?>

Deprem sürecinde propaganda: Daha özenli bir üslup beklemek hakkımız

Provokasyonun yetişmesi ve üremesi için elverişli atmosfer ve koşullara sahip olan Türkiye, deprem gerçeğiyle yüzleştiği süreçte ne yazık ki parti fark etmeksizin provokatif söylemlerle de bir kez daha karşı karşıya kaldı. Deprem süresince ki provokatif söylemlerini inceleyen C

Politika - 2 yıl önce

Provokasyonun ortaya çıkması ve yayılması için elverişli koşullara sahip olan, aynı zamanda deprem gibi bir kriz süreci yaşayan Türkiye, bu süreçte parti fark etmeksizin provokatif söylemlerle karşı karşıya kalarak hem siyasiler hem de medya tarafından dezenformasyona maruz bırakılıyor.

Siyasetin kanatları altında korku, kutuplaştırma ve öfkeyi teşvik eden provokasyon, deprem sürecinde nasıl varlık gösterdi?

Zafer Partisi Bursa İl Başkanlığı sosyal medyada resmi hesabından yaptığı açıklamada gerçekleşen depremle Suriyeli sığınmacıları ilişkilendirerek bir paylaşımda bulundu. Birçok kişi, tweet’i karşı mizah temeliyle ‘Ülkemde Arap Levhası istemiyorum’ diyerek alıntıladı. Tepkilerin ardından gönderi kaldırıldı.

 Söz konusu paylaşıma ilişkin konuşan Bahçeşehir Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Tirşe Erbaysal Filibeli, şu yorumda bulundu:

‘’Türkiye bir seçim sürecine gidiyor ve siyasetçiler yaşanan depremi siyasi söylemlerinde kullanmaktan çekinmiyorlar. Ümit Özdağ ve partisi başından beri sağcı ve popülist bir politikayla sığınmacılara yönelik bir kampanya yürütüyor. Burada kaçırdığımız nokta şu, bu insanlar yasal sığınmacı ve bu işin hukuki bir boyutu da var. Sığınmanın belli bir prosedürü var, bu insanları ‘hadi’ deyince gönderemezsiniz. Sen sığınma talebi verdiğin insanlara, kendi vatandaşına verdiğin aynı hakkı vermek için sığınma talebi veriyorsun. Elbette siyasiler bunu biliyor ama politikacılar, kamuoyunda pek bilinmeyen bu durumu kullanarak dezenformasyona yol açıyorlar.’’

 AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın dün milyonlar karşısında sarf ettiği cümleler, ülkede derinleşen provokasyon endişesini de gündeme taşıdı. Türk siyasetinde politikacılar arasında konjonktürel olarak artış gösteren hakaret, ölçüsüz üslup ve kutuplaştırmaya yönelik ayrıştırıcı sözler kriz döneminde yine ortaya çıktı.

Siyasilerin deprem süresince kullandığı üsluba ilişkin görüşlerini paylaşan Üsküdar Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Süleyman İrvan, ‘’ Siyasilerin deprem gibi bir süreçte daha itidalli davranmaları, paylaşımlarında dikkat etmeleri lazımdı. Çok büyük bir deprem yaşadık ve el birliğiyle bu süreçten çıkmaya çalışıyoruz. Bir yandan da siyasetçilerin toplumdaki kutuplaşmayı körükleyen ifadeleriyle karşılıyoruz. Elbette siyasette bu tarz sataşmalar var ama bu dönemde uzak durmaları gerekirdi. Çünkü toplumda liderle bakarak hareket ediyor. Bu nefret ve hakaret söylemleri partilerin seçmenlerine de sirayet ediyor. Daha özenli bir üslup beklemek hakkımızdır’’ şeklinde konuştu.

Dezenformasyonu doğrudan besleyen siyasi propaganda genellikle siyasetçilerin konuşmalarına yerleştirdiği güvensizlik tohumlarıyla yeşerir. Geçen hafta deprem konuşmasında Ahbap ve BabalaTV’yi hedef alan MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli de şu ifadeleri kullanmıştı:

"Devletin yapamadığı ne vardır da Ahbapçılar, Babalacılar akbaba gibi kanat çırpmaktadır. Bu sahtekarların Türk televizyonlarında artık yer almaması lazımdır."

Doğru yerde ve doğru zamanda kullanıldığında etkili bir silah olan provokasyon, iktidarların kriz zamanlarında bulunduğu konumu sağlamlaştırmak ya da durumu lehine çevirmek için sarıldığı bir yöntemdir. Siyasiler kitlelere onları güvensiz, çaresiz ve kaygılı hissettirecek mesajlar verirler. Öte yandan özellikle gündemde hedef olmaya uygun ‘sansasyonel kişi ve konular’ siyasilerin hedefe koyacakları ve yaratacakları gündemin başında geliyor.

Haftanın Öne Çıkanları

Fenerbahçeli Melissa Vargas'ın yeni saç stili sosyal medyayı salladı

2023-02-21 22:32 - Spor

Müge Uzun Zan kimdir? Müge Uzun Zan kaç yaşında, nereli? Gökhan Zan'ın eşi Müge Uzun Zan kim?

2023-02-20 11:10 - Spor

Ölüdeniz fay hattı nedir? Nereden geçiyor?

2023-02-21 12:56 - Yaşam

Bina sismik izolatör nedir? Neyden yapılır?

2023-02-22 15:39 - Yaşam

AK Partili meclis üyesi Hacer Çınar, Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan'a su şişesi fırlattı

2023-02-22 00:02 - Gündem

Uzmanından bağışıklığı ve sinir sistemi zayıflayan depremzedelere ilişkin uyarı

2023-02-20 08:32 - Gündem

Tabak kırılmayan binanın müteahhidi Akın Öncül kimdir?

2023-02-16 17:21 - Gündem

Naim Süleymanoğlu nasıl kaçırıldı? Naim Süleymanoğlu Bulgaristan'dan nasıl kaçtı?

2023-02-19 21:48 - Spor

Real Madrid CANLI izle! REAL MADRİD - LİVERPOOL canlı yayın donmadan izle!

2023-02-21 21:02 - Spor

Hatay’da depremde mezarlar da hasar gördü

2023-02-19 19:39 - Gündem

İlgili Haberler

Fatih Erbakan'dan 'asgari ücret en az 35 bin lira olmalı' çıkışı

15:13 - Politika

Batı yaptırım kartını çıkardı! PKK ve YPG'yi koruyanlardan Türkiye'ye küstah tehdit!

13:33 - Politika

Davutoğlu'ndan AK Parti için açık mesaj: Ben varım!

11:03 - Politika

ABD'den sürpriz Türkiye çıkışı: Devlet içinde devlet gibi kalamaz...

10:58 - Politika

Kabine bugün toplanıyor! Bakan Vedat Işıkhan asgari ücret sunumu yapacak

08:53 - Politika

Günün Manşetleri

Telegram tarihinde bir ilk: Uygulama bu yıl ne kadar kar etti?

19:22 - Ekonomi

Serdal Adalı'dan "oy pusulası" duyurusu

19:02 - Spor

Jose Mourinho bıçak altına yattı! İşte ameliyat sebebi...

18:47 - Spor

Çikolata deyip geçmeyin! Süslü ambalajlar yanıltıcı olabiliyor

18:43 - Gündem

Suriye'nin yeni dışişleri bakanı İZÜ mezunu! Rektör Acar'dan önemli açıklamalar

18:37 - Gündem