Haber7
Haftanın ilk işlem gününe damgasını vuran tarihi satış dalgası ikinci işlem gününde yerini toparlanmaya bıraktı. Japon hisse endeksleri bu sabah yüzde 10 toparlanma sergiledi. Orta Doğu’da bölgesel savaştan kaçınmak için diplomasi trafiği hızlandı.
Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, güne yüzde 2,71 yükselişle 10.161,67 puandan başladı.
Bankacılık endeksi yüzde 2,78 ve holding endeksi yüzde 2,62 değer kazandı. Tüm sektör endeksleri yükselirken, en fazla kazandıran yüzde 4,07 ile ulaştırma oldu.
Dün düşüş eğiliminde hareket eden Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, günü önceki kapanışa göre yüzde 5,54 değer kaybederek 9.893,41 puandan tamamladı.
Piyasalarda gündemi Uludağ Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Filiz Eryılmaz, Haber7’ye değerlendirdi.
ÇARPICI FED VE JAPONYA ANALİZİ!
Piyasalarda yaşanan sert düşüş hareketlerini değerlendiren Uludağ Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Filiz Eryılmaz, ana nedenin resesyon gibi görüldüğünü ancak çöküşün asıl nedenin Japon Yen’inin değerleniyor olduğunu belirtti. Japonya’nın para birimi olan Yen’in değerlenme sebebini açıklayan Filiz Eryılmaz, BOJ'un oyun değişikliği sonrası hızla değerlenen JPY ile beraber çözünen carry trade pozisyonları olduğunu ifade etti.
Dün yaşanan tarihi düşüşlerin nedenini açıklayan Eryılmaz, “Yen’deki değerlenme sonrası yeniden carry trade pozisyonlarının bozulması sonucu dün piyasalar kırmızıya döndü” dedi. Resesyon fiyatlamasının da katalizör olarak belirten ancak ana katalizörün carry trade pozisyonları olduğunu açıklayan Filiz Eryılmaz, bu sürecin Asya’dan tüm dünyaya yayıldığını ifade etti.
UZMAN İSİMDEN BORSA YATIRIMCISINA ÖNEMLİ UYARI
Doç. Dr. Filiz Eryılmaz, kaosun yatışıp yatışmadığını anlamak için dolar yan paritesine ve VIX volatilite endeksinin dikkatlice takip edilmesi gerektiğini ifade etti.
Dün yaşanan kayıpların borsada geri alındığını belirten Eryılmaz, borsa istanbulda bilanço döneminde olunduğunun altını çizdi. Eryılmaz, ulaştırmanın güçlü olduğunu dün açıklanan THY bilançosunun pozitif seyrettiğini vurguladı. Sabah toparlanma sinyallerinin endeks üzerinde hakim olduğunu açıklayan Filiz Eryılmaz, düşüşlerin alım fırsatı oluşturabileceğini de söyledi.
Bu tarz kaos ortamlarında yatırımcının elindeki nakdi 4 veya 5’e bölerek, 9.700 seviyelerine kadar kademeli alım yapabileceğini dile getiren Filiz Eryılmaz, yatırımcıya tavsiyelerde bulundu. 10.000 puan seviyesinin üstünde her direnç üzerinde yüzde 25 kademeli olarak hisse alınabileceğini söyleyen Eryılmaz, kapanışların kritik olduğunu belirtti.
İŞTE ALTIN FİYATLARINDA TAKİP EDİLECEK SEVİYELER
Altının belirsizlik ortasında ‘güvenli liman’ desteği sunamadığını belirten Uludağ Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Filiz Eryılmaz, yatırımcının pandemi sonrası altına yönelmediğinin de altını çizdi. Eryılmaz, yatırımcının ABD tahvillerine yöneldiğini vurguladı. Dün yaşanan çöküşün resesyon fiyatlaması olmadığını ve altına bu nedenle baskı geldiğini söyleyen Eryılmaz, Fed’in eylül ayında faiz indirimine gitmesine kesin gözüyle bakıldığını dile getirdi.
Altın yatırımcısına tavsiyelerde bulunan Eryılmaz, eylül ayında altın tarafında yükselişlerin başlayacağını belirtti. Eryılmaz, portföylerinde az bulunduran yatırımcının altına yönelebileceğini söyledi. Orta uzun vadede ons altının 2350 dolar seviyelerine gerilemesinin alım fırsatı oluşturduğunu ifade eden Filiz Eryılmaz, altın tarafında toparlanmaların başlayabileceği yönünde tahminlerde bulundu.