Çinli ByteDance şirketine ait sosyal medya platformu TikTok son yılların en çok kullanılan ve yükselen platformu oldu. Kullanıcısı yaklaşık 150 milyonu aştı. Uygulamada yapılan yayınlar ve içerikler ise tüm dünyada tartışma konusu oldu. Öyle ki; birçok ülke TikTok'u yasakladı ve Türkiye dahil bir çok yerde de yasaklanması gündemde.
Ülkemizde de sıkça tartışılan sosyal medya platformuyla ilgili şikayetler bitmek bilmiyor. Kara paradan, olumsuz davranışlara tutunda sabahlara kadar süren yayınlar artık başka bir boyut kazandı. Fenomenler de dahil bu tarz yayın yapanların sadece yayınları değil çevresine verdiği rahatsızlıkta tehlikeli boyuta ulaştı. Erken saatlerde işe gidenler, bebeği olanlar, hastası olanlar ve gürültüden rahatsız olan komşular için bu durum artık çekilmez hale geldi.
TIKTOK FENOMENİ KOMŞULARINI CANINDAN BEZDİRDİ
Son olarak İstanbul Beylikdüzü'nde yaşanan bir olay bu konuyu tekrar gündeme getirdi. TikTok Fenomeni Hülya Mizgin hakkında apartman ve mahalle sakinleri Emniyet ve Cimer'e şikayette bulundu. Yaşadığı evde daha 6 ayını dolduran Mizgin'in şikayetleri gözardı etmesi ve yayınlarına çevresini rahatsız edecek şekilde devam etmesi komşularını ve mahalle sakinlerini isyan ettirdi. Bina sakinleri imza toplayıp savcılığa şikayette bulundu. Birçok kez evine polis ekiplerinin geldiği Mizgin'e hiçbir yaptırım uygulanmadığı iddia edildi. Daha büyük kavgaların çıkmasından endişe eden komşular biran önce çözüm bulunmasını istiyor.
Öte yandan Mizgin, önceki dönemlerde kara para soruşturması nedeniyle tutuklanan Dilan Polat'la da bir araya gelip etrafa dolarlar saçarak yayın yapmıştı.
GÜRÜLTÜLÜ VE RAHATSIZ EDİCİ YAYINLARDAN RAHATSIZ OLAN KOMŞULAR NE YAPACAK?
Avukat Mehmet İlker Birgan konuyla ilgili haberglobal.com.tr'den Şifa Kaymak'a yaptığı değerlendirmelerde "Sosyal medya kullanıcılarının yaptıkları davranışların hukuki bir yaptırımın olmayacağı düşüncesi ile hareket ederek hukuka aykırı eylem ve işlemlere neden olmaları son dönemde sıklıkla karşı karşıya kaldığımız durumlardır. Hukuk devleti ve kanunlarımız hukuka aykırı durumlara karşı zarar görenin haklarının korunması için gerekli düzenlemeleri yapmıştır. Özellikle internet ve sosyal medya üzerinden işlenen suçlarda kişilik haklarının ihlal edilmesi durumunda, bir takım hukuki, cezai ve idari yaptırımlar ortaya çıkmaktadır. Özellikle son dönemde sosyal medya üzerinden işlenen suçlar; Tehdit, Hakaret, Şantaj, Cinsel Taciz, Kişilerin huzur ve sükununu bozma, nefret ve ayrımcılık, haberleşmenin gizliliğini ihlal, kişisel verilerin hukuka aykırı olarak kaydedilmesi ve yayılması, hayasızca hareketler ve müstehcenlik olarak karşımıza çıkmaktadır. Sosyal medya üzerinden bir suçun mağduru veya suçtan zarar gören kişiler uğradıkları hak ihlallerine karşı; idari, cezai ve hukuki yollara başvurma imkanları bulunmaktadır." dedi.
HANGİ YOLLAR İZLENMELİ?
Avukat Birgan sözlerine şöyle devam etti:
Özellikle; Kişilik Haklarının İhlali Nedeniyle İçeriğin Yayından Çıkarılması ve Erişimin Engellenmesi için 5651 Sayılı İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi Ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkında Kanun Kapsamında, kişilik haklarının ihlal edildiğini iddia eden gerçek ve tüzel kişiler içerik sağlayıcısına, buna ulaşamaması hâlinde yer sağlayıcısına (Facebook,twitter,tiktok vb) başvurarak uyarı yöntemi ile içeriğin yayından çıkarılmasını isteyebileceği gibi doğrudan sulh ceza hakimine başvurarak içeriğe erişimin engellenmesini de isteyebilir.
Sosyal medya yer sağlayıcısı kurumların ((Facebook,twitter,tiktok vb) bu tarz başvurulara karşı hak ihlalinin tespiti ve şikayet birimleri bulunmaktadır. Sosyal medya kullanıcıları uğradıkları hak ihlallerinin ortadan kaldırılması için doğrudan içeriği üreten içerik sağlayıcısına başvurabilecekleri gibi, içerik sağlayıcı ve ya direkt olarak yerleşim yerlerinin bulunduğu sulh ceza hakimliğine başvuru yapma seçimlik hakkına sahiptir. 5237 Sayılı Türk Ceza Kanununda yer alan özellikle; çocukların cinsel istismarı, fuhuş, kumar oynaması için yer ve imkan sağlama, uyuşturucu ve uyarıcı madde kullanılmasını kolaylaştırma, intihara yönlendirme gibi suçlarda sulh ceza hakimliği veya mahkemece erişimin engellenmesi kararı verilebilmektedir.
Kişilik hakları saldırıya uğrayan yada suçun mağduru olan kişiler, suçu gerçekleştiren kişilerin tespiti ve cezalandırılmaları için, yerleşim yerlerinin bulunduğu Cumhuriyet Savcılıkları, Emniyet birimlerine(Siber Suçlarla Mücadele) başvuru yapabilirler. Kişilik hakları ihlal edilen bireyler uğradıkları maddi ve manevi zararların tespit ve tazminini hukuk mahkemelerinde dava açarak talep edebilirler.
Sosyal medya üzerinden paylaşılan ve suç unsuru ihtiva eden içeriklerin kaybolmadan tespit edilmesi ve delil niteliği halini alması için Türkiye Noterler Birliğinin internet sitesinde yer alan e tespit hizmetinden faydalanılması hak mağduriyetlerinin önüne geçecektir.
TIKTOK TÜRKİYE'DE YASAKLANACAK MI?
TBMM Dijital Mecralar Komisyonu Başkanı AK Partili Hüseyin Yayman, TikTok'un Türkiye'de yasaklanmasına ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. Yayman, komisyonun Aralık ayında TikTok temsilcilerini dinlediğini ve platformdan gelen cevapların yetersiz olduğunu söyledi. Özellikle içerik paylaşımları konusunda ciddi eleştiriler olduğunu vurgulayan Yayman, "Mızrağın çuvala sığmadığı bir durumla karşı karşıyayız. Kimse dokunulmaz değil. Bu işin sonu burada da yasaklamaya gidiyor." ifadelerini kullandı.