6 Şubat depremlerinin ardından yaralar sarılmaya devam ediyor. Uşak Valisi Turan Ergün Hatay Kırıkhan’da yapılan çalışmaları Haber7 muhabiri Yavuz Selvi’ye değerlendirdi.
Turan Ergün şunları söyledi:
Daha çok Kırıkhan özelinde bir şeyler söylemeye çalışacağım. Depremin ilk gününde Kırıkhan’da Mersin Valimiz vardı. Daha sonra ben geldim. Bu gerçekten asrın felaketi bir deprem. Buraya gelene kadar biz basından ve televizyonlardan izledik. Fakat işin gerçeğini görmek çok daha farklı. İşin boyutunun ne derece büyük olduğunu alanda anlıyorsunuz. Bu adet Kırıkhan’ı çok ciddi şekilde etkilemiş. Kırıkhan’da hasar tespit sonuçlarına göre 8711 bina ya yıkılmış ya yıkılacak ya da ağır hasarlı. Bu da ilçenin mevcut yapı stoğunun %23’üne denk geliyor. Buna orta hasarlıları da koyduğunuz da %25’i geçiyor. Deprem haberi alındıktan sonra Türkiye’nin her yerinden bir seferberlik başladı. Burada da hem güvenlik hem kamu görevlileri hem de STK dahil 3700 personel var. Depremin yaralarını sarmak için görev yapıyorlar.
11 BİN ÇADIR DAĞITILDI
Böyle bir deprem meydana geldikten sonra yapılacak ilk iş arama kurtarma. Deprem bölgesinin tamamında artık bu faaliyetler sona erdi. Kırıkhan’da arama kurtarma çalışmalarında 1250 vatandaş enkazdan sağ olarak çıkarılmış. İkinci sorun alanımız depremzedelerin kalacak yeri. Tabii depremler devam ederken vatandaşımız haklı olarak evlerine girmekten çekiniyor. Kalacak yer sağlamayı ilk aşamada çadırlarla yapıyorsunuz. Kırıkhan’da şu an 11 bin adet çadır dağıtılmış. 1100 kişilik bir çadır kent kuruldu. Bunun dışında isteyen vatandaşlarımızın evlerini ya da köylerinin önüne çadır kurmalarına izin veriyoruz ve çadırlarını kurdular. Bu konaklama ile ilgili tabii ilk aşama. Tabii çadır kent geçici bir uygulama tatmin etmiyor.
“TALEBİN ÜSTÜNDE KONTEYNER KURUYORUZ”
Şimdi önemli bir konu konteyner kent kurulumu. Burada biz konteyner kentteyiz. Burası Sultanbeyli belediyesinin yapımına devam ettiği bir konteyner kent. Bizim bulunduğumuz bu alanda 1250 konteyner altyapısının yapımına başlandı. Kırıkhan özelinde bizden konteyner talep eden vatandaş sayısı 3800 civarında. 12.500 kişi ise kira yardımı desteği talebinde bulundu. Biz AFAD hem de Katar’dan gelecek konteynerler ve belediyelerimizin STK’larımızın yapacağı konteyner sayısı 4450. Biz talebin üstünde bir konteyner kenti oluşturacağız. Belki bir kısım dışarıya giden vatandaş dönebilir. Bu konteyner tamamlandığında burada ihtiyaç büyük oranda giderilecek.
“İŞYERLERİ YAVAŞ YAVAŞ AÇILIYOR”
Biz hayatın her gün hayata normale döndüğünü görüyoruz. Kapalı olan işyerleri de gittikçe açılıyor. Onun için enkaz kaldırmaya önem verdik. Mevcut yıkılmış ve yıkılacak olan binaların kaldırılması öncelikli. Biz de özellikle şehrin ana caddesindeki ve işyerlerine yakın olan yerlerdeki enkazları kaldırıyoruz. Daha sonra hemen onların yanındaki işyerlerinin açıldığını görüyoruz. Daha da normale doğru gidiş var.
“ESNAFA VERİLMEK ÜZERE 300 KONTEYNER KURUYORUZ”
Bunun yanında belediyemiz bize üç bölgede yer gösterdi. Bu da AFAD kanalı ile esnafa verilmek üzere 300 konteyner kuruluyor. Bunlar tamamlandığında normal hayatın daha hızlı akacağını görüyoruz. Çünkü depremin ilk günlerinde 150 bin öğüt yemek veriliyormuş. Şu anda bu 80 bine kadar inmiş durumda. Yavaş yavaş insanlar çadırda kalıyor ama evini kullanıyor. Şu anda ihtiyaçlarını bildiriyoruz, onlarda geliyor.
Bu işin nihai sonucu kalıcı konutlar. Kalıcı konutları hak sahipliği çerçevesinde Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ve TOKİ ile yapacak. Son olarak hakikaten asrın felaketi ama Türk milleti devlet millet bu yaraları sarıyor. Vatandaşın inancı da bu işin üstesinden gelineceği yönünde.