?>

Fazla tuz tüketiminin zararları! Günlük tüketilmesi gereken tuz oranı...

Fazla tuz tüketimi insan hayatına sağlığına zarar verecek çok sayıda nedeni ortaya çıkarıyor. Bu noktada tuz tüketim miktarını doğru ayarlamak oldukça önemli. İşte fazla tuz tüketiminin bilinmeyen zararları

Sağlık - 2 yıl önce

Uzmanlar fazla tuz tüketiminin insan sağlığı açısından birçok zararının olduğunu ve hayat standartlarını önemli ölçüde düşürecek çeşitli sağlık sorunlarına yol açtığını belirtiyor. Özellikle dünya çapında hipertansiyon hastalarının sayısının artması ile birlikte, tuz tüketimi ile ilgili kronik rahatsızlığı olan bireylerin daha dikkatli olması bekleniyor.

150 yılı aşkın köklü geçmişiyle müşterilerine hizmet veren Generali Sigorta, fazla tuz tüketiminin insan sağlığına verdiği zararlarını detayları ile açıkladı. 

GÜNLÜK NE KADAR TUZ TÜKETİLMELİ?

Uzmanlar günlük ihtiyaçtan daha fazla tuz tüketilmesi halinde birçok farklı sağlık sorununun ortaya çıkabileceğini ve günlük hayat kalitesinin de buna bağlı olarak düşebileceğini belirtiyor. Dünya Sağlık Örgütü; hipertansiyon, kalp hastalıkları, böbrek hastalıkları başta olmak üzere obezite, diyabet ve bazı kanser türlerinden korunmak ve kemik sağlığını olumsuz etkilememek amacıyla günlük olarak tüketilmesi gereken tuz miktarını günde 5 gram olarak öneriyor. 

FAZLA TUZ TÜKETMENİN ZARARLARI

İşte fazla tuz tüketmenin bilinmeyen zararları...

HİPERTANSİYON HASTALARININ SAYISI ARTIYOR

Kalpten vücuda taşınan kanın atardamar duvarlarına uyguladığı kuvvetin, kalp hastalığı gibi sağlık sorunlarına neden olabilecek kadar yüksek olduğu tıbbi durum hipertansiyon olarak adlandırılıyor. Dünya çapında hipertansiyon hastalarının sayısı son dönemlerde giderek artıyor. Hipertansiyon hastalarının fazla tuz tüketmesi vücuttaki sıvı miktarının artmasına ve kan basıncının yükselmesine neden olabiliyor. Bu durum ciddi tansiyon sorunlarının yanı sıra birtakım kronik hastalıklara da zemin hazırlıyor.  

BESLENME TARZI BÜYÜK ÖNEM TAŞIYOR

Günümüzde birçok birey tuz miktarının yüksek olduğu fast food, hazır gıda ve işlenmiş gıdaları sıklıkla tercih ediyor. Bu tarz gıdaların tüketilmesi tuz miktarının yanı sıra içerisinde yer alan trans yağlar, korucuyu maddeler ve yüksek şeker miktarı açısından da oldukça zararlıdır. Ayrıca evde yemek yaparken de fazla tuz kullanmak sağlık sorunlarına yol açabilmektedir. Bu noktada tuz tüketimini azaltmak için evde yemek yaparken baharatlardan yararlanabilirsiniz.  

BÖBREK SAĞLIĞINI TEHDİT EDİYOR

Fazla tuz tüketimi böbrek sağlığını büyük ölçüde tehdit ediyor ve böbreklerin normal fonksiyonlarını bozabiliyor. Böbreklerin tuz düzenleme işlevi bozulduğunda veya işlevini tam manasıyla yerine getiremediği takdirde vücudun sıvı dengesinin bozulmasına zemin hazırlıyor. Bu durum böbreklerin işlevselliğini etkileyerek böbrek yetmezliği gibi ciddi sağlık sorunlarına yol açabiliyor.  

KEMİK SAĞLIĞINA ZARAR VERİYOR

Tuz kullanım oranlarının artması kemik sağlığını da olumsuz etkileyebiliyor. Fazla tuz tüketimine bağlı olarak vücuttaki kalsiyum dengesi bozulabilir ve bu durum kemiklerin zayıflamasına neden olabilmektedir. Dolayısıyla fazla tuz tüketen bireylerin osteoporoz gibi çeşitli kemik hastalıklarına yakalanması olasılığı artmaktadır. 

MİDE VE BAĞIRSAK SORUNLARINA YOL AÇIYOR

Tuz tüketiminin artması mide ve bağırsak sağlığına da büyük ölçüde zarar verebilmektedir. Tuz tüketiminin artmasına bağlı olarak mide ve bağırsaklardaki asit miktarı artabilir ve bu durum mide yanması, reflü, huzursuz bağırsak sendromu ve buna benzer birçok sağlık probleminin yaşanmasına neden olabilmektedir. Özellikle kronik mide ve bağırsak sorunları yaşayan bireylerin tuz tüketimini minimuma indirmesi gerektiği uzmanlar tarafından öneriliyor.  

VÜCUT SIVI DENGESİNİ BOZUYOR

Dolaşım sistemi dahilinde vücudumuzda dolaşan sıvıların damar dışına çıkara doku veya cilt aralarındaki boşluklarda birikmesi su tutulması, halk arasındaki adıyla da ödem olarak adlandırılıyor. Fazla tuz tüketimi vücudun sıvı dengesini bozarak özellikle bacaklarda, ayaklarda ve ellerde ödem oluşmasına neden olabiliyor. Bu durum hareket kısıtlanmalarına ve birçok farklı rahatsızlıklara yol açabilir.  

 

Haftanın Öne Çıkanları

Mehdi Karimi kimdir? Mehdi Karimi kaç yaşında, nereli?

2023-03-20 22:53 - Spor

Hadise inandı, hayatından oldu!

2023-03-19 17:08 - Gündem

Michele Morrone sevgilisi 2023'te yine değişti Moara Sorio ile Hatay pozları verdi

2023-03-19 11:44 - Gündem

2023 Peugeot 408 Türkiye'de: İşte Fiyatı!

2023-03-14 13:33 - Teknoloji

MSN Messenger'ın Sonunu Getiren Şey Neydi?

2023-03-20 22:13 - Teknoloji

Romantik Kıvanç Tatlıtuğ! Eşi Başak Dizer ve oğlunun doğum tarihini dövme yaptırdı

2023-03-17 15:08 - Magazin

Ugandalı Florence'ın Antakya'da bulduğu mutluluk depremde yok oldu

2023-03-19 10:48 - Gündem

Kızılcık Şerbeti Nursema gerçek adı kim kaç yaşında meğer evliymiş

2023-03-17 21:52 - Gündem

Murat 124 ile Tofaş Serçe Arasındaki Farklar Neler?

2023-03-17 21:27 - Teknoloji

Sel felaketini yaşayan Şanlıurfa'da yılanlar ortaya çıktı

2023-03-15 15:52 - Gündem

İlgili Haberler

Kefirin sindirim sistemine faydaları nelerdir?

18:02 - Sağlık

Ani hava değişimlerine dikkat! Bağışıklık sistemini güçlendiren en etkili bitki çayları

16:13 - Sağlık

Pankreas kanseri tedavisinde Truva atı yöntemi: Umut vaat ediyor!

14:47 - Sağlık

4D teknoloji ile yapılan gülüş tasarımı hayatınızı değiştiriyor

11:22 - Sağlık

DSÖ: Refah Sınır Kapısı'ndan Mayıs 2024 sonrası ilk tıbbi tahliye gerçekleştirilecek

23:23 - Sağlık

Günün Manşetleri

Beklenen kar fırtınası geliyor! Kutup girdabı başlıyor... İstanbul ve birçok ilde alarm..

15:03 - Gündem

Kadınların konut alımı tarihi seviyeye geldi

14:57 - Ekonomi

Bakan Bak'tan Ogün Altıparmak için taziye mesajı

14:52 - Spor

KDK devreye girdi: Okuldaki ders saatleri 35 dakikaya düşürüldü

14:48 - Gündem

Kar fırtınası geliyor! Kutup girdabı saracak! İstanbul ve birçok ilde alarm..

14:43 - Gündem