden olabilir” dedi ve akciğer kanserinin belirtilerini şu şekilde paylaştı:
“Akciğer kanserinin en sık belirtisi inatçı öksürüktür. Ayrıca, göğüs ağrısı, nefes darlığı, ateş, ses kısıklığı, yüzde ve boyunda şişlik, omuz, kol, sırt ve ağrısı, yutma güçlüğü ve balgamda kan görülmesi de akciğer kanserinin belirtilerindendir. Öksürük ve zaman zaman kanlı balgam, akciğer kanseri hastalarının çoğunda görülebilir. Baş ve kemik ağrısı, yorgunluk ve halsizlik de akciğer kanserinin yayılma belirtileri olabilir. Ancak, akciğer kanserinin her zaman belirti göstermediğini ve bazen tesadüfen tespit edilebildiğini unutmamak önemlidir.”
SİGARA İÇENLERİN AKCİĞER KANSERİNE YAKALANMA İHTİMALİ 30 KAT FAZLA!
Akciğer kanserinin oluştuğu bölgeye bağlı olarak farklı belirtiler gösterebileceğini vurgulayan Prof. Dr. Muhammet Reha Çelik, “Örneğin, akciğer kanseri ses tellerini etkileyerek ses kısıklığına neden olabilir, bu da akciğer kanserinin en erken belirtilerinden biridir. Eğer ses kısıklığı iki hafta veya daha uzun sürüyorsa, tıbbi yardım alınması gerekebilir” dedi ve akciğer kanserinin nedenlerini şu şekilde sıraladı:
“Akciğer kanserinin en yaygın nedeni sigaradır. Ancak, hiç sigara içmeyen kişilerde de akciğer kanseri gelişebilir. Sigara, akciğer kanserinin en büyük risk faktörüdür ve vakaların %85’inden fazlası sigara içmeye bağlıdır. Araştırmalar, sigara içenlerin akciğer kanserine yakalanma riskinin, hiç sigara içmeyenlere göre 30 kat daha fazla olduğunu göstermektedir.”
BİLGİSAYARLI TOMOGRAFİ İLE YILLIK TARAMA YAPILMALI!
Risk taşıyan bireylerin düşük doz bilgisayarlı tomografi ile yıllık tarama yaptırması gerektiğini belirten Prof. Dr. Çelik, “Akciğer kanseri taraması genellikle 45 yaş ve üzeri, uzun süreli sigara içen ve genel sağlık durumu iyi olan kişilere önerilir. Belirti ve semptomları olan kişilere çeşitli testler yapılır ve gerektiğinde akciğer röntgeni veya bilgisayarlı tomografi taraması uygulanır. Balgam öksürük durumunda örnek alınarak laboratuvarda incelenebilir. Tümör şüphesi durumunda biyopsi yöntemi kullanılarak dokunun incelenmesi yapılır. Sonuçlara göre tanı konularak tedavi planı oluşturulur. Göğüs cerrahisinde en güncel tekniklerin kullanılması, daha küçük kesilerle ameliyat yapılmasına ve hastanın daha hızlı iyileşmesine olanak tanır” şeklinde konuştu.