Konu kış şartları olduğunda bir otomobille ilgili en çok merak edilen husus “yolda kalırsak ne olur?” sorusu. Benzinli ve dizel motorlu otomobillerle yolda kalma hikayelerini bugüne kadar sıkça dinledik. Peki elektrikli otomobil ile yolda kalırsak ne olur? İşte bu sorunun cevabını sizin için derledik…
Elektrikli otomobil ile yolda kalırsak ne olur?Elektrikli otomobil konusu henüz çok yeni. Emeklemeden yürümeye başlayan bir sektör ve bu teknolojiye uzak olan birçok kullanıcının çekinceleri var. Bazı kullanıcılar “yazın sıcak havada kullanılır peki ya kışın dondurucu soğukta?” gibi soruları yöneltiyor elektrikli otomobiller için. ShiftDelete.Net kurucusu Hakkı Alkan ve ShiftDelete.Net ekibinden Samet bu soruya kısa cevap niteliğinde bir Shorts videosu hazırladı. Gelin ilk önce onu seyredelim:
Shiftdelete.netVideoda görüldüğü üzere Tesla Model Y içerisinde 10 dakikalık bir test yapılıyor. Bu test esnasında aracın iç sıcaklığının 25 derece olması istenerek ısıtıcılar çalıştırılıyor. Ve test sonunda araç şarjından yüzde 1'lik bir kayıp dahi olmadığı görülüyor. Peki bu nasıl mümkün?
Birçok kullanıcı “soğuk havalarda menzil sorunu” gibi etmenlerden bahsetmekte. Bu aslında yanlış bir ifade değil. Bilindiği üzere bataryalar optimum sıcaklıkları altında verimsiz çalışırlar. Ancak elektrikli otomobillerde atlanılan “ısı pompası” komponenti bulunuyor. Bu komponent aracınızda olmasa dahi yapılan tasarımlar sayesinde yüzde 0.5-1 arasında değişen yüzdeler ile bataryayı ısıtmak mümkün.
Menzil konusundaki kafa karışıklığını giderdiysek yolda mahsur kalma konusuna dönelim. Ülkemizde özellikle kış aylarında doğu bölgelerindeki yollarda mahsur kalmalar sıkça yaşanıyor. Bir elektrikli otomobil ile mahsur kaldığınızı düşünelim. Shorts videomuzda belirttiğimiz hesaplar ve farklı kaynaklardan derlediğimiz bilgilere göre ortalama bir elektrikli otomobil 12 saat boyunca aracın içerisini 22 derece ile ısıttığında yaklaşık yüzde 25 oranında bir pil tüketimine sahip oluyor.
Türkiye'de satılan en ucuz sıfır otomobiller!
Artan kur ve vergi oranlarıyla birlikte kullanıcılar "Türkiye'de satılan en ucuz sıfır kilometre otomobiller hangileri?" sorusunu sordu!
Düz bir hesap ile ortalama bir otomobilin rölantide araç içini ısıtırken 1.5 litre benzin tükettiğini kabul edelim. 1.5 x 12 yaptığımızda 18 litre yakıt tüketimi anlamına geliyor. Bu da ortalama 55 litrelik depolara sahip olan araçların tam depolarının yüzde 33'ü anlamına gelir. Peki hangi grup daha avantajlı?
Aslına bakarsanız iki tarafından birbirinden üstün olduğu bir durum yok. Kullanıcılar her ne kadar “soğuk havada elektrikli otomobil çalışmaz” gibi bir düşünceye sahip olsa da ısı pompasına veya gerekli tasarıma sahip otomobillerin aslında böyle sorunları yok.
Her iki otomobil tipi de kış aylarında kapanma ihtimali olan bir yolda “yakıt veya elektrik” konusunda tedbirli ilerlemediğinde sonuç hüsran olacaktır. Fakat gerekli önlemi alır, yakıtınızı veya elektriğinizi fazla fazla depolarsanız bu tarz bir sorun yaşanacağını düşünmüyoruz.