Cumhurbaşkanlığı Finans Ofisi Başkanı Prof. Dr. Göksel Aşan, bir süredir devam eden dijital paraya ilişkin çalışmalar hakkında bilgi verdi. Aşan, "Türk devletleri olarak hepimiz dijital para üzerine çalışıyoruz. Bu alan çok kolay birbirimizle bilgi paylaşabileceğimiz, belki de önümüzdeki 4 yılda bitirilmesi planlanan işi 3 yılda bitirebileceğimiz, ortak çalışma yapılabilecek bir alan" dedi.
Aşan, Türkiye Bankalar Birliği (TBB) ile Azerbaycan Bankalar Birliği (ABB) işbirliğinde İstanbul'da düzenlenen "Finans ve Teknolojiler Zirvesi"ndeki konuşmasına, 2 aydır insanlık onurunu korumak için şehit olan, mücadele eden Gazze'nin çocuklarına selam göndererek başladı.
Etkinliğin önemine işaret eden Aşan, Türk devletlerinin birlikte hareket etmesinin önemine vurgu yaparak, şunları kaydetti:
"Hayatım boyunca Türk dünyasının olabilecek her konuda birlikteliğinin, Türk dünyasındaki bütün ülkelerin ayakta kalabilmesi için olmazsa olmaz şart olduğunu düşündüm. Dünyanın geldiği bu durumda da bu kanaatim güçlendi. Eğer ayakta kalacaksak buna ihtiyacımız var. Dünyada küme küme diyebileceğimiz oluşumlar ortaya çıkmaya başladı. Uluslararası konjonktür, artık Türk devletlerinin daha kolay bir araya gelmesini sağlayacak bir konjonktür. Bunu her konuda, her alanda değerlendirmemiz lazım. Bu coğrafyada ayakta kalacaksak önümüzdeki tek seçenek Türk dünyasının birliğidir. Elbette zorlukları var ama bütün bu zorlukları aşmak, bu birliği oluşturmak durumundayız."
Aşan, dünyada son dönemde öne çıkan en önemli alanlardan birinin teknoloji olduğunu belirterek, finansal teknolojiler (fintek) alanında olduğu gibi süreci yeni başlayan alanlarda başlangıçta bir balon yapı oluştuğunu, zamanla işe yaramayanların buradan ayrılıp geriye bundan sonra dünyaya etki edecek yapıların kaldığını anlattı.
Fintek alanında da benzer bir sürecin yaşandığını anımsatan Aşan, "Şu an fintek biraz daha ayağı yere basar hale geldi. Finansal teknolojiler alanının artık ayağı yere basıyor, şimdi daha sağlam bir gidişat var" dedi.
Aşan, oluşum sürecinde politika belirleyiciler ve düzenleyicilerle sektör profesyonelleri arasındaki ilişki ve iletişime işaret etti. "Düzenleyici tarafta olanların sektörün önünde olması, sektör açısından olumlu bir durum değildir. Sektör her zaman düzenleyicinin önünden gitmeli ve bu kurumları zorlamalı" yorumunu yaptı.
"STRATEJİ BELGESİ İLE BİRLİKTE DUYURACAĞIMIZ BİRKAÇ PROJE DAHA OLACAK"
Ofis olarak, Türk dünyası ilişkilerine ellerinden gelen katkıyı sunduklarını bildiren Aşan, yapılan çalışmalar hakkında bilgi verdi.
Aşan, "Milli Fintek Strateji Belgesi'ni hazırladık, ilanını bekliyoruz ama belgedeki bazı maddeleri de yayımlanmasını beklemeden uygulamaya başladık. Çok alanda ilerleme sağlamaya çalışıyoruz. Strateji belgesi ile birlikte duyuracağımız birkaç proje daha olacak, bunlar sadece Türkiye'ye değil, Türkiye dışındaki ülkelere açık olacak projeler. Hedef ülkelerimiz; Türk dünyası ülkeleri" bilgisini paylaştı.