?>

Fahiş kiralar İstanbul’da çalışan göçünü hızlandırdı

İBB Bölgesel İstihdam Ofisi'nin araştırmasına göre, artan yaşam maliyetleri, fahiş kiralar ve deprem korkusu, işgücünün İstanbul’dan göçünü tetikledi. Araştırmada ayrıca, firmaların temmuz ayında belli olacak yeni asgari ücret beklentisi de yer aldı.

Ekonomi - 1 yıl önce

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Bölgesel İstihdam Ofisi, kentteki 317 firmada asgari ücretteki artışın istihdama etkisini araştırdı.

Araştırmanın sonuçlarına ilişkin açıklamaya göre, asgari ücretteki artışın nitelikli işgücü bulunmasında zorluklara neden olduğu ortaya çıktı.

Açıklamada; “Tüm sektörlerde hemen her firma, aradığı vasıflara sahip nitelikli işgücü bulmakta zorlanıyor. Firmalar üretim, satış ve idari süreçlerinde meslekli, nitelikli, uzman ve deneyimli-kıdemli personel bulmakta sıkıntı çekiyor” denildi.

"DENEYİMLİ PERSONEL BULMAKTA SORUN YAŞANDI"

Araştırmaya göre bazı firmalarda mavi yakalılar ile beyaz yakalılar arasında ücret hiyerarşisi daralınca; beyaz yakalılarda motivasyon, verim ve performans düşüklüğü ile işten ayrılmalar yaşandı.

Öte yandan tüm sektörlerde firmalar üretim, satış ve idari süreçlerinde meslekli, nitelikli, uzman ve deneyimli-kıdemli personel bulmakta sıkıntı çekti.

Araştırmada öne çıkan üçüncü başlığa göre de artan yaşam maliyetleri, fahiş kiralar ve deprem korkusu, işgücünün İstanbul'dan göçünü tetikledi. İstanbul'da eleman temini her geçen gün zorlaştı.

"TEMMUZDA ASGARİ ÜCRET BEKLENTİSİ 11 BİN TL"

Araştırmada öne çıkan diğer maddeler de şöyle sıralandı:

"Firmaların temmuz ayında belirlenecek asgari ücret beklentisi 11 bin TL civarında.Asgari ücret artışının bazı sektörlerde konaklama-yiyecek, tekstil ve imalat sektöründe ve özellikle küçük ve orta boy işletmelerde kayıt dışı çalışmayı arttırdığı görüşü yaygın.Yüksek enflasyon ve neden olduğu gelir erozyonu; çalışanların motivasyonunu ve performansını, işletmelerin verimliliğini olumsuz etkilemektedir. Yapılan asgari ücret artışları, firmaların büyük çoğunluğunun (yüzde 77,9) işe alım kararını etkilemedi.Asgari ücret artışları genelde firmaların eleman bulmalarını da kolaylaştırmadı. Bunun nedeni artan enflasyonun yapılan artışı erozyona uğratmasıdır. Firmalar, iş arayanların artan asgari ücreti yetersiz gördüklerini ve daha yüksek ücret talebinde bulunduklarını ifade ediyorlar.

YÜZDE 35'İ, ASGARİ ÜCRET ARTIŞ ORANINI ÇALIŞANLARINA YANSITAMADI

Görüşülen firmaların yüzde 35'i, asgari ücret artış oranını, diğer çalışanlarının ücret artışlarına yansıtamadı.Geçen sene firmaların üçte iki çoğunluğu artan girdi maliyetlerini fiyatlarına yansıtmakta zorluk yaşadıklarını belirtirken, bu sene bu oran üçte bire düştü.Geçen seneye göre firmalar ürün fiyatlarını artırmakta daha az sıkıntı yaşıyor. Yüksek enflasyonlu hayata firmalar alışıyor. Yüksek enflasyonda katılaşma eğilimi söz konusu.Sektörler itibarıyla nitelikli işgücü açığı.Firmalar diğer illerle karşılaştırıldığında İstanbul'da eleman bulmakta daha fazla zorluk yaşıyor. Neden olarak yaşam maliyetinin daha yüksek olması ve daha çok firma ve iş imkânı nedeniyle seçeneklerin daha fazla olması.Özellikle yüksek kira artışları nedeniyle kirada oturan çalışanların çoğu ev sahipleri ile sorun yaşıyor.

‘KİRALAR, İSTANBUL'DAN GÖÇÜ TETİKLİYOR’

Artan yaşam maliyetleri, fahiş kiralar, deprem korkusu; işgücünün İstanbul'dan göçünü tetikliyor.

Türkiye genelinde faaliyet gösteren büyük firmaların çalışanlarının, İstanbul dışındaki şubelere tayin- transfer yönünde taleplerinde yoğunluk olduğu ifade ediliyor.

Öte yandan, çalışmak için İstanbul'a göç etmek isteyen ve iş başvurusu yapan adaylar firmalardan konaklama imkânı talep ediyor.Piyasanın bir diğer çözümü ise özellikle imalat ve lojistik sektöründe firmaların, İstanbul'a komşu illere faaliyetlerini taşımaları.

‘NİTELİKLİ İŞ GÜCÜ BULMAKTA ZORLUK YAŞANIYOR’

Firmaların üçte ikisi ilerleyen dönemdeki 6 ayda istihdamını arttırmayı planlıyor ancak aradığı nitelikte işgücünü bulmakta sıkıntı yaşıyor. Tüm sektörlerde hemen her firma, aradığı vasıflara sahip nitelikli işgücü bulmakta zorlanıyor. Firmalar üretim, satış ve idari süreçlerinde meslekli, nitelikli, uzman ve deneyimli- kıdemli personel bulmakta sıkıntı çekiyor.”
Haftanın Öne Çıkanları

24 milyon takipçiye ulaşan oyuncu Salma Hayek, bornozla dans ederken defalarca kez frikik verdi

2023-05-17 16:27 - Magazin

Son dakika... YSK Başkanı Ahmet Yener'den yeni açıklama!

2023-05-15 04:22 - Politika

Can Atalay kimdir, aslen nereli, kaç yaşında? TİP'ten Meclis'e giren Can Atalay evli mi?

2023-05-15 13:13 - Gündem

Kemal Kılıçdaroğlu onları da kovdu! İsmail Saymaz duyurdu...

2023-05-16 22:08 - Politika

Apple Music ve Harita'ya Konser Keşfetme Özellikleri Geldi

2023-05-16 23:38 - Teknoloji

İzmir'de silahlı kavga: 1 ölü

2023-05-16 06:48 - Gündem

HÜDA PAR'lı Serkan Ramanlı kimdir, aslen nereli, kaç yaşında? Asıl mesleği ne?

2023-05-16 15:13 - Gündem

Fatih Erbakan'ın eşi Beyza Molu kimdir, kaç yaşında? Beyza Molu ne iş yapıyor?

2023-05-15 09:32 - Gündem

Cannes Film Festivali'nden Meryem Uzerli geçti! Zarafetiyle herkesi büyüledi

2023-05-18 11:03 - Magazin

MHP'den Sinan Oğan'a sert tepki: Başka kapıya

2023-05-16 10:53 - Gündem

İlgili Haberler

Bakan Murat Kurum: 2025 yılı sonuna kadar teslim etmeyi planlıyoruz

20:12 - Ekonomi

Ticaret Bakanı Bolat: Önümüzdeki hafta inşallah yeni bir müjde bekliyoruz

20:07 - Ekonomi

Bakan Bayraktar duyurdu! Doğal gaz ve petrolde yeni dönem!

19:17 - Ekonomi

Enerji devi Gazprom’un kârı çakıldı

19:03 - Ekonomi

Türkiye'den kıtalar arası yeni enerji hamlesi!

18:42 - Ekonomi

Günün Manşetleri

Galatasaray'da dikkat çeken istatistik Bu sezon sadece 1 kez başardılar

20:23 - Spor

İmam babanın en zor anı

20:18 - Gündem

Bakan Murat Kurum: 2025 yılı sonuna kadar teslim etmeyi planlıyoruz

20:12 - Ekonomi

Ticaret Bakanı Bolat: Önümüzdeki hafta inşallah yeni bir müjde bekliyoruz

20:07 - Ekonomi

Şişli’de silahlı çatışma: 4 yaralı

20:03 - Gündem