Düşünün ki sabahları odanızın penceresinden içeri süzülen güneş ışığı sadece iç mekanınızı aydınlatmakla kalmıyor, aynı zamanda evinizin enerji ihtiyacını da karşılıyor.
Bu fikir size bilim kurgu gibi gelse de devrimsel bir teknoloji olan şeffaf güneş panelleri sayesinde çok da uzak olmayan bir gelecekte bu gerçek olabilir.
Şeffaf güneş panelleri, Michigan State Üniversitesi’ndeki araştırmaların önderliğinde geliştirildi.
2014 yılında Richard Lunt’un şeffaf güneş hücreleri geliştirme fikri üzerinde çalışmaya başlamasıyla şeffaf güneş panellerinin ilk adımının atıldığı biliniyor.
Araştırma ekibinin, ultraviyole ve kızılötesi ışınları elektriğe dönüştürebilecek malzemeler üzerine yoğunlaştığı ve bu malzemelerin ışığın gözle görülmeyen kısımlarını emerek enerjiye çevirebildiği söyleniyor.
Günümüze kadar gelişerek devam eden çalışmalar sonucunda elde edilen şeffaf güneş panellerinin, Amerika merkezli Ubiquitous Energy firması tarafından ticari olarak üretmeye başlanması planlıyor.
Bu firma, gökdelenlerin tabanından tavanına kadar şeffaf güneş panelleri yerleştirmeyi hedefliyor.
Böylece, yüksek hacimli üretime geçildiğinde şehirlerdeki büyük binaların devasa enerji kaynaklarına dönüşmesi amaçlanıyor.
Dünyadaki milyarlarca metrekarelik cam yüzeyi düşündüğümüzde, şeffaf güneş panellerinin potansiyeli daha da ortaya çıkıyor.
Amerika’da, bu panellerin ülkenin enerji ihtiyacının %40'ını karşılayabileceği tahmin ediliyor ve bu oranın çatılardaki güneş panelleri ile birleştirildiğinde %100’e bile ulaşabileceği belirtiliyor.
Peki bu paneller nasıl çalışıyor?
Şeffaf güneş panelleri, sıradan cam gibi görünse de sıradan camlardan farkı, ultraviyole (UV) ve kızılötesi (IR) ışınları emerek bunları elektrik enerjisine dönüştürebilmesi.
Geliştirilen devrimsel teknolojiyle, şeffaf paneller âdeta bir cam gibi görünür ışığın büyük bir bölümünü geçirir ancak sıradan bir camın aksine enerjiyi arka planda toplar.
Bu teknoloji sayesinde, ışığın görünmeyen dalga boylarını kullanarak enerji üretmek mümkün hâle geliyor.
Özetle, şeffaf güneş panelleri, şehirlerin daha sürdürülebilir hâle gelmesi ve karbon ayak izlerini azaltması için kritik rol oynayacak bir teknoloji gibi görünüyor.
Kaynak: World Economic Forumİlginizi çekebilecek diğer içeriklerimiz: