?>

Elektromanyetik Aşırı Duyarlılık Nedir?

Elektromanyetik cihazların olduğu ortamlarda bulundukları zaman, psikolojik ve fizyolojik olarak çeşitli semptomlar yaşayan insanlar olduğunu biliyor muydunuz? İşte bunun sebebi son yıllarda oldukça tartışmalı bir konu olmaya başlayan elektromanyetik aşırı duyarlılık. Peki bu ney

Teknoloji - 2 yıl önce

Elektronik cihazlar, onlara aşırı duyarlı kişiler için bir kabus. Dünya Sağlık Örgütü 2004 yılında bu sorundan muzdarip kişiler için bir çözüm yolu bulabilmek adına Prag’da bir çalıştay düzenledi. Bu çalıştayda elektromanyetik cihazlardan dolayı stres, uyku bozukluğu, yorgunluk, el-ayak bölgelerinde karıncalanma gibi semptomlar yaşayan kişilerin ileride ne gibi sorunlar yaşayabilecekleri epeyce tartışılmıştı.

Hatta bu durumun önemli bir halk sağlığı sorununa evrilebileceği bile tartışmalar arasında. Fakat bu konu ile ilgili henüz net olarak bir sonuca varılmış değil. Belki siz de bu rahatsızlığın adını ilk defa duyacak, duyunca da aranızda bu ''bende var'' diyenleriniz bile olacaktır. Peki bu hastalık tam olarak nasıl deneyimleniyor?

Aslında bu rahatsızlığın nedeni kimi zaman elektromanyetik alanlara maruz kalma kimi zaman ise kişilerin yanlış inançları…

Elektronik cihazlar, günlük yaşamımızın bir parçası diyebiliriz. Sonuçta artık teknoloji çağındayız ve en basitinden yemek pişirmek için bile elektrik kullanıyoruz. Bazı kişiler, elektronik aletlerin yaydığı radyasyonun kendilerinde alerjik reaksiyona sebep olduğunu düşünüyor. Bu algılama biçimi de aslında bu cihazlara karşı aşırı hassas olmalarına yol açıyor.

Bu sorunu yaşayan kişiler genelde Wi-Fi, bilgisayar, mikrodalga fırın ve elektrikli ev aletlerine karşı aşırı hassasiyet gösterir.

Dizi: Better Call Saul .via-text { background-color: rgb(0,0,0); /* Fallback color */ background-color: rgba(0,0,0, 0.4); /* Black w/opacity/see-through */ color: white; font-weight: 300; font-size: 0.75em; position: absolute; bottom: 0%; right: 0; z-index: 2; padding: 5px !important; text-align: left; }

Bu saydığımız örneklerden birine maruz kalan kişinin bir anda başı dönebilir veya ayakları karıncalanabilir. Bu durum daha şiddetli yaşandığında bazı kişilerde, kas-iskelet ağrıları, psikolojik problemler, odaklanamama, yüzünde aniden sıcaklık hissetme gibi semptomlar da görülür.

Aslında bu mevzu, elektromanyetik aşırı duyarlılık kavramının ilk defa kullanıldığı 1991 yılına dayanıyor yani oldukça eski. Sovyetler Birliği'nde, radyolarda çalışan teknisyenlerin ilk defa bu sorunu deneyimledikleri biliniyor. Hatta o zamanlarda buna mikrodalga sendromu deniyormuş. Ancak ilginçtir ki bu problemin, tıbbi açıdan hastalık olarak ölçülebilmesi için gereken nesnel kriterler eksiktir. Yani bu sorunun kendilerinde olduğundan şüphelenen kişiler varsa kendi kendilerine teşhis koymaları gerekiyor.

Aslında böyle bir hastalık dahi olmayabilir.

2019 yılında yapılan bir araştırmada, daha önce bu konuyla ilgili yapılmış 28 araştırma incelendi ve bunların problemli olduğu sonucuna ulaşıldı. Çünkü bu rahatsızlığın semptomları arasındaki bağlantıyı inceleyen araştırmalar şunu ihmal ediyordu: O da katılımcıların verdikleri cevapların hatalı olabileceğini hesaba katmadan bu cevapları alıp istatistiksel açıdan analiz yapmaya çalışmaktı diyebiliriz.

Bu nedenle araştırmacılar, insanların  yaşadıkları hassasiyeti gerçek anlamda tam manasıyla ifade edemediğini düşünüyor. Bundan dolayı da yapılan bilimsel araştırmalardan elle tutulur bir veri elde edilemiyor. Yine 2018 yılında yapılan bir çalışmada, kendi kendine bu durumun teşhisini koyan kişiler üzerinde bir deney yapılıyor. Bu deneyde kişilere, telefon ve radyo gibi cihazlardan gelen sinyallerin yanında sahte sinyaller de veriliyor.

Katılımcılar, her sinyalin kendilerinde semptom oluşturduğunu söylüyor ancak bu semptomların ilk önce hangi sinyaller verildiğinde başladığını söyleyemiyor. Yine 2017 yılında yapılan başka bir araştırmada da katılımcılar, diğer çalışmalardaki katılımcıların gösterdikleri tepkilerle aynı tepkileri verdiği için araştırmacılar bu hastalığın, insanların kendi yarattıkları bir gerçekliğe inanmaları nedeniyle oluştuğunu düşünüyor.

Hatta 2020 yılında yapılan bir çalışmada elektronik cihazların zararlı olduğuna inanmanın nosebo etkisine (kişinin ilaç içtiğinde yan etki yaşayacağını düşünmesi üzerine zararsız bir ilaç verilse bile bunun zararlı olduğunu düşünmeye devam etmesi) yol açtığı düşünülüyor. Velhasıl bu durumdan muzdarip kişilerin belirtilere yol açacak başka bir hastalıkları olup olmadığının tespit edilmesi önemlidir. Ayrıca bu kişilerin bir psikologla görüşmesi de uzmanların tavsiyeleri arasındadır.

Kaynaklar: WHO, Healthline, Environmental Health Journal , Gigahertz Solutions, Technik Journal , Welt

www.idrak34.com

Haftanın Öne Çıkanları

Ödül törenine iç çamaşırsız elbiseyle katılan Alexandra Daddario, ışıklar açılınca frikik verdi

2022-09-14 16:00 - Magazin

Kaan Yıldırım ve Pınar Deniz, sosyal medyada aşklarını ilan etti

2022-09-13 08:04 - Magazin

Bakirelik itirafıyla şaşkına çeviren Merve Taşkın, Türkiye'den ayrıldı! Çıplak pozu olay olur

2022-09-13 18:21 - Magazin

Aleyna Tilki'nin annesi Havva Öztel göbeğini açtı, fotoğrafın altı yorum doldu

2022-09-13 00:20 - Magazin

Türkiye'de kaydedildi! Evine su isteyen kadın, kuryeye kapıyı çıplak şekilde açtı

2022-09-07 20:46 - Gündem

Berk Oktay ve Yıldız Çağrı Atiksoy çifti nikah masasına oturdu

2022-09-09 23:32 - Magazin

İnce İnce Yasemince dizisinin yıldızı yıllar sonra gündem oldu! Son hali inanılmaz

2022-09-13 23:58 - Magazin

Cinsiyet değiştiren ünlü fenomen Beren Güney'in son halini görenler, gözlerine inanamadı

2022-09-12 18:53 - Magazin

Ünlü manken tatilde köpek saldırısına uğradı! Tuğba Altıntop'un son hali içler acısı

2022-09-09 09:46 - Magazin

Kaan Boşnak'ın akılalmaz mesajları gündeme geldi: Beyaz sütyeninle seni hamile bırakayım

2022-09-13 21:46 - Magazin

İlgili Haberler

Meta, Spor Odaklı Akıllı Gözlük Çıkarabilir

16:43 - Teknoloji

Çin'de Dünyanın İlk İnsan-Robot Maratonu Düzenlenecek

16:28 - Teknoloji

Samsung'dan Galaxy S25 İçin İnanılmaz Kampanya

16:12 - Teknoloji

Google Haritalar'a Yeni Bir Tasarım Geliyor

15:33 - Teknoloji

Netflix, 4 Ülkede Fiyatlarına Zam Yaptı

15:12 - Teknoloji

Günün Manşetleri

Galatasaray'a imza atması beklenen Skriniar, Fenerbahçe için İstanbul'a geldi

16:52 - Spor

SPK ve Borsa İstanbul'dan dolandırıcılık uyarısı

16:48 - Ekonomi

FT Başyazarı Wolf, Bakan Şimşek'i övdü

16:42 - Ekonomi

Erzurum'un tescilli lezzeti: Kadayıf dolması tarifi

16:38 - Yaşam

Bolu Belediyesi Grand Kartal Otel'e 19 gün önce yangın uygunluk raporu vermiş!

16:32 - Gündem