Geçtiğimiz ay, en düşük emekli aylığının 7 bin 500 liraya yükseltilmesinin ardından ilk maaşlar bayram öncesi hesaplara yatmıştı. Emekli aylığı 5 bin lira olanların maaşı yüzde 50, 7 bin lira olanların maaşı da yüzde 7 artarken, 7.500 lira ve üzerinde alanlara ise hiç zam yapılmamıştı. Zam oranlarındaki bu fark, fazla prim ödeyen ve buna rağmen maaş zamları düşük kalan emeklilerin tepkisine neden olmuştu. Hükûmet 6 milyon emeklinin mağduriyetini gidermek için harekete geçti.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin 7 bin 500 lira üzerinde emekli maaşı alanlara refah payı müjdesi verdi. Bakan Bilgin düzenlemenin temmuz ayında devreye alınacağını bildirirken, müjdenin detayları da netleşmeye başladı.
Edinilen bilgilere göre; her emeklinin alacağı refah payı, maaş miktarına göre değişecek. Böylece, ‘kademeli refah payı’ formülü uygulanmış olacak. Örneğin; 7 bin 500 lira alan bir emekliye yüzde 5 refah payı verilirken, 8 bin 500 lira alan emekliye yüzde 6, 9 bin 500 lira alan emekliye yüzde 7 refah payı uygulanacak. Bu arada, maaşı 7 bin 500 liradan düşük olan emeklilerin alacağı refah payı, tamamlamayla yükseldiği 7 bin 500 lira üzerinden değil, gerçek maaş üzerinden hesaplanacak. Emekliler, ocak ve temmuz aylarında olmak üzere yılda iki kez, geçmiş 6 aylık enflasyon oranında zam alıyor. Hükûmet, bu zamma ek olarak ‘refah payı’ uygulamasına gidebiliyor. Emeklilerin temmuz ayında alacağı zam yaklaşırken, onlara verilecek refah payının da önümüzdeki haftalarda netleşmesi bekleniyor.
ARTIŞ YÜZDE 25’İ BULACAKTürkiye Emekliler Derneği (TÜED) Genel Başkanı Kazım Ergün, emekliye yapılacak her türlü katkıyı memnuniyetle karşıladıklarını ancak adil bir düzenlemenin de gerekli olduğunu ifade etti. Ergün “Sayın Bakan derneğimizi ziyaret ettiğinde, kendisine emeklilerin taleplerinin yer aldığı bir dosya sunduk. Bu taleplerin başında intibak düzenlemesi geliyordu ki bu önerimiz, emekli aylıklarındaki eşitsizliklerin çözümü olacaktır. Ayrıca, emeklilere refahtan pay verilmesi de taleplerimizin arasındaydı. En düşük emekli aylıklarının 7 bin 500 liraya yükseltilmesi, kök aylığı düşük olan emeklilerimizi memnun etse de bu tutarın üzerinde aylık alanlarla aradaki makası kapattığı ve düşük prim ödeyenle, yüksek prim ödeyeni aynı seviyeye çektiği için haksızlığa sebep oldu. Bu durumu Sayın Bakanı’mıza bizzat da ifade etmiştik. Şimdi bu konuda bir çalışma başlatılması memnuniyet verici bir gelişme. Ancak bu düzenleme temmuz ayına bırakılmasaydı çok daha iyi olurdu. Bir hakkın teslimi kadar, zamanlaması da önemli” dedi.
Temmuz ayında yapılacak TÜFE zamlarının bütün emekliler için geçerli olacağını ifade eden Ergün “Temmuz ayındaki bu artıştan en fazla yararlanacak emekli grubu ise 7 bin 500 lira üzerinde aylık alanlar olacak. Tahminen yüzde 25 civarında bir zam alacaklar. Bunun üzerine refah payı eklenmesi ve bunun da mevcut yasal düzenlemeye dönüştürülmesi yerinde olacaktır. Çünkü mevcut yasal düzenlemede refah payı bulunmuyor” diye konuştu.
1999 SONRASI İÇİN ÇALIŞMA YOKEYT’de deprem bölgesinde müracaat edenlere öncelik verdiklerini kaydeden Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin yaklaşık 1 milyon kişinin ilk maaşını aldığını söyledi. Bakan “Alamayanların kaybı yok. Hak etme günlerine göre, prim gün sayıları doldurma sayılarına göre her gün işlem yapılıyor. Ayda yaklaşık 30 bin kişiye emeklilik bağlanıyordu. Şimdi biz bu rakamı 120 bine 130 bine çıkardık. Bizim SGK personelimiz büyük bir hazırlık yaptı” şeklinde konuştu. Bakan Bilgin 1999 sonrası emekli olanlar için ise bir bir çalışma olmadığını söyledi.