En mutlu olunan yaşların genellikle gençlik çağı olduğu düşünebilir. Hatta yaşlı insanlar “Nerede o eski günler!” diyerek, gençliğinizin kıymetini bilmeniz gerektiğini söylüyor olabilir.
Peki en mutlu olduğumuz yaş hangisidir?
Şaşırtıcı bir şekilde en mutlu olduğumuz yaş genellikle 36 olarak kabul edilir.
Bu bulgu, Amerika’da 2000 kişinin katıldığı bir anket sonucunda ortaya çıkar. Ankete katılanlardan en mutlu oldukları yaş için 9, 23 ve 36 sayılarından birini seçmeleri istenir.
Her 10 Amerikalıdan 4’ü, 20’li yaşlarına kesinle dönmek istemediğini belirtir. 36 yaş, onlara daha cazip gelmektedir.
Ayrıca araştırmacılar, yetişkinliğin iki uçlu olduğunu ileri sürmekte. Bu iki uç, beliren ve yerleşik yetişkinlik şeklindedir.
Örneğin, beliren yetişkinlik genellikle 18-25 yaş aralığını kapsar.
Beliren yetişkinlik, çocukluktaki bağımlılığın kalmadığı fakat tam anlamıyla yetişkinlik sorumluluklarının da alınmadığı bir dönemdir. Bu yaşlarda kişi, kimliğini bulmaya ve karakterini tanımlamaya çalışır.
Garip bir şekilde en mutlu yaşlar, bu yaşlar gibi düşünülse de ne yazık ki doğru bir tahmin değildir. 30-45 yaşları arasında kişi, yerleşik yetişkinlik olarak adlandırılan yeni bir döneme başlar.
Yerleşik yetişkinlikte kişinin sorumlulukları artsa da bu dönem aynı zamanda yaşanan zorluklar ve alınan ödüller sebebiyle kişiyi derinden etkileme kapasitesine sahiptir.
Özetle araştırmacılar, tüm bunlardan dolayı en mutlu olunan yaşı 36 olarak belirlemiştir. Tabii ki bu araştırma sonuçlarının kişinin yaşadığı ülkenin şartları, sosyal faktörler gibi pek çok kondisyona bağlı olarak değişebileceğini de hatırlatalım.
Peki sizin bu konudaki düşünceleriniz neler?
Kaynaklar: The Conversationİlginizi çekebilecek diğer içeriklerimiz: