?>

Elektrikli Arabaların Daha Hızlı Kalkış Yapmasının Sebebi

Elektrikli arabaların içten yanmalı motorlu arabalara göre daha hızlı kalkış yaptığını daha önce görmüşsünüzdür. Peki bunun gerçek sebebini hiç merak ettiniz mi? Gelin, anlatalım.

Teknoloji - 3 ay önce

Her ne kadar ülkemizde yaygınlaşması için hala birkaç yılı olsa da elektrikli arabalar piyasada yer edinmeye devam ediyor. İçten yanmalı motorlara göre pek çok avantajları olan elektrikli arabalar, şu an için tüm dünyanın gelecekteki hedefi olarak görünüyor.

Elektrikli araçların içten yanmalı motora sahip araçlara göre 0-100 km/sa'ya çok daha hızlı çıktığını görmüşsünüzdür? Peki bunun sebebi ne? Elektrikli araçlar, içten yanmalı araçlara göre daha güçlü bir motora mı sahip? Hadi gelin elektrikli araçların normal araçlara göre neden daha çabuk hızlandığına bakalım.

Elektrikli arabalar, içten yanmalı motora sahip araçlara göre neden daha hızlı kalkıyor?

Elektrikli otomobillerin içten yanmalı motora sahip otomobillere göre daha iyi ve kötü yaptığı şeyler var. Bu iyi yönler arasında en önemli detay ise elektrikli araçların anlık tork gücü olarak gösterilebilir. İçten yanmalı motorlar, gücü tekerleklere aktarmak için şanzıman başta olmak için pek çok aktarım organı kullanmak zorunda. 

Elektrikli araçlarda ise elektrik motorundan gelen güç doğrudan tekerleklere aktarılıyor. Bu da elektrikli otomobilin özellikle ilk kalkış sırasında çok büyük bir avantaj sağlamasını mümkün kılıyor.

Fosil yakıtlarla çalışan arabalarda gaz pedalına bastığınızda gücün aktarılması gerekir. 

İster manuel isterse de otomatik şanzıman olsun tüm içten yanmalı motorlar gücü aktarmak için pek çok iletim organı kullanır. Gaza bastığınızda içten yanmalı motor 1. viteste arabayı kaldırır. Belirli bir hıza ulaşınca vites yükseltilir ve bu şekilde devam eder. Bu kullanım, aracın daha az yakıt ve motor devri ile çok daha yüksek hızlara çıkmasını sağlar. 

İçten yanmalı motorların torku daha yüksek devirlerde ortaya çıkar. 

İçten yanmalı motorlara sahip arabaların da çok yüksek torkları olabilir ancak bu tork gücü, arabanın ilk kalkışında gelmez. Bu tork genelde daha yüksek devirlerde ortaya çıkar ve araba bu sayede çok yüksek hızlara ulaşabilir. Ayrıca içten yanmalı motorlar çalışırken kayıp da verirler. Bu kayıp ısı ve ses olarak çıkar. Yani bir benzinin enerjisinin tamamı tekerleklere aktarılamaz.

Elektrikli arabalarda ise bu durum çok daha eksiksiz çalışıyor. Bataryadan gelen güç doğrudan motora aktarılıyor ve motorlar da gücü aynı şekilde tekerleklere iletiyor. Bu da elektrikli arabanın tüm torkunu daha ilk saniyede vermesini sağlıyor. Elektrikli arabalarda gördüğümüz 0-100 km/sa kalkışlarındaki o şaşırtıcı hızın sebebi de aslında bu.

Peki hangileri daha hızlı: Elektrikli mi, içten yanmalı otomobiller mi?

Kalkışta çok bariz bir şekilde elektrikli arabaların üstün olduğunu gördük. Ancak bu üstünlük sadece ilk kalkış sırasında geçerli. Elektrikli motora sahip otomobiller maksimum hızına çok çabuk ulaşıyor olsa da o maksimum hız içten yanmalı motorlara sahip otomobiller karşısında yetersiz kalıyor. 

