?>

El ve Ayaklarımız Neden Karıncalanır? Bilime Göre Sebebi

Ellerimiz, ayaklarımız başta olmak üzere pek çok uzvumuz karıncalanabilir. Peki bunun neden olduğunu hiç merak ettiniz mi? Parestezi adı verilen bu durumun neden yaşandığını açıkladık.

Teknoloji - 3 hafta önce

Yoğun geçen bir günün ardından eve gelip kendinizi hızlıca yatağa attığınızı hayal edin. Öylesine deliksiz uyudunuz ki nasıl yattıysanız aynı pozisyonda kalktınız. Ancak kalktığınızda bir şey fark ettiniz. Sağ kolunuzun içinde sanki yüzlerce karınca geziyor gibi hissediyorsunuz. Daha önce de böyle bir şey yaşadığınız için biraz beklemeye başladınız. Gerçekten de 1 - 2 dakika içerisinde o karıncalanmanın geçtiğini hissettiniz ve günlük hayatınıza geri döndünüz. Daha önce hiç böyle bir olay yaşadınız mı?

Evet, halk arasında karıncalanma hissi olarak bilinen durumdan bahsediyoruz. Günlük hayatta genelde kolumuz, ayağımız gibi uzuvlarımızın üzerine yattığımızda ya da bir ağırlık altında kaldığımızda yaşarız bu karıncalanma hissini. Peki hemen hemen her insanın yaşadığı bu his tam olarak ne? Neden böyle bir şeyle karşılaşıyoruz? Yaşadığımız bu karıncalanma hissi bir sıkıntıya mı işaret ediyor? Bugün sizlere yukarıda bahsettiğimiz soruların cevabını sunacağız.

Neden elimiz ya da ayaklarımızda karıncalanma hissederiz?

Hemen hemen her insanın yaşadığı bir durum olan karıncalanma hissini en sık kolunuzun üzerinde yattığınızda yaşarsınız. Peki bunun hangi sebepten kaynaklandığını biliyor musunuz? "Parestezi" adı verilen bu durumda, sinir tahriş olduğu için beyne fazladan sinyaller gönderir. Bir nevi sinirlerimizle gönderilen sinyallerde bir trafik sıkışıklığı yaşanır ve bizler bunu binlerce iğne batırılıyor ya da karınca ordusu içimizde yürüyor şeklinde hissederiz. 

Parestezinin neden yaşandığını daha net bir şekilde açıklamak gerekirse sürekli üzerine yattığınız kolunuzdaki sinirlerin bir süre sonra kendi ağırlığınızla sıkıştığını düşünebilirsiniz. Sinirler sıkışırken, sinire kan aktaran damarlar da sıkışır. Sabit bir oksijen ve glikoza ulaşamayan sinir, uzun süre çalışamaz.

Sabah uyandığımızda normal olarak yeniden hareket etmeye başlarız. Bu hareketimiz sayesinde de sinirin üzerindeki ağırlığı ve damarlardaki tıkanıklık da çözülmüş olur. İşte bu noktada sinir hücreleri tekrardan uyarılmaya başlarlar. Sinir yapıları iyileşmeye başladığında vücudumuzda bir karıncalanma hissi yaşamaya başlarız. Her ne kadar rahatsız edici ve garip bir his olsa da karıncalanma hissi çoğu zaman iyiye işaret olarak kabul edilir. Sinirlerin hayata döndüğünü gösteren kısa süreli bir aşama olan parestezi, daha uzun süreler boyunca devam ediyorsa doktora danışmak gerekebilir.

Karıncalanma hissi ne zaman tehlikeli olmaya başlayabilir?

Yukarıda açıkladığımız parestezi vakaları genel olarak kısa süreli ve zararsızdır. Üzerine yattığınız bir kol, sevdiğiniz insanın ağırlığı altında kendinden geçen bir ayak gibi uzuvlar karıncalanma hissiyle karşılaşabilir. Elbette bu his kısa sürelidir. Bazı durumlarda ise karıncalanma hissi daha uzun süreler yaşanabilir. Hatta bazı insanlarda yıllarca karıncalanma hissi görülebilir. Bunun sebebi sinir hücreleri bir uyku sırasındaki ezilmek yerine ciddi hasarlar alması olarak gösterilir. Örneğin bir kaza sonucu sinirleriniz ciddi bir şekilde yaralanabilir. Bu da sürekli bir karıncalanma duygusuyla yaşamanıza neden olur. Bunlara örnek olarak "Karpal tünel sendromu" örnek gösterilebilir.

Herhangi bir kaza olmadan da sürekli karıncalanma duygusu yaşanabilir. Bunu sık sık yaşayan bireylerin sinir sisteminde bir sorun olması muhtemeldir. Eğer karıncalanma hissini sebepsiz anlarda ve sık sık yaşıyorsanız bir doktora başvurabilirsiniz.

Haftanın Öne Çıkanları

280 beygir ve ChatGPT destekli Fiat Abarth 600e tanıtıldı!

2024-10-29 08:33 - Teknoloji

Google devri bitiyor mu? OpenAI, ChatGPT'de arama özelliğini başlattı!

2024-11-01 09:17 - Teknoloji

Meta'nın geliri ve karı üçüncü çeyrekte arttı

2024-10-31 00:53 - Ekonomi

Gürbulak Sınır Kapısı'nda bitki köklerine gizlenmiş 4,5 ton metamfetamin yakaladı

2024-11-03 10:58 - Gündem

Tren Tekerlekleri Neden Kauçuktan Değil de Metal?

2024-10-30 13:58 - Teknoloji

OpenAI Yeni Arama Motorunu Yayımladı

2024-10-31 23:42 - Teknoloji

Meta, Kendi Yapay Zekâ Destekli Arama Motorunu Geliştiriyor

2024-10-29 13:12 - Teknoloji

OpenAI CEO'su ChatGPT'ye Yönelik Soruları Yanıtladı

2024-11-01 22:48 - Teknoloji

Mark Zuckerberg, Meta AI Kullanıcı Sayısını Açıkladı

2024-11-01 17:07 - Teknoloji

ChatGPT'ye KDV geliyor! 1 Aralık'tan itibaren geçerli olacak...

2024-10-31 12:13 - Teknoloji

İlgili Haberler

Doktorlar Neden Beyaz Önlük Giyerler?

08:07 - Teknoloji

2024 Yılında Oyunlarda En Çok Karşılaştığımız 5 Klişe

00:48 - Teknoloji

Opel Astra ve Astra Elektrik 2024 fiyat listesi!

00:22 - Teknoloji

Bir Meteor Dünya'nın Yüzeyine Hangi Büyüklükte Ulaşabilir?

23:37 - Teknoloji

Samsung Katlanabilir Telefonlarda Exynos 2500 İşlemci Olacak

23:33 - Teknoloji

Günün Manşetleri

Hükümet harekete geçti! 400 bin kişinin borcu siliniyor!

08:27 - Ekonomi

Wilfried Zaha'ya şok üstüne şok!

08:07 - Spor

Stokçuların planı tutmadı! Birçok firma fiyatlarda peş peşe indirime gitti

07:57 - Ekonomi

İstifa sesleri yükseldi! Van Bronckhorst topun azğında!

07:52 - Spor

Galatasaray 18 günde 5 kritik maça çıkacak

07:48 - Spor