Görme yetisinin tamamen veya büyük ölçüde kaybedilmesi anlamına gelen körlük, dünya çapında milyonlarca insanı etkiliyor. Bilim insanları da oldukça önemli bir duyumuzu kısıtlayan bu duruma karşı tedavi yöntemleri geliştirmeye çalışıyor.
Şimdi de Nature Biotechnology üzerinden yayımlanan bir araştırma, görme yetisini kaybeden insanlara yönelik heyecan verici bir gelişmenin yaşandığını ortaya koyuyor. Buna göre domuz derisinden yapılan implantlar, korneasında sorun olan 20 kişinin görüşünü geri kazanmasını sağladı. Hastaların çoğu, bu biyomühendislik ürününü almadan önce kördü.
İnsanların tedavilere erişim sorununu ortadan kaldırabilir
İsveç’te bulunan Linköping Üniversitesi’ndeki bilim insanları, iki yılın ardından görme engelli olan 14 kişinin görme yetisine kavuştuğunu; bunlardan üçünün de mükemmel görüşe sahip olduğunu açıkladı. Oftalmoloji araştırmacısı Neil Lagali de bununla ilgili, “Bu, bağışlanan kornea dokusunun yetersizliği ve göz hastalıkları için tedavilere olan erişim sorununu çözmeye yardımcı olabilir” ifadelerini kullanıyor.
Verilere göre dünya çapından milyonlarca insan kornea ile alakalı sorunlar nedeniyle görme kaybı yaşıyor. Her 70 kişiden yalnızca 1’i kornea nakline ulaşmayı başarıyor. Bu görme yetilerini geri kazanmalarını sağlayan tek yol. Tedaviye erişimin bu kadar az olmasına neden olarak ise nakillerin maliyetinin fazla olması ve bağışların yetersiz olması gösteriliyor.
www.idrak34.com