Özellikle V8 benzeri bir motora sahip spor otomobile karşı üst düzey bir elektrikli arabayı kıyaslarsak elektrikli araba muhtemelen ilk kalkış sırasında hızlıca öne atılırdı. Ancak bu avantaj çok sürmeden içten yanmalı motora sahip otomobil elektrikli otomobili geçerek hızlıca ondan uzaklaşırdı. Çünkü elektrikli arabalar her ne kadar yüksek tork değerleriyle hızlı kalkış yapsalar da bu ivmelenme, içten yanmalı motorlar gibi uzun süreli devam etmiyor.

İçten yanmalı motorlar şanzıman sistemi sayesinde elektrikli motorlara göre daha yavaş kalksa da her viteste daha da fazla hızlanıp güç aktarımı sağlayabildikleri için elektrikli araçları kolaylıkla geçebiliyorlar.

Elektrikli araçlar her geçen gün yenileniyor.

Geçtiğimiz gün Togg'un yaptığı lansmanla da gördüğümüz gibi elektrikli arabaların kalkışı çok başarılı. Ancak bu başarı, elektrikli araçların geneline baktığımızda çok yüksek hızlara çıkmayı mümkün kılmıyor. Bunun için şirketler elbette yeni adımlar atıyorlar ve gelecekte daha yüksek hızlara çıkan elektrikli arabaları karşımıza çıkaracaklardır.

Haftanın Öne Çıkanları

Abdulkadir Uraloğlu açıkladı! Narin cinayetinde silinen mesajlar...Meta, konuşmaları gönderecek mi?

2024-09-18 12:33 - Gündem

ABD ve Kanada'da Volkswagen ID.4'ler Geri Çağrıldı

2024-09-12 22:37 - Teknoloji

BOTAŞ ve TotalEnergies arasında 10 yıllık anlaşma

2024-09-18 09:23 - Ekonomi

"Küçük" diye alınmayan patatesleri ücretsiz dağıttı!

2024-09-17 03:58 - Ekonomi

İsrail'in Lübnan'a saldırısı sonrasında İran'dan çarpıcı açıklama:

2024-09-18 13:57 - Gündem

Real Madrid - Stuttgart maçına Meler damgası! Ancelotti'den tepki

2024-09-18 03:03 - Spor

Ahu Tuğba’nın kızı Anjelik’ten cenaze sitemi: Annemin bedenini çürüttüler

2024-09-16 14:08 - Magazin

Prostat başlangıcı için 50 yaş uyarısı! Prostat kanseri nedir ve nasıl geçer?

2024-09-16 10:58 - Sağlık

İmamoğlu'nun diploma gerçeği... Üniversiteyi kazanamayınca Kıbrıs formülü nasıl işletildi?

2024-09-15 16:03 - Politika

Kurultaydan sonra yapılan ilk MYK'da İmamoğlu'na yakın isimlerden Yavaş'a tepki

2024-09-16 10:53 - Politika

İlgili Haberler

Çin, uzaya iletişim uydusunu fırlattı

13:22 - Teknoloji

iPhone'unuz Hakkındaki Bilgilere Numara Tuşlayarak Ulaşma

13:12 - Teknoloji

Gümrük Muafiyetini 30 Euro'ya Düşüren Düzenlemenin Detayları

12:38 - Teknoloji

Honor Pad V9 global pazara hazırlanıyor

12:27 - Teknoloji

Dünyanın En Kısa Yaşayan 10 Hayvanı

12:12 - Teknoloji

Günün Manşetleri

Bursa'da metruk ev alev alev yandı

14:13 - Gündem

İstanbul Barosu yönetimine 'terör propagandası' soruşturması!

14:08 - Gündem

Alman Bakan'dan Türkiye'ye destek! Kuzey Suriye'den tehdit gelmemeli

14:03 - Politika

Gaziantep FK - Antalyaspor! CANLI

13:57 - Spor

Süper Lig'de günün VAR hakemleri açıklandı

13:53 - Spor