?>

Dünyanın en uzunu olacak! Meta 5 kıtayı birbirine bağlayacak projeyi duyurdu!

ABD merkezli teknoloji şirketi Meta, 50 bin kilometrelik bir deniz altı internet kablosu inşa etmeyi planladığını duyurdu.

Teknoloji - 2 gün önce

"Project Waterworth" adı verilen proje kapsamında ABD, Hindistan, Güney Afrika, Brezilya ve diğer bölgeleri birbirine bağlayacak kablonun, tamamlandığında dünyanın en uzun deniz altı kablosu olacağı bildirildi.

Facebook, Instagram ve WhatsApp'ın sahibi olan Meta, yapay zeka (AI) ve bu teknolojiyi destekleyen altyapılar da dahil olmak üzere sosyal medyanın ötesine geçerek teknoloji alanındaki varlığını genişletmeyi hedefliyor.

Şirketten yapılan açıklamada, yeni kablo projesinin beş kıtaya "sektör lideri bağlantı" sağlayacağı ve AI projelerine destek vereceği ifade edildi.

ABD'li internet devi Google, Çin'in hedefinde!

DİJİTAL OTOYOLLARA YATIRIM

Meta, milyarlarca dolarlık yatırımla hayata geçirilecek projenin dünyanın "dijital otoyolları" boyunca bağlantıyı güçlendirmeyi amaçladığını belirtti.

Şirketin blog yazısında, "Bu proje, ekonomik iş birliğini artıracak, dijital kapsayıcılığı teşvik edecek ve bu bölgelerdeki teknolojik gelişmelere fırsat sunacaktır" ifadeleri yer aldı.

Meta'ya göre, 24 fiber çiftli sistem kullanan kablo, yüksek kapasiteye sahip en uzun altyapı olacak.

Deniz altı kabloları, dijital hizmetleri çalıştırma ve verileri hızla aktarma açısından giderek daha önemli hale geliyor. Mevcut istatistiklere göre, küresel internet trafiğinin yüzde 95'ten fazlası deniz altı kabloları üzerinden sağlanıyor.

Telekomünikasyon araştırma şirketi TeleGeography'nin verilerine göre, dünya genelinde 600'den fazla kamuya açık deniz altı kablo sistemi bulunuyor. Bunlardan biri de Meta'nın Orange, Vodafone ve China Mobile gibi mobil operatörlerle desteklediği ve 45 bin kilometre uzunluğa sahip 2Africa kablosu.

Meta, binlerce kişiyi işten çıkaracak

TEKNOLOJİ DEVLERİNİN ALTYAPI YATIRIMLARI

Web hizmetleri sağlayan büyük teknoloji firmaları, deniz altı kablo altyapısına büyük yatırımlar yapıyor. Google, 2024'te Afrika ile Avustralya arasında ilk deniz altı kablosunu inşa edeceğini açıklamış ve Pasifik Okyanusu'nda Japonya'ya bağlantıyı güçlendirmek için 1 milyar dolarlık yatırım yapacağını duyurmuştu.

Oxford İnternet Enstitüsü'nden Prof. Vili Lehdonvirta, son on yılda deniz altı kablolarının giderek büyük teknoloji şirketleri tarafından döşendiğini ve bu alana yapılan yatırımların arttığını belirtti. Lehdonvirta, geçmişte ulusal telekomünikasyon şirketlerinin yüksek yatırım maliyetleri nedeniyle bu tür projeleri finanse ettiğini, ancak günümüzde büyük teknoloji firmalarının altyapı yatırımlarını bağımsız olarak gerçekleştirdiğini vurguladı.

Telekomünikasyon ve teknoloji analisti Paolo Pescatore, Meta'nın bu alandaki hedeflerine dikkat çekerek, "Meta, bağlantı altyapısında daha büyük bir paya sahip olma isteğini net bir şekilde gösterdi. Donanım, yazılım ve platformları entegre ederek rakiplerini geride bırakmayı hedefliyor" dedi.

GÜVENLİK ENDİŞELERİ ARTIYOR

Deniz altı kablolarının önemi arttıkça, saldırı veya kazalara karşı savunmasız hale gelmesiyle ilgili endişeler de yükseliyor.

Son dönemde meydana gelen kablo kesilme olaylarının ardından uzmanlar, deniz altı iletişim altyapısının jeopolitik gerilimler ve çatışmalar açısından kritik bir alan haline geldiğini belirtiyor.

NATO, Baltık Denizi'nde geçen yıl kritik deniz altı kablolarında meydana gelen hasarın ardından Ocak ayında bölgede gemi gözetimini artırma kararı aldı.

Birleşik Krallık Parlamentosu da ülkenin bu tür kesintilere karşı dayanıklılığı konusunda bir inceleme başlattı. Parlamento raporunda, "Özellikle gerginlik veya çatışma dönemlerinde Rusya ve Çin'in deniz altı altyapısına zarar verme kapasitesi konusundaki endişeler artıyor" denildi.

Meta, Project Waterworth kapsamında kabloların 7 bin metre derinliğe kadar döşeneceğini ve kıyıya yakın sığ sularda gemi çapaları ve diğer tehlikelerden korunmak için gelişmiş gömülme teknikleri kullanılacağını açıkladı.

Prof. Lehdonvirta, projenin Avrupa ve Çin'i pas geçerek Süveyş Kanalı ve Güney Çin Denizi gibi "jeopolitik sıcak noktalar"dan kaçındığını belirtti. ABD'yi, güney yarımküredeki büyük ve rekabetçi pazarlara bağlayan bu projenin "ABD'nin ekonomik ve altyapısal gücünü küresel ölçekte artırma girişimi olarak görülebileceğini" ifade etti.

Haftanın Öne Çıkanları

Abdülkerim Bardakcı için flaş iddia! "Son maçıydı"

2025-02-14 10:32 - Spor

ChatGPT ve Google Gemini'ın Haberleri Özetlemek Konusunda Berbat Olduğu Ortaya Çıktı!

2025-02-11 21:27 - Teknoloji

Meta, Ünlüleri Taklit Eden Dolandırıcı Hesaplara Karşı Uyardı

2025-02-12 22:53 - Teknoloji

Meta'dan 50 bin kilometrelik deniz altı internet kablosu projesi

2025-02-18 12:38 - Teknoloji

Bir Araştırmada ChatGPT Gibi Yapay Zekâ Araçlarının Zihnimizi Körelttiği Ortaya Çıktı

2025-02-11 20:48 - Teknoloji

Kocaeli'de zemin etüdü sırasında metan gazı çıktı

2025-02-17 23:13 - Gündem

Hobi olarak topladığı taşlar mesleği oldu!

2025-02-12 01:07 - Gündem

Uşak'ta korkunç olay: 'Mehdiyim' dedi, babasını öldürdü

2025-02-13 00:53 - Gündem

CHP'deki şaibeli kurultay soruşturmasında CHP'li üye ifade verdi: Para teklif edildi

2025-02-15 00:03 - Politika

Faruk Sabancı fiyatı duyunca 40 milyon liralık arabasına kasko yaptırmadı

2025-02-12 09:17 - Magazin

İlgili Haberler

Swatch ve Mercedes’in Smart Macerası Neden Tutmadı?

19:23 - Teknoloji

Apple’ın Yeni Ürünleri Yolda: İşte Bu Baharda Duyurmasını Beklediğimiz Ürünler!

19:17 - Teknoloji

iPhone 16e'deki "e" Harfi Ne Anlama Geliyor?

18:52 - Teknoloji

Şarjı tam 6 ay dayanıyor! Çinli marka yeni modelini tanıttı...

18:47 - Teknoloji

Dacia'nın Uygun Fiyatlı Bir Elektrikli Otomobil Geliştirdiği Ortaya Çıktı

18:37 - Teknoloji

Günün Manşetleri

FIFA kokartlı eski hakemden yabancı Merkez Hakem Kurulu sözleri!

19:53 - Spor

RAMS Park'ın zemininde son durum

19:48 - Spor

Yabancı hakem kararı sonrası flaş gelişme! Hacıosmanoğlu, canlı yayına çıkıyor!

18:58 - Spor

Antalyaspor'dan Alex de Souza'ya göndermeli cevap!

18:53 - Spor

Şarjı tam 6 ay dayanıyor! Çinli marka yeni modelini tanıttı...

18:47 - Teknoloji