Renklerin solmasının tahmin edeceğiniz gibi tek bir sebebi var: Güneş ışınları.
Gelin Güneş kıyafetlerimizden ne istiyor bir bakalım, belki böylece kurutma işlemini artık daha ciddiye alırız!
Giysilerimiz Güneş ışınları karşısında eski rengini ve canlılığını yitiriyor.
Renk solması, fotokimyasal bir reaksiyon olan bir süreçtir. Bu süreç, ışığın ultraviyole etkisiyle kumaşın yapısındaki boyarmadde moleküllerinin aktifleşmesiyle başlıyor. Aktifleşen moleküller, renk bileşenlerinin bozulmasına ve sonuç olarak giysinin renginin solmasına neden oluyor.
Bu süreçte kumaşın renginin ne kadar solacağı, ışık haslığı derecesi ve maruz kaldığı ultraviyole ışığının miktarıyla doğru orantılıdır.
Tekstil ürünlerinin renk haslığı, kullanım esnasında maruz kaldıkları çeşitli dış etkenlere karşı bir dayanıklılık ölçüsüdür.
Işık haslığı testi de bu etkenlerden biridir ve Güneş ışığına maruz kalan giysilerin renklerinin ne kadarını koruyabileceğini ölçer.
Atlamamamız gereken bir durum daha var: Giysilerin solması, sadece Güneş ışığının etkisiyle gerçekleşmez. Ayrıca kumaşın yapısındaki elektronların aktifleşme enerjisinden daha düşük bir enerji seviyesine sahip olan ışık miktarı da bu renk değişiminde etkilidir.
Bu yüzden, boyalı tekstil ürünlerinin solmaması için mamulün absorbe ettiği ışık miktarı, kumaşın yapısındaki elektronların aktifleşme enerjisinden düşük olmalıdır.
Giysilerin renklerini korumak için üreticilerin kalite kontrol laboratuvarlarında uluslararası standartlara uygun test cihazları ile haslık ölçümü yapmaları gerekiyor.
Kaynaklar: Medium, SunDance, Liquid Laundromatsİlginizi çekebilecek diğer içeriklerimiz: