Son haftalarda Twitter üzerinden yayın kuruluşlarına yönelik eylemlerini artıran Elon Musk, hükûmet destekli yayıncılara özel etiketler eklemeye başlamıştı. Söz konusu hesaplara “Government-funded Media (Devlet Tarafından Finanse Edilen Medya)” etiketi konulmaya başladı.
Bu etiket kullanılmaya başladığı ilk günden bu yana da yayın kuruluşlarını rahatsız etmeye devam ediyor. Fakat bu kavgaya karışan son isim olan CBC’de oldukça ilginç olaylar yaşandı. İlk etapta “%70 Devlet Tarafından Finanse Edilen Medya” olarak etiketlenen Kanada merkezli kuruluşun etiketi, itirazı sonrasında ‘ufak’ bir değişiklik gördü.
Elon Musk, CBC’nin “%70’ten daha az fonlanıyoruz” açıklamasından sonra etiketi şu şekilde değiştirdi:
“%69 Devlet Tarafından Finanse Edilen Medya”Bu olayların ardından CBC, Twitter’daki faaliyetlerini durdurdu:
“Gazeteciliğimiz tarafsız ve bağımsızdır. Aksini söylemek doğru değildir. Bu nedenle Twitter üzerinde faaliyetlerimizi durduruyoruz.
CBC/Radio-Canada, tüm Parlamento Üyeleri tarafından oylanan bir parlamento ödeneği yoluyla kamu tarafından finanse edilmektedir. Geçen haftaki açıklamamızda da belirttiğimiz gibi, editoryal bağımsızlığı Yayın Yasası ile yasa ile korunmaktadır.”
Kanada Başbakanı Justin Trudeau, CBC’yi savundu:
CBC’nin devletten büyük fonlar aldığı söylenirken, Justin Tradeau’dan da Twitter’daki hareketlere yönelik bir açıklama geldi. Tradeau, söz konusu hareketin gerekçesini, seçimlerdeki en büyük rakibi olan Kanada Muhafazakâr Partisi Başkanı Pierre Poilievre’ye bağladı, kendisini Elon Musk’ın ayağına koşmakla suçladı:
“Bu Kanada kurumuna saldırmak, pek çok Kanadalı için çok önemli olan kültüre ve yerel içeriğe saldırmak, Bay Poilievre'nin ortaya koyduğu değerleri ve yaklaşımı gerçekten gösteriyor. Pek çok Kanadalı için önemli olan bu kuruma saldırmak için, savunmaya devam ettikleri teknoloji devleri olan Amerikan milyarderlerine koşuyor.”CBC’yle birlikte Twitter’da “Devlet Tarafından Finanse Edilen Medya” olarak etiketlenen yayın kuruluşları arasında ABC, NPR ve PBS gibi isimler yer alıyor.