?>

Erkeklerin Prostat Kanserine Fazla Yakalanmasının Sebebi Ne?

Prostat kanseri, erkekleri endişelendiren rahatsızlıkların başında gelir. Bilhassa 40 yaşın üzerindeyseniz tehlike çanlarının çalmaya başladığı söylenebilir ve hatta 75-80 yaşına geldiğinizde, bu hastalıkla mücadele etmeye başlama ihtimaliniz önemli ölçüde artar.

Teknoloji - 10 ay önce

Amacımız felaket tellallığı yapmak değil ancak bu noktadaki verilerin dikkate alınması gerekiyor. Örneğin Avrupa’da her yıl 346.000 erkek, bu rahatsızlıkla karşı karşıya kalmakta ve Türkiye’deki erkeklerde de prostat kanserine yakalanma oranı epey fazla.

Peki, erkeklerin prostat kanseri olma yüzdesinin bu kadar fazla olmasının sebebi nedir?

Prostat, bağırsakların ön tarafında, idrar torbasının hemen altında olup bu bölgenin çıkışını saran ceviz büyüklüğünde bir salgı bezidir ve meni sıvısının yapımından sorumludur.

Aslında erkeklerin prostat kanserine bu kadar fazla yakalanmasının temelinde, zamanla ve yaşlandıkça diğer hücrelerde olduğu gibi prostattaki hücrelerin de işlevini yeterince yerine getirememesi vardır. Böylelikle kanser ihtimali daha da yükselir.

Daha açık bir şekilde ifade etmek gerekirse, bildiğiniz gibi prostat da dâhil olmak üzere vücudumuzun içindeki her şey hücrelerden oluşur. Tam anlamıyla işlevini yerine getiren hücreler, hücre döngüsünden geçerler ve burada büyürler. Devamında mitoz olarak bilinen bir süreçle kopya hücrelere bölünürler.

Ancak hücreler sadece büyüme sinyallerini almakla kalmaz.

Aynı zamanda onlara büyümeyi tamamen durdurmalarını söyleyen büyüme karşıtı sinyallerle de karşılaşırlar. Üstelik hücreler, sınırlı bir kopyalama kapasitesine sahiptir. Yani ne kadar çok çoğalırlarsa bunu tekrar yapma şansları da bir o kadar azalır.

Bu süreci devam ettiremeyen eski ve yıpranmış hücreler ise çoğunlukla hücre ölümü veya hücre intiharı ile yok olurlar. Fakat bazı zamanlar hücrenin özelliklerini değiştiren bir mutasyon veya hata meydana gelebilir.

Bu mutasyonlar, tesadüfen meydana gelir fakat bunlardan birkaçının birleşimi sonuç olarak hızla büyüyen, kontrolsüz bir şekilde kopyalanan ve ölümsüzleşmiş hücre kitlelerine yol açar. 

Bu da kanseri beraberinde getirir ve erkeklerin yaşlandıkça prostat kanserine yakalanma olasılığının neden bu kadar yüksek olduğunu açıklar.

Öte yandan bir erkeğe ait hücrelerin, birçok hücre nesli boyunca çoklu mutasyonları kendinde barındırma şansı epey yüksektir ve bu durum da prostat kanserinin kapılarını aralar. 

Ayrıca bu rahatsızlık hem Amerika’da hem de Birleşik Krallık’ta, erkekleri ölüme götüren hastalıkların ilk üçü arasında yer alır. Öte yandan Asya ise prostat kanseri noktasında en düşük sayıya sahiptir. 

Akıllara gelen ilk şey bu durumun genetik olduğudur ve birçok çalışma da bu düşünceyi destekler. Fakat işin farklı bir boyutu da var.

Şaşırtıcı bir şekilde, Amerika’ya taşınan Asyalı erkeklerde Amerika’da bulundukları süreyle doğru orantılı olarak prostat kanseri görülme sıklığı Asya’da yaşayanlara göre çok daha yüksektir. 

Üstelik Amerika’da doğan Asyalı bebeklerde bu rahatsızlığın görülme sıklığı, Amerika’da doğan beyaz bebeklerle neredeyse aynıdır ve bu da genetikten ziyade diyet ve yaşam tarzı faktörlerinin de etkili olduğunu açıkça gösterir.

Türkiye’de prostat kanseri, Dünya Sağlık Örgütünün 2018 verilerine göre erkeklerde görülen kanserlerin %14,6’sını oluşturur ve akciğer kanserinden sonra ikinci sıklıkta görülür.

Bu rahatsızlığın belirtileri ise şu şekildedir:

Sık sık idrara çıkmaİdrar yaparken ağrı ve yanma hissiYavaş veya zayıf idrar akışıİdrar kaçırmaKalça, sırt, göğüs veya kemiklerde ağrıİştah kesilmesiKilo kaybıYorgunluk

Özetle; bazı belirtiler, bu rahatsızlığın teşhisinde bir bakıma rol oynasa da prostat kanserinin nasıl geliştiği net bir biçimde henüz aydınlatılamamıştır ve yaşla birlikte hücrelerin işlevindeki azalmalar ve genetik, bu noktada belirleyici olarak düşünülür.

Kaynaklar: Science Direct, WebMD, AsapSCIENCE, Popüler Sağlık Dergisi

İlginizi çekebilecek diğer içeriklerimiz:

Haftanın Öne Çıkanları

Nur camiasından 31 Mart çağrısı! Kararlarını açıkladılar...

2024-03-06 18:03 - Gündem

Beşiktaş - Galatasaray maçı (CANLI YAYIN)

2024-03-03 18:42 - Spor

Union Saint Gilloise - Fenerbahçe UEFA Konferans Ligi maçı (CANLI YAYIN)

2024-03-07 22:57 - Spor

Trabzonspor - Fatih Karagümrük maçı (CANLI YAYIN)

2024-03-09 19:02 - Spor

Telve'nin 11. sayısı çıktı!

2024-03-08 21:22 - Yaşam

Şimdiye kadar yaşanan "en sıcak şubat"

2024-03-07 08:57 - Gündem

Fenerbahçe'ye İrfan Can Kahveci müjdesi

2024-03-04 17:58 - Spor

BMW spor ayakkabı işine girdi! Yüksek teknoloji kullanıyor

2024-03-08 12:47 - Teknoloji

Opet’den Otobil aldıysanız ‘sende değil o’

2024-03-05 10:22 - Ekonomi

Beraber alkol aldığı aile dostunu öldüren sanığa müebbet hapis

2024-03-06 23:37 - Gündem

İlgili Haberler

iPhone satışları tamamen yasaklanabilir! İşte nedeni

14:47 - Teknoloji

Türkiye'de En Çok Kazandıran Meslekler Belli Oldu

14:08 - Teknoloji

vivo'dan Yeni Yıla Özel Kampanya: İşte Öne Çıkan Ürünler

13:53 - Teknoloji

Yeni Asgari Ücretle Alınabilecek Laptop'lar

13:43 - Teknoloji

Fatih Sultan Mehmet Genç Yaşta Ölmeseydi Neler Olurdu?

13:38 - Teknoloji

Günün Manşetleri

Özgür Özel'den 'sokak' çağrısı: Bir milyon kişi meydana iner rejim değişir!

14:48 - Politika

BES'te 72 bin TL devlet katkısı fırsatı! Kimler yararlanabilecek?

14:43 - Ekonomi

Faiz kararı sonrası dolar ve altından ilk tepki

14:38 - Ekonomi

İDDEF, Cilvegözü’nden Şam’a kadar yardım yapıyor

14:32 - Gündem

Merkez Bankası yılın son faiz kararını açıkladı

14:27 - Ekonomi