?>

Doğu Karadeniz'de petrol sondajı heyecanı

Ekonomi - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez’in, Doğu Karadeniz’de petrol keşfi için arama ve sondaj çalışmaları başlatılacağını açıklaması, bölgede heyecanla karşılandı. Sismik çalışmalar ve sondaj sonrasında üretimin başlaması bekleniyor

Ekonomi - 2 yıl önce

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, 21 Mayıs'ta katıldığı bir televizyon programında, Karadeniz'de petrol ve doğal gaz arama çalışmalarına ilişkin, "Yeni sahalarda keşif amaçlı sondajlarımızı da yapacağız. Ordu açıklarındaki sismik çalışmalarımızı tamamladık. Bir sondaki aşamada Doğu Karadeniz'e gideceğiz. Orada petrol bulma ihtimalimiz var. Trabzon-Rize açıklarında bir sondajımız daha olacak. Batı'dan Doğu'ya potansiyel görülen her yere girilecek" ifadelerini kullandı.Bakan Dönmez'in yeni keşif çalışmalarına yönelik açıklaması üzerine gözler Doğu Karadeniz’e çevrildi. Bölgede deniz tabanında, bazı noktalarında petrol sızıntısı varlığının bilindiğini aktaran uzmanlar, verimli rezerv alanlarının keşfiyle sondaj yapılıp rafineri kurulması durumunda bölge ekonomisinin canlanacağını belirtti. Heyecan yaratan gelişme sonrası sondaj gemisinin, Trabzon-Rize açıklarında faaliyet göstermesi bekleniyor.

'ÇAYELİ AÇIKLARINDAKİ SIZINTILAR TORTUDAN GELİYOR DEMEKTİR'KTÜ Jeoloji Mühendisliği Bölümü eski öğretim üyesi Dr. Kemal Akdağ, petrol rezervinin kayaç yapısına göre belirli bölgelerde birikim yaptığını söyleyerek, “Denizlerde çökelen tortular içerisindeki organik maddenin, ‘kerojen’ denilen petrolün ham maddesine dönüşmesiyle oluşuyor. Bunun ham maddesi canlılardır. Bu canlılara birlikte çökelen tortular zaman içerisinde yığışarak ve üstlerine gelen yeni tortularla gömülerek belirli sıcaklık ve basınç koşullarında değişime uğraması sonucu ‘kerojen’ oluşur. Karadeniz’deki tortular içerisinde ‘kerojen’ oluşturacak maddenin olup olmadığı önemlidir. Bunlar varsa petrol oluşur. Karadeniz’deki var olan sızıntılar, Çayeli açıklarındaki canlı petrol sızıntısı gibi sızıntılar bir yerden, Karadeniz’in içerisindeki tortulardan geliyor demektir. Karadeniz’de gözüken emare petrolün varlığını gösteriyor. Denizde bu emareler önemli. Ancak kaynağı çıktığı yerde olmayabilir. Çünkü petrol göç eder. Oluştuğu yerde değil, kapandığı yerde bulunur" dedi. 

'ÜMİTLİ ALANLAR TESPİT EDİLMELİ'Petrol bulunabilmesi için Karadeniz'de yoğun arama çalışmaları yapılması gerektiğini belirten Akdağ, “Petrol genellikle denizel kayaçlarda ve ortamlarda gelişir. Karadeniz zengindir diyemem. Karadeniz içerisindeki petrolü barındıracak sediment dağılımını bilmiyoruz. Onu ancak yapılan sismik çalışmalar sonunda ümitli alanlar nerelerdir, oraların tespit edilmesi gerekiyor. Sismik çalışmalar sonunda sondaj, sonra da üretim çalışmaları başlar. Bu alanlar tespit edildikten sonra sondaj çalışmalarının bu alanlara yönlendirilmesi gerekiyor. 10 kuyu açarsınız ve 1 kuyuda petrol bulursanız bu rantabl oluyor. 1-2 kuyu açıp çıkmayınca durulmaması gerekiyor. Yüzlerce, binlerce sondaj yapıldıktan sonra anca bir bölgede çalışabiliyor” diye konuştu.

'PETROL REZERVUARININ YAPISI VE BÜYÜKLÜĞÜ ÖNEMLİDİR'Petrol rezerv alanlarının büyüklüğünün önemli olduğunu belirten Akdağ, “Derini çıkarabilmek için sismik çalışmalar yapılır, daha sonra sismik çalışmalarla belirlenmiş yapılarda sondajlar yaparak petrolün çıkarılması için gerekli işlemleri yürütür. Herhangi bir sondajda petrol bulunduysa o saha genişletilir. Petrol rezervuarının yapısı ve büyüklüğü önemlidir. Karadeniz içerisinde de bu petrolleri içeren kayalar belli bir yaş aralığındaki kayalardadır. Jeolojik zamanın çeşitli dönemlerinde çökelmiş birçok tortul kayaç var. Bunların her birinde petrol olma olasılığı var. Bu çökeller içerisinde ana kaya varsa uygun koşullarda petrol üretmişse bunların bir yerde depolanıp korunup bizim onları arayıp bulmamıza kadar bekler” dedi.  ‘EKONOMİYE BÜYÜ KATKI SAĞLAYACAK’Doğu Karadeniz’de yapılacak çalışmalarla petrol bulunması halinde ekonomiye önemli kazanç sağlanacağını belirten Akdağ, “Arama çalışmaları sonunda ümitli alanların ve petrolün bulunması tabi ki ekonomiye büyük katkılar sağlayacaktır. Petrol bugün önemli bir girdi. O açıdan da önemli yeraltı zenginliği. Bulunması son derece önemli” ifadelerini kullandı. 

Haftanın Öne Çıkanları

Merve Dizdar, Türkiye'ye dönüşte uçağa alınmadı

2023-05-22 10:23 - Magazin

Twitter'daki Enes Halifekan Hesabı Hakkında Bilinen Her Şey

2023-05-24 22:28 - Teknoloji

Süleyman Hilmi Tunahan cemaatinin Kılıçdaroğlu’nu destekleme kararına cemaat içinden tepki

2023-05-21 13:18 - Gündem

1. tur sandık görevlisi ücretleri ödeme takvimi YSK açıklaması kaç para ödenir?

2023-05-22 14:33 - Gündem

HKP'den '28 Mayıs akşamı silahlarınızı ayarlayın' diyen İmam Murat Gündoğdu hakkında

2023-05-22 23:18 - Politika

Yalı Çapkını dizisine veda eden oyuncu geri dönüyor!

2023-05-20 23:52 - Gündem

HÜDA PAR bekar ve dul kadınları sahiplendirecek! Nasıl sahiplendireceklerini açıkladılar

2023-05-18 15:27 - Politika

Köy ve mezralarda müşahit çağrısı

2023-05-23 04:37 - Politika

Kurbanlık fiyatları belli oldu! 2023 yurtiçi ve yurtdışı hisse bedelleri

2023-05-24 10:44 - Yaşam

Sinan Oğan'a açık açık soruldu: Erdoğan'ı destekleyeceğiniz doğru mu?

2023-05-22 08:12 - Politika

İlgili Haberler

THY'nin Ohri seferleri 27 Mart'ta başlıyor

21:27 - Ekonomi

Şanlıurfa'da hak sahipleri yeni evlerine kavuştu: Devletimiz sözünü tuttu

19:32 - Ekonomi

Kemerin imitasyonu 1000 TL'ye satılıyor

18:43 - Ekonomi

Çin, gümrük vergilerindeki artış nedeniyle ABD'yi DTÖ'ye şikayet edecek

18:37 - Ekonomi

Çelik Kubbe yapay zekayla desteklenecek

17:03 - Ekonomi

Günün Manşetleri

Fenerbahçe, 9 kişi kalan Rizespor'u son dakikalarda yıktı!

21:38 - Spor

THY'nin Ohri seferleri 27 Mart'ta başlıyor

21:27 - Ekonomi

Fenerbahçe - Çaykur Rizespor maçının hakemine tepki yağıyor!

21:22 - Spor

Üniversite öğrencisi Hakan sevgilisi tarafından öldürüldü

21:18 - Gündem

Evde çıkan yangında, 9 kişi dumandan etkilendi

21:08 - Gündem