Elon Musk, üçüncü bir dünya savaşını önlemek adına Ukrayna'da derhal ateşkes sağlanması ve Moskova ile ilişkilerin normalleştirilmesi çağrısında bulundu.
Musk'ın ortağı David Sacks'ın ev sahipliğini yaptığı ve GOP başkan adayı Vivek Ramaswamy'nin de yer aldığı (her ikisi de ABD'nin Kiev'e yaptığı yardımı şiddetle eleştiren) bir Spaces tartışmasında, konuşmalar kısa süre içinde İsrail ve Hamas'tan jeopolitik üzerine daha geniş bir tartışmaya dönüştü.
Zengin teknoloji girişimcilerinden oluşan bu üçlü, Rusya'nın Çin'in kucağına itilmesinde Batı yaptırımlarının hatalı olduğu konusunda hemfikirdi.
BÜYÜK GÜÇLER ARASINDAKİ İLETİŞİM KOPUKLUĞUNDAN KORKUYOR
Musk, SpaceX CEO'su olarak savunma ve istihbarat topluluklarıyla ilgili deneyimlerine ve dünya liderleriyle sık sık yaptığı toplantılara atıfta bulunarak, büyük güçler arasındaki iletişim kanallarında mevcut kopukluktan korktuğunu söyledi. Bu durumun, her birinin diğerinin bir saldırıya hazırlanıyor olabileceğine inandığı bir şüphe ortamını beslediğini de sözlerine ekledi.
Musk Pazartesi günü yaptığı açıklamada "Rusya ve Çin ortak askeri tatbikatlar yapmaya başladı, kaç kişi bunun farkında bilmiyorum. Birbiri ardına aldığımız aptalca kararlarla uyurgezer gibi 3. Dünya Savaşına doğru yol alıyoruz."
Moskova'nın Pekin'den destek istemesinin ardından Batı'nın Vladimir Putin'e karşı çığ gibi büyüyen cezalandırıcı yaptırımlar uygulama kararı ölümcül bir hata olabilir.
"SAVAŞ AÇISINDAN MÜKEMMEL BİR EŞLEŞME"
"Onlara başka ne seçenek bıraktık ki?" Musk, bunun pratikte ne anlama gelebileceğini belirtmeden önce, militarist bir Doğu ile silah üretimini sürdüremeyecek bir Batı ittifakını eleştirdi.
"Rusya hammaddeye, Çin ise endüstriyel kapasiteye sahip: Açıkçası savaş açısından mükemmel bir eşleşme."
KURALLARA DAYALI DÜZEN
Elon Musk "Bence derhal barış arayışına girmeliyiz. Mümkün olan en kısa sürede normal ilişkileri yeniden tesis etmeye çalışmalıyız. bu Rusya için bir tür ödül değil, bu sadece gerçekleri kabul etmektir" dedi.
Musk'a göre, eğer alternatif üçüncü bir dünya savaşı ise, kurallara dayalı bir uluslararası düzen iddiasının sona ermesi gerekli bir kötülüktür. Bu, geçen yüzyılın imparatorluklar çağına geri dönmekten çok daha kötü olacaktır.
"Eğer medeniyet ortadan kalkarsa, herkes için her şey biter" dedi.