?>

Endonezya, kalaya yasak hazırlığına başladı

Topraklarından çıkardığı kalayın yüzde 95’ini satan Endonezya, yeni bir yasak hazırlığı içerisinde. Türkiye’nin önemli alıcılar arasında yer aldığı Endonezya kalayına yasak, 1 yılda yüzde 51 düşen fiyatları yukarı doğru hareketlendirebilir.

Ekonomi - 2 yıl önce

Metal cevherlerini işleme sektörüne yatırımları desteklemek için dünyanın en büyük kalay ihracatçısı olan Güneydoğu Asya ülkesi Endonezya, yine bir ‘yasak’ planlıyor.

Daha önce aldığı nikel cevheri ihracat yasağı kararıyla nikel cevherini işleme tesisleri kurulmasına büyük yatırımlar çeken ülke, bu kez kalay için benzer bir adım atma aşmasında. Endonezya, kalay üretiminin yalnızca yüzde 5'ini işleyebilirken topraklarından çıkardığı kalayın yüzde 95’ini yüksek saflıkta külçeler olarak yurtdışına satıyor.

İHRACAT YASAĞINA HAZIRLIKLI OLUN ÇAĞRISI

Endonezya Madencilik Bakanlığı’ndan üst düzey bir yetkili geçtiğimiz günlerde, ülkedeki kalay endüstrisine ihracat yasağına hazırlıklı olmaları çağrısı yapıldığını söyledi.

Endonezya'nın metal ihracatını ne zaman durduracağı konusunda net açıklama yapılmazken, yakında yasağın devreye girebileceği belirtiliyor.

Ülkenin nikel cevheri yasağı sektöre büyük yatırım çekmiş ve Başkan Joko Widodo, bu politikayı boksit ve kalay için tekrarlamak istediğini defalarca söylemişti. Endonezya, yatırımcıları üretim tesisleri kurmaya ve rafine kalayı başka ürünlere dönüştürmeye teşvik etmek istiyor. Endonezya, 2014 sonundan itibaren kalay cevheri ihracatını yasaklayarak halihazırda yüksek saflıkta rafine kalay ihraç ediyor. Ticaret bakanlığı verilerine göre, kalay çubukları, lehim çubukları ve teller ihracatı yapılıyor.

Yasak, Endonezya'nın nikel, kalay, bakır ve boksit gibi maden kaynaklarını ucuz hammaddeler olarak satmak yerine daha yüksek katma değerli ürünleri ihraç etme planının bir parçası. Yönetim bu kapsamda kalay şekillendirme endüstrilerine ve kalay kimyasal üretimine yatırım aramaya odaklanabilirler. Hükümet verilerine göre, Endonezya'nın zaten kalay ve kalay kaplama üretim tesisleri var, ancak kalay veya kalay tozu gibi ürünler için başka şekillendirme tesisleri yok.

YILLIK İHRACATI 2.4 MİLYAR DOLAR 

Uluslararası Kalay Birliği tarafından sağlanan verilere göre, Endonezya'nın en büyük kalay madencisi ve izabe tesisi PT Timah, 2021'de 26.500 ton yani küresel üretimin yüzde 7’si miktarında rafine kalay üretti. Şirketin üretimi önceki yıla göre yüzde 42 düştü. Bu yılın ilk yarısında da üretim 8.805 tona indi. Ticaret bakanlığı verilerine göre Endonezya 2021'de 2.42 milyar dolar değerinde 74.671 ton kalay metali ihraç etti. Bu yıl Ocak-Eylül ayları arasında, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 11 artışla 58.178 ton kalay metali ihraç etti.

FİYATLAR 18 BİN DOLARA KADAR GERİLEDİ 

Londra’da kalay vadeli işlemleri küresel durgunluk, daha sıkı para politikası ve Çin'de koronavirüs kaynaklı kalıcı karantina korkuları ile birlikte Aralık 2020'den bu yana görülmeyen bir seviye olan ton başına 20.000 doların altına düştü. 3 ay vadeli kalayın fiyatı rekor fiyatların yüzde 60 altına indi ve 18 bin 400 doları test etti. Son 1 yıllık kayıp yüzde 51 civarında. Yine de kalaydaki düşüş elektronik sektöründen gelen artan talep sayesinde sınırlı.

Küresel üretim, büyük madencilerin yatırım eksikliği nedeniyle son 10 yılda durgunlaşırken, daha yakın zamanda, koronavirüs salgınları, özellikle Endonezya ve Malezya'da üretimi kesintiye uğrattı. Sucden Financial analisti Geordie Wilkes konuyla ilgili değerlendirmesinde, Çinli alıcıların Endonezya'nın olası ihracat yasağına karşı temkinli olarak kalay ithalatını artırdığını, bunun fiyatları yukarı itebileceğini ifade ediyor. Ancak analist yine de resesyonun fiyatları baskı altında tutabileceğini uyarısı yapıyor.

TÜRKİYE ÖNEMLİ ALICILAR ARASINDA 

Çin, bu yılki sevkiyat verilerine göre Endonezya kalay çubuklarının en büyük ithalatçısı. Bu ülkeyi Singapur, Hindistan ve Güney Kore izliyor. Diğer alıcılar arasında Hollanda, Belçika ve Türkiye bulunuyor.

Haftanın Öne Çıkanları

Yurt time projesi ücretleri ne kadar? Yurt time projesi ücretleri belli mi?

2022-10-21 14:58 - Eğitim

Golden sonra tribünde göğüslerini açan kadın tüm stadın ağzını açık bıraktı

2022-10-19 20:08 - Spor

Eski model Sinem Üretmen, ötenazi ile yaşamına son verdirdi

2022-10-24 17:14 - Magazin

Kıyamet Sonrası filminin konusu ne, oyuncuları kim? Kıyamet Sonrası filminin IMDb puanı kaç?

2022-10-20 14:56 - Yaşam

Yüzüm yuvarlak hiç bir saç bana gitmiyor demeyin! İşte oval yüze gidecek saç modelleri

2022-10-24 09:55 - Gündem

Göğüs estetiği sonrası pozları olay olan Çukur'un Timsah Celil'i son halini paylaştı

2022-10-19 21:39 - Magazin

UFC'de dünyanın beklediği maç! Islam Makhachev'in rakibi Charles Oliveira

2022-10-22 15:52 - Spor

Cinsiyet değiştiren Mika Can Raun'dan skandal paylaşım! Tuvalette yarı çıplak pozunu yayınladı

2022-10-20 11:14 - Magazin

Doğum günü partisine pelerinle katılan şarkıcı Doja Cat'in arabaya binerken göğüsleri göründü

2022-10-23 16:19 - Magazin

Akasya Durağı'nın Dilek'i yıllar sonra ortaya çıktı! Son hali, eski halinden de bomba

2022-10-23 17:55 - Magazin

İlgili Haberler

Bakkallar zincir market kültürüne direniyor!

21:48 - Ekonomi

Bu ürünlere dikkat! Bakanlık ifşa etti: Köfteden mantıya, pul biberden, zeytinyağına!

20:02 - Ekonomi

Bakan Bayraktar'dan sürpriz doğal gaz açıklaması! Vatandaşlara tarih verdi

19:43 - Ekonomi

Bakan Bayraktar: 3 milyon haneye doğal gazı Karadeniz'den veriyoruz

19:23 - Ekonomi

Kasaplar tavuk eti fiyatlarının düşürülmesi için yeni bir proje hazırladı

18:03 - Ekonomi

Günün Manşetleri

Bakan Kacır: Türkiye'nin semalarını hava savunma sistemleriyle donatacağız

23:17 - Gündem

Thomas Reis hakeme isyan etti! 'Resmen sonucu etkiledi'

23:12 - Spor

93 yaşına giren Sakine nine, ilk kez doğum günü kutladı!

23:07 - Gündem

Skriniar transferinde flaş gelişme! Maliyeti belli oldu

23:02 - Spor

İzmir'de kahreden olay: 2 kız kardeş hayatını kaybetti

22:53 - Gündem