?>

Eğitimciler uyardı: Dersten soğumasına neden oluyor

Kastamonu Üniversitesi Eğitim Fakültesi Eğitim Programları ve Öğretim Ana Bilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Selman Tunay Kamer, sınıf ortamında akıllı cihazların bulunmasının çocuğun motivasyonu ve dersi öğrenme biçimini olumsuz etkilediğini söyledi.

Eğitim - 1 yıl önce

Kastamonu Üniversitesi Eğitim Fakültesi Eğitim Programları ve Öğretim Ana Bilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Selman Tunay Kamer, sınıf ortamında akıllı cihazların bulunmasının çocuğun motivasyonu ve dersi öğrenme biçimini olumsuz etkilediğini söyledi.Abone ol

Kamer, AA muhabirine, "Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü"nün (UNESCO) geçtiğimiz günlerde "Küresel Eğitim İzleme Raporu"nu yayımladığını söyledi.

Raporda, çocukların ekran sürelerinin giderek arttığının vurgulandığına dikkati çeken Kamer, "UNESCO, çocukların en azından sınıflarda telefon, tablet ve akıllı saatleri kullanmaması yönünde tavsiye kararında bulundu. Zaten baktığımızda Fransa, Hollanda, Çin gibi belli ülkeler sınıflarda akıllı cihazların kullanılmaması noktasında kararlar almaya başladı. Biz de 2018 yılından itibaren kararlar aldık. Şu an resmi olarak karar var ama uygulamada bazı problemler zaman zaman yaşanıyor." diye konuştu.

"Sınıfta teknoloji kullanımı ile telefon ya da tablet kullanımı aynı şey değil"

Sınıfta akıllı cihaz kullanımının başarıyı olumsuz etkilediğini vurgulayan Kamer, şöyle devam etti:

"Türkiye'deki akademik çalışmalarda da çocukların ekran süresinin artmasının akademik başarıyı olumsuz etkilediği yönünde veriler var. Geçtiğimiz günlerde Milli Eğitim Bakanımız Yusuf Tekin de bu yönde açıklamalar yaptı. Daha önce yayınlanan yasayla ilgili düzenlemelerin yapılacağını, sınıflarda akıllı cihazların kullanımına ilişkin bazı düzenlemelerin tekrar gündeme geleceğini söyledi. Bu sevindirici bir haber. Sınıf ortamında akıllı cihazların bulunması çocuğun motivasyonu ve dersi öğrenme biçimini olumsuz etkiliyor. Dersten soğumasına neden oluyor."

Sınıfta teknoloji kullanımı ile telefon ya da tablet kullanımının aynı şeyler olmadığını ifade eden Kamer, "Biz aslında sınıfta teknolojinin kullanılmasını savunuyoruz. İkisi farklı şeyler. Akıllı tahtaların kullanılması, diğer uygulamaların kullanılması uygun ama sürekli aktif şekilde telefonun açık olduğu bir sistem doğru değil. Öğretmen ders anlatırken bir haber veya mesaj geldiğinde öğrencinin motivasyonunu ve ilgisini dağıtabildiği için tekrar derse olan motivasyonu artırıcı önlemler alınması gecikebiliyor. Bu ister istemez akademik başarıyı düşürüyor. Cep telefonları ve tabletler artık vazgeçilmezimiz ama akademik başarı ve öğrenmeyi etkilemesi nedeniyle bunların sınıfta kullanımını kesinlikle önermiyoruz." dedi.

Okullarda akıllı telefon ve tablet kullanımın yasaklanmasının sosyal medyada paylaşılan bazı olumsuz görüntülerin de önüne geçeceğini söyleyen Kamer, "Maalesef sosyal medyanın yaygınlaşmasıyla okuldaki o istenmeyen canlı yayınlar, beli öğrenci ve öğretmenlerin kayıt altına alınarak mahremiyet, cinsellik ya da güvenlikle ilgili problemlerin yaşandığını biliyoruz. TikTok veya YouTube videosu çekilmesi sonucu itibar suikastları veya farklı bir takım olaylarla karşılaşıldığını biliyoruz." ifadelerini kullandı.

"Öğretmen ve idareciler sınıflara telefonsuz girerek rol model olabilir"

Velilerin özelikle güvenlik kaygısıyla çocuklara akıllı cihazlar aldığını belirten Kamer, şunları kaydetti:

"Aileler güvenlik gerekçesiyle küçük yaştan itibaren çocukların okula akıllı cihazlarla gelmesini istiyorlar. Haberleşmenin daha kolay olduğu, çocuğun başına bir şey geldiğinde ailesine ulaşmasıyla ilgili endişelerden dolayı bu giderek artıyor. Bununla ilgili farkındalık kampanyaları düzenlenebilir. Okul başladığı dönemde öğretmen ve idarecilerin sınıflara telefonsuz girmesi rol model olarak öğrencilerce olumlu karşılanabilir. Bununla ilgili okul ve okul aile birliği arasında karar alınıp uygulanabilir. Amerika'da benzer uygulamalar var. Akıllı olmayan cihazların kullanımı ile ilgili yönlendirmeler var. Okullarda akıllı cihazların kullanılmasının olumsuz anlamda birçok etkisi olduğu gözleniyor. Bununla ilgili Milli Eğitim Bakanlığı olumlu adımlar atacağını söyledi. Okullar başladığında ben net adımların görüleceğini düşünüyorum."

Haftanın Öne Çıkanları

Google'dan büyük önlem! Gizli takipçilere karşı uyaracak

2023-07-28 18:03 - Teknoloji

Açık cezaevi izinleri ne zaman bitiyor? Adalet Bakanlığı CTE 2023 cezaevi izinleri uzatıldı mı?

2023-07-28 13:47 - Sağlık

Meral Akşener 'İlk defa konuşuyorum" diyerek seçimle ilgili itirafta bulundu

2023-07-29 07:53 - Politika

Borçlarını yapılandıranlara SGK’dan taksit uyarısı!

2023-07-28 13:42 - Ekonomi

Acemi birliği kaç gün, hangi birlik nereye gönderiyor? Piyade er ne demek?

2023-07-28 13:52 - Eğitim

Yumuşatıcı nedir ve gerçekten kullanılmalı mı?

2023-07-28 14:43 - Yaşam

Gönen'de traktöre arkadan çarpan otomobilde bulunan 2 kişi yaralandı

2023-07-29 01:13 - Gündem

KPSS sınavı saat kaçta başlayacak? KPSS sınavı saat kaçta başlıyor, kaçta bitiyor?

2023-07-29 08:47 - Eğitim

Dereden geçip düşünce bacağı kırıldı

2023-07-28 17:33 - Gündem

Malatya'da FETÖ firarisi yakalandı

2023-07-28 10:47 - Gündem

İlgili Haberler

Türkiye ve Mısır'dan ortak karar! Kahire'de kurulacak

21:03 - Eğitim

Son anket sonuçları açıklandı! Türkiye’nin yüzde 70’i MEB’in kararına destek verdi

10:53 - Eğitim

Trump’a borsada şok: İşlemler iki kez durduruldu 

09:47 - Eğitim

Burs ve öğrenim kredisi başvuru sonuçları açıklandı

22:37 - Eğitim

Hava Kuvvetleri'ne pilot adayı muvazzaf subay temini için başvuru tarihi uzatıldı

20:52 - Eğitim

Günün Manşetleri

Sözcü yazarı Necati Doğru'dan akıllara ziyan talep! “Kabe sayısı artırılsa!”

03:57 - Gündem

Şampiyonlar Ligi'nde 4. hafta tamamlandı

03:03 - Spor

Hakim ve savcıların derecelerinin yükselmesine ilişkin kararlar Resmi Gazete'de

02:43 - Gündem

Sami Uğurlu, Süper Lig'de kalıyor

01:02 - Spor

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Trump ile görüştü! Dikkat çeken yeni dönem mesajı...

00:42 - Politika