Genelde bu düşünce, deponun dolu olması nedeniyle yaklaşık 45-50 litre olan bu fazlalığın oluşturacağı ağırlıktan dolayı daha fazla yakıt tüketimine neden olduğu varsayımına dayanır.
Mantık olarak doğru olmasına karşın bu fazlalık 9-10 yaşlarında bir çocuk kilosuna denk gