Çeşitli testler yapılarak üretilen ürünlerde ufacık bir detayın atlanmasından dolayı sorunlar ortaya çıkabilir. İşte kullanıcılar için ciddi güvenlik riski taşıyabilen bu sorunlar yüzünden geri çağırmalar yaşanır. Bu durum, kullanıcı sağlığının yanı sıra üreticilere de sıkıntılar yaşatır.
Otomotivden gıdaya, elektronik aletlerden ilaçlara kadar birçok alanda bunun pek çok örneği bulunuyor. Biz de bugüne kadar yaşanmış büyük geri çağırmaları sizler için derledik.
Dünya çapında milyonlarca aracın geri çağrılmasına sebep olan ve günümüzde de etkileri devam eden olay: Takata hava yastıkları
2008 yılında Takata firması tarafından üretilen hava yastıkları; başta Honda, Nissan ve Toyota olmak üzere dünyaca ünlü 20 markanın 2000 ile 2015 yılları arasında üretilen otomobillerinde kullanıldı. Hava yastıklarındaki temel sorun şuydu, patladıkları zaman bazılarından şarapnel benzeri bir parça fırlayabiliyordu.
Honda, 2008'de geri çağırma bildirimi yayınlayan ilk üretici oldu. Bugüne kadar, hava yastıklarının patlaması sonucu 23 kişi öldü, 300 kişi yaralandı. Yaşanan bu olaydan sonra Takata iflas başvurusunda bulundu. Geri çağırmaların ise 2023 yılına kadar süreceği ve yaklaşık 100 milyon arabayı etkileyeceği düşünülüyor.
Samsung Galaxy Note 7 faciası
Dünyanın en büyük akıllı telefon üreticilerinden biri Samsung’un başı, büyük umutlarla piyasaya sürdüğü Galaxy Note 7 yüzünden çok ağrıdı. Kısa sürede 2-3 milyon adetlik satış başarısı yakalayan telefon, batarya kaynaklı patlama ve yanma haberleriyle gündeme geldi.
Bu olaylardan sonra Samsung yaklaşık 2,5 milyon adet cihazı geri çağırmak zorunda kaldı ve bunun markaya maliyeti tam 5,3 milyar dolar oldu.
Samsung'a çok büyük sorunlar yaşatan olayın detaylarını aşağıdaki yazımızdan okuyabilirsiniz: