Drone üreticisi olan pek çok firma, daha küçük ya da daha hafif modeller geliştirmek için çaba harcıyor. Zaten belli bir boyutun ya da ağırlığın üstündeki drone'lar, yasal sınırlamalara da takılabiliyor. Öte yandan ne pazardaki trendler ne de yasal kısıtlamalar, Manchester Üniversitesi'nden bilim insanlarına engel olamadı.
Bir grup bilim insanı, devasa boyutlara sahip bir drone üretmeyi başardı. Kanatları arasındaki mesafe tam 6,4 metre olan 24,5 kilogramlık drone, bazı ilginç özelliklere de sahip. Öyle ki bu drone, en temelinde kartondan imal edildi. Dünyanın en büyük drone'unda böyle bir şey tercih edilmesinin nedeni ise maliyetlerden kurtulmak değil. Ekip, avantajlı hâle gelmek için böyle bir tercihte bulundu.
Karton gibi ama değil gibi de
Karton benzeri bir malzeme olan fotoblok kullanan mühendisler, yaptıkları drone'un adını da GFQ (Giant Foamboard Quadcopter) koydular. 5 mm kalınlık değerine sahip olan fotobloklar, yapısal bütünlük ve azaltılmış ağırlık açısından GFQ'ya avantaj sağladı. Ayrıca fotobloklar sayesinde GFQ'yu kolayca sökmek ve yeniden birleştirebilmek mümkün oldu. Ve elbette fotoblok, oldukça çevreci bir malzeme. Karbonfiber gibi materyaller pek de geri dönüştürülemiyor ancak fotobloklar ve kartonlar, çok büyük oranda geri dönüşümde kullanılabiliyor.