?>

Fransız Şirketinin Türkçe Yasağıyla Başlayan Vagon-Li Olayı - Webtekno

Çok da uzak değil, 90’lı yıllarda, Türkiye’deki bir Fransız şirketinde çalışan bir Türk, Türkçe konuştuğu için işten uzaklaştırma aldı ve bu olayın basına yansıması üstüne İstanbul’da içlerinde bilindik isimlerin de bulunduğu bir protesto başladı. İşte tüm bu

Teknoloji - 11 ay önce

O dönem Beyoğlu’nda gayrimüslimler ve azınlıklar epey fazlaydı. Türklerin çalıştığı çok fazla yabancı şirket de vardı. Vagon-Li de bunlardan biriydi. Orada çalışan Naci Bey’in başına gelenlerin duyulmasıyla gençler yerinde duramadı.

Bazı tarih kitaplarına konu olan bu olayın nasıl gerçekleştiğine ve daha sonra neler olduğuna bakmak için 1990’ların Taksim sokaklarına doğru bir yolculuğa çıkalım.

Naci Bey’in bir tüccarla Türkçe konuşması, ceza almasına sebep oldu.

Uluslararası Yataklı Vagonlar Şirketi Wagons-Lits (Vagon-Li), Beyoğlu’nda yer alıyordu. Takvimler 22 Şubat 1933’ü gösterdiğinde şirkette çalışan bir Türk olan Naci Bey; şirkete gelen bir müşteriyle, biraz da sinirli ve yüksek sesli bir tavırla Türkçe konuşuyordu.

Bu konuşmaları duyan Belçikalı müdür Jannoni, Naci Bey’e şirketin resmî dilinin Fransızca olduğunu söyleyince Naci Bey, "Ben Türk'üm! Memleketimde de resmî dil Türkçe! Bence siz Türkçe öğrenmelisiniz!" dedi. Bunun üzerine müdür, Naci Bey'e 25 kuruş para cezası verdi. Naci Bey yine sert bir tavırla karşı gelince 15 gün boyunca işten uzaklaştırma da aldı.

Olay, basında yer bulunca öfkeli gençler, şirketi basmaya karar verdi.

Naci Bey .via-text { background-color: rgb(0,0,0); /* Fallback color */ background-color: rgba(0,0,0, 0.4); /* Black w/opacity/see-through */ color: white; font-weight: 300; font-size: 0.75em; position: absolute; bottom: 0%; right: 0; z-index: 2; padding: 5px !important; text-align: left; }

Yaşanan bu hadise, gazetelerde yer aldı. Cumhuriyet gazetesinde "Türkçeyi istemeyenin Türkiye'de yeri yoktur!" başlıkları atıldı ve olaydan 3 gün sonra, 25 Şubat tarihinde Darülfünun ve Millî Türk Talebe Birliği öğrencileri toplandı. Aralarında, Cahit Arf ve Peyami Safa gibi dönemin tanınmış isimleri de vardı.

Toplanan öğrenciler, şirketin bürosuna doğru yola çıktı ve protesto etmeye başladılar. Ancak bu, ufak çaplı bir protesto değildi. Bir süre sonra olaylar iyice alevlendi ve camlar, pencereler inmeye başladı. Polisler, "Çocuklar, derdinizi bize anlatın. Söz, hepinizi dinleyeceğiz." diyordu fakat nafileydi.

Ellerinde Türk bayraklarıyla büronun içine kadar giren öğrencilerin ilk yaptığı şey, duvardaki Atatürk resmini almak oldu.

Diğer vatandaşların alkışları arasında şubeye giren öğrenciler, duvardaki Mustafa Kemal portresini aldıktan sonra "Bu resmin ait olduğu yer burası değildir!" diyerek eşyaları kırıp parçalamaya başladılar. Biletlere ise hiç dokunmadılar.

Bir yandan da "Türklüğü tahkir edenler, Türkçe konuşmayanlar bu memleketten kovulacaklardır.", "Yaşasın gençlik, yaşasın Gazi!", "Türk topraklarında Türkçe konuşmayı reddedenlerin varlığına tahammülümüz yok!" sloganları atıyorlardı.

Büroda tozu dumana katsalar da yeterli gelmedi.

Şirketin tek bürosu burası değildi ve gençler, yeterince intikam almış hissetmiyordu. Karaköy’deki büroya da girdiler ve yine ilk yaptıkları, duvardaki Atatürk resmini kaldırmak oldu. Daha sonra olanlar yine aynı şekilde seyir etti, ortalık birbirine girmişti.

Öğrencilerin protestosu İstanbul Valiliği’nde devam etti ve koruma altına aldıkları Atatürk resimlerini halkevine bırakıp dağıldılar. Bu öfkeli protesto belli ki etkili olmuştu ki Naci Bey işe döndü.

Yaşanan tek gelişme Naci Bey’in tekrar işe başlaması da değildi.

Pera civarında, çok fazla gayrimüslim ve azınlık yaşıyordu. Buralardaki pek çok yabancı şirket de olaydan sonra Türkçe isimler kullanmaya başlamıştı.

1928 sonları, 1930 başlarında ortaya çıkan; azınlıkların kendi dillerini konuşmayı engellemeyi amaçlayan “Vatandaş, Türkçe konuş!” kampanyası da tekrar başlatıldı.

Wagons-Lits şirketi ise Osmanlı Devleti döneminden kalan diğer pek çok yabancı şirketle aynı kaderi paylaşarak devletleştirildi. Günümüzde şirket, büyük yatırımlarla Türkiye’de faaliyet göstermeye devam ediyor.

Kaynaklar:  M. Kemal Sevgisunar, Şaduman Halıcı

İlginizi çekebilecek diğer içeriklerimiz:

Haftanın Öne Çıkanları

Bolu'da enişte dehşet saçtı: Ölü ve yaralılar var

2023-12-15 17:43 - Gündem

Bakan Kacır: Yenilenebilir enerjimizi üç katına çıkarmayı hedefliyoruz

2023-12-14 20:17 - Ekonomi

Beşiktaş - Fenerbahçe maçı (CANLI YAYIN)

2023-12-09 18:32 - Spor

Feci kaza: iki otomobil çarpıştı: 3 ölü, 3 yaralı

2023-12-10 19:42 - Gündem

Fenerbahçe - Spartak Trnava maçı (CANLI YAYIN)

2023-12-14 20:03 - Spor

Amazon, yeni uydu teknolojisi ile SpaceX'in tahtını sallayacak!

2023-12-14 22:38 - Teknoloji

Elazığ'da 'sudan sebep'ten muhtar ve köylüler arasında silahlı kavga: 2 yaralı

2023-12-12 17:47 - Gündem

Türkiye'nin En Büyük Holdinglerinin Sahip Oldukları Markalar - Webtekno

2023-12-10 00:52 - Teknoloji

Husumetli aileler arasında silahlı kavga: Baba öldü, oğlu yaralandı!

2023-12-11 15:17 - Gündem

Üç damar bypass ve organ nakli ameliyatı eş zamanlı yapıldı

2023-12-15 10:10 - Sağlık

İlgili Haberler

WhatsApp, Sesli Mesajları Yazıya Çeviren Yeni Özelliğini Duyurdu

23:58 - Teknoloji

WordPress Sahibi Automattic, Harper'ı Bünyesine Kattı

23:42 - Teknoloji

Yeni Oppo Pad 3 Pro Tanıtıldı

23:33 - Teknoloji

Nothing, Jaguar’ın Yeni Logosuna Alaycı Bir Göndermede Bulundu

23:13 - Teknoloji

Akbabalar Neden Canlı Av Yemezler?

23:02 - Teknoloji

Günün Manşetleri

Son dakika: Bakan Fidan açıkladı: BRICS'ten ortaklık teklifi aldık

00:18 - Ekonomi

Vatandaşa CHP'nin DEM'e verdiği destek soruldu: İşte anket sonuçları

00:12 - Politika

Manchester City tartışmalara noktayı koydu! Guardiola ile sözleşme uzatıldı

00:02 - Spor

Yola düşen 90 bin lirayı sahibine teslim etti!

23:32 - Gündem

Disipline sevk edilen teğmenlerin avukatlarından çelişkilerle dolu açıklama

23:17 - Gündem