?>

Eti Bakır’ın Mazıdağı Tesisine AB’den fon desteği

Ekonomi - Eti Bakır’ın Mazıdağı Tesisi, sürdürülebilir bataryalar için AB’den fon almaya hak kazandı.

Ekonomi - 1 yıl önce

Bakır üretiminde ortaya çıkan pirit konsantresinden kobalt üretebilen fabrikaya sahip olan Eti Bakır’ın Mazıdağı Metal Geri Kazanım ve Entegre Gübre Tesisi, “Avrupa’nın Pil Hammaddelerine Bağımlılığını Azaltacak Sürdürülebilir Teknolojiler” projesiyle Avrupa Birliği’nden fon almaya hak kazandı.

Cengiz Holding, Ar-Ge faaliyetlerini üretimin odağına aldığı çalışmalarını hızlandırdı. Şirketin 1,2 milyar dolarlık yatırımla, Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinin önde gelen özel sektör yatırımlarından biri olarak hayata geçirdiği Eti Bakır Mazıdağı Metal Geri Kazanım ve Entegre Gübre Tesisi, Ufuk Avrupa’nın (Horizon Europe) “Rekabetçi ve Sürdürülebilir bir Avrupa Batarya Değer Zinciri” başlıklı çağrısından fon almaya hak kazanan konsorsiyumdaki 19 uluslararası kuruluştan biri oldu.

7 milyon euroluk “STREAMS: Sustainable Technologies for Reducing Europe’s Battery Raw Materials Dependance (Avrupa’nın Pil Hammaddelerine Bağımlılığını Azaltacak Sürdürülebilir Teknolojiler) projesinde kobalt, nikel, mangan ve lityum bileşikleriyle pilin ana bileşenlerinden olan katot aktif malzemesini üretecek olan Eti Bakır’ın 1,05 milyon euroluk bütçesinin 600 bin euroluk kısmı, bu program tarafından karşılanacak.

13 ülkeden 19 kuruluş yer alıyor

Eti Bakır Mazıdağı Metal Geri Kazanım ve Entegre Gübre Tesisi Genel Müdürü Emre Kayışoğlu, Ufuk Avrupa projesindeki bu başarıyla Türkiye’nin, 21’inci yüzyılın en önemli konularından olan bataryanın sürdürülebilir üretimi ve geri dönüşümünde önemli bir rol üstlendiğini söyledi. Bakır üretiminde, artık ürün olarak ortaya çıkan piritten kobalt üretme kabiliyetine sahip, dünyadaki tek tesise sahip olduklarının altını çizen Kayışoğlu, “Son dönemde özellikle elektrikli araç kullanımının artışıyla bu araçların içindeki bataryaların üretimi ve geri dönüşümü konusu, tüm dünyanın en önemli gündemlerinden biri haline geldi. Bu kapsamda Avrupa Birliği’nden ‘İklim Geçişine Yönelik Sektörler Arası Çözümler’ hedefini destekleyecek şekilde ‘Rekabetçi ve Sürdürülebilir Bir Avrupa Batarya Değerler Zinciri’ başlıklı bir çağrı yapıldı. Fonlanmaya karar verilen projede aralarında Avusturya, Avustralya, Norveç, ABD, Ukrayna, Finlandiya, İspanya, İngiltere, Belçika ve Polonya’nın da bulunduğu 13 ülkeden 19 şirket ve uluslararası kuruluşun bulunduğu konsorsiyumdaki tek Türk şirket olmaktan büyük mutluluk duyuyoruz. Türkiye’nin en önemli bilimsel araştırma kurumlarından biri olan TÜBİTAK RUTE’yle aynı projede olmak da bizim için ayrıca gurur kaynağı” dedi.

Lityum-iyon batarya geliştirilecek

Projede birincil, ikincil kaynaklar ile pil atıklarından sürdürülebilir ve çevre dostu teknolojilerle pil bileşenlerinin sentezleneceğini anlatan Kayışoğlu, şöyle devam etti: “Bu projeyle, yüksek enerji yoğunluğuna sahip lityum-nikel-manganez-kobalt-oksit (NMC) tipi lityum-iyon bataryaların geliştirilmesi hedefleniyor. Projede pilin ana bileşenlerinden olan katot aktif malzemesi için gerekli olan kobalt, nikel, mangan ve lityum bileşiklerinin elde edilmesini biz sağlayacağız. Katot aktif malzemesi, pilin ağırlıkça yaklaşık yüzde 31’ine sahipken maliyetin ise yüzde 51’ini oluşturuyor.”

"Lityum, eti alüminyum’dan gelecek"

Avrupa’daki yaygınlaşan projelerin ‘sürdürülebilir’ özelliğine dikkat çeken Kayışoğlu, Cengiz Holding’in tüm grup şirketlerinin ‘sıfır atık’ bilinciyle bu çalışmaları yıllardır sürdürdüğünü ifade etti. Ufuk Avrupa projesiyle mevcut kobalt karbonat üretim prosesini ileri saflaştırma yöntemleriyle iyileştirilerek batarya kalitesinde kobalt sülfat heptahidrat geliştireceklerini belirten Kayışoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: “Mevcut hammaddemiz olan pirit konsantresi içinde eser miktarda bulunan nikel ve mangan gibi değerli metalleri de geri kazanarak, batarya kalitesinde nikel sülfat hekzahidrat ve mangan sülfat monohidrat bileşikleri halinde yeni ürünler sentezleyeceğiz. Öte yandan kardeş şirketimiz olan Eti Alüminyum’un Seydişehir fabrikasında işlenen boksit madeninin artık ürününde eser miktarda bulunan lityumu da geri kazanarak Mazıdağı’nda ileri saflaştırma teknikleri ile yine batarya kalitesinde lityum karbonat ve lityum hidroksit sentezini gerçekleştireceğiz. 3 yıl sürecek projeyle önce ülkemizin sonra da dünyanın sürdürülebilir ekonomisine katkı sağlayacağımız için büyük mutluluk duyuyoruz.”

Haftanın Öne Çıkanları

Google'dan büyük önlem! Gizli takipçilere karşı uyaracak

2023-07-28 18:03 - Teknoloji

Açık cezaevi izinleri ne zaman bitiyor? Adalet Bakanlığı CTE 2023 cezaevi izinleri uzatıldı mı?

2023-07-28 13:47 - Sağlık

Meral Akşener 'İlk defa konuşuyorum" diyerek seçimle ilgili itirafta bulundu

2023-07-29 07:53 - Politika

Acemi birliği kaç gün, hangi birlik nereye gönderiyor? Piyade er ne demek?

2023-07-28 13:52 - Eğitim

Borçlarını yapılandıranlara SGK’dan taksit uyarısı!

2023-07-28 13:42 - Ekonomi

Yumuşatıcı nedir ve gerçekten kullanılmalı mı?

2023-07-28 14:43 - Yaşam

Gönen'de traktöre arkadan çarpan otomobilde bulunan 2 kişi yaralandı

2023-07-29 01:13 - Gündem

KPSS sınavı saat kaçta başlayacak? KPSS sınavı saat kaçta başlıyor, kaçta bitiyor?

2023-07-29 08:47 - Eğitim

Dereden geçip düşünce bacağı kırıldı

2023-07-28 17:33 - Gündem

Cluster Headache nedir? Cluster Headache ne demek, neden olur, belirtileri neler?

2023-07-31 00:47 - Sağlık

İlgili Haberler

415 konut ve 63 işyeri açık artırmayla satılacak

07:47 - Ekonomi

THY'den evcil hayvanlar için İstanbul Havalimanı'nda özel salon

07:33 - Ekonomi

Bazı bakanlıklara çok sayıda personel alınacak

07:27 - Ekonomi

Asgari ücreti nokta atışı bildi! Emekli maaşı için rakam verdi

07:03 - Ekonomi

Arabuluculukta ücret tarifesi belli oldu

06:58 - Ekonomi

Günün Manşetleri

415 konut ve 63 işyeri açık artırmayla satılacak

07:47 - Ekonomi

CHP'li belediyenin arsa vurgununa Bakanlıktan inceleme

07:38 - Gündem

Bazı bakanlıklara çok sayıda personel alınacak

07:27 - Ekonomi

Asgari ücreti nokta atışı bildi! Emekli maaşı için rakam verdi

07:03 - Ekonomi

Arabuluculukta ücret tarifesi belli oldu

06:58 - Ekonomi