Fatih Sultan Mehmet'in vakfiyesi olan Silivri Fatih Camii yok edilmek isteniyor
GALERİNİN DEVAMIHaber7 - ÖZEL
İstanbul’un Silivri ilçesinde 13. yüzyılda Alexios Apakaukos Kilisesi olarak inşa edilen yapı, İstanbul’un fethinin ardından camiye çevrildi. Fatih Camii altındaki tarihi sarnıçla birlikte yüzyıllar boyunca müslümanlara hizmet verdi. Cami, 1912-1913 yıllarında cereyan eden Balkan Savaşları’nda Bulgar çetelerin saldırılarında yıkıldı. Yeniden ihyası için on yıllardır birçok girişimde bulunulan tarihi ibadethanenin yakınında, 1980 yılında yeni bir cami inşa edildi.
DEPREM BAHANESİYLE CAMİYİ YIKTIRDILAR
Türkçe ve Yunanca isim tabelası bulunan “Silivri Tarihi Kültürel Mirası Koruma Eğitim ve Araştırma Derneği” isimli bir oluşum, “caminin sarnıca zarar verdiği” iddiası ile Fatih Camii’nin yıkılması gerektiğini gündemine aldı. Dernek, caminin altındaki sarnıcın konser alanı olması gerektiğine dair yayınlar yaptı.
Derneğin yayınladığı Silivri Tarih Derneği Bülteni’nin 3. sayısında yer alan “St. John Kilisesi ve Sarnıcı” başlıklı yazıda şu ifadelere yer verildi:
“Sarnıcın bir an evvel restorasyonuna başlanılması ve restorasyonla yapıdaki rutubetten vb. etkenlerden korunarak Silivri’nin Şehir Mimarisi belleğine yeniden kazandırılması elzemdir. Bununla birlikte sarnıcın üstünde bulunan Fatih Cami’nin yıkılması kilisenin ana beden duvarlarının daha net bir şekilde açığa çıkartılmasıyla burasının açık hava müzesi olarak kullanılmasına ve sarnıcın da İstanbul’da diğer önemli sarnıçlarda olduğu gibi konser, sergi ve konferans salonu olarak kullanılabilmesinin önünün açılması gerekmektedir. Bunun için en önemli adım doğru restorasyon kurallarına uygun olarak yapılacak çalışmalardır.”
2014 yılında ise CHP’li Silivri Belediyesi, Yunanistan'dan davet edilen heyete söz konusu sarnıçta ayin yaptırmıştı.Silivri Tarihi Kültürel Mirası Koruma Eğitim ve Araştırma Derneği, bir üniversiteden alınan raporla Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’na başvuru yaptı. Kurul, cami için yıkım kararı aldı. 29 Mart 2021’de Silivri Müftülüğü, Fatih Camii’nin “riskli bina” statüsüne alındığını duyurarak ibadethanenin geçici olarak kapatıldığını duyurdu.
Cami, 2023 yılının başında yıktırıldı.
İstanbul Valiliği’nin caminin yeninden ihya edilmesi için harekete geçtiği, projelendirme için Bilim Kurulu oluşturduğu bildirildi. Aradan geçen 18 aylık zaman diliminde somut bir netice alınamadığı belirtiliyor.
FATİH'İN VAKFİYESİNDEKİ CAMİ SÜRATLE İHYA EDİLMELİ
Fatih Sultan Mehmet Han’ın emaneti olan ve yalnızca minaresi ayakta kalan Silivri Fatih Camii’nin yeniden inşa edilmesi için yetkililere çağrıda bulunuyor. İstanbul’da tahrip edilen, yıkılan veya yok edilen tarihi camilerin yeniden şehre kazandırılması için ciddi çalışmalar yürüten İstanbul Çevre Kültür ve Tarihi Eserleri Koruma Derneği (İSTED) Silivri Fatih Camii’nin inşa edilerek bölge halkının ibadethane ihtiyacının karşılanması çağrısında bulunuyor.
İSTED’in konuya ilişkin açıklamasında şu ifadeler yer alıyor:
“İvedilikle, ilgili Kurul, Belediye ve Müftülükten yıkım kararı alınan cami ve sarnıç hakkında kadimden gelen ve vakfedildiği mimarisi ile sarnıcın güçlendirmesi, caminin ise rekonstrüksiyon projelerinin gerçekleştirilerek inşasına başlanmasına, bununla birlikte bu süreçte halkın ibadethane ihtiyacının; sarnıcı ibadete açarak ya da aminin inşa süreci tamamlanana kadar geçici ibadet alanı ve mekânı oluşturulmasını talep ediyoruz.
Silivri Fatih Camii’nin hüviyetini ortadan kaldırmak isteyen herkesi ve konuya ilişkin mer’î mevzuatı uygulamakla sorumlu tüm kamu kurum ve kuruluşlarını ve dahi çalışanlarını, mer’î mevzuat dışında ve toplumun köklerinden uzak yaklaşımlar ile hareket etmemeleri hususunda uyarıyoruz…”