Gelişmiş ülkelerde faiz oranlarının uzun bir süre daha yüksek seyredeceği beklentisi küresel çapta gelişmekte olan ülke varlıkları üzerinde baskı yaratmaya devam ederken, yurt dışında yerleşik kişiler Eylül ayında gelişmekte olan ülke portföylerinden 13,8 milyar dolar çekti.
Uluslararası Finans Enstitüsü'nün aylık raporuna göre, ağustos ayının da negatif akışlara sahne olmasıyla birlikte, Temmuz 2022'de sona eren beş aylık bir diziden bu yana ilk kez arka arkaya çıkış yaşandı.
Borçlanma portföyleri -1,8 milyar dolarla Mart ayından bu yana ilk aylık çıkışını kaydederken, hisse senetleri -12,0 milyar dolarla ağustos ayındaki -21,5 milyar dolarlık negatif akışta bir yavaşlama gördü.
Çin hariç hisse senedi portföyleri için bu, Eylül 2022'den bu yana görülen en büyük aylıkçıkış oldu.
Ağustos ayına benzer şekilde, EM portföyündeki satış baskısı, gelişmiş piyasalardaki yüksek faiz oranlarından - ve daha yüksek getirili varlıklardan - kaynaklanıyor ve bu da tipik olarak EM'lerin aleyhine tahsisatı etkiliyor.
IIF ekonomisti Jonathan Fortun, "Para politikasının gelecekteki seyrine ilişkin son piyasa çalkantıları ve artan ülke getirileri, Gelişmekte Olan Piyasalardaki yerleşik olmayan çıkışların performansını etkiledi" dedi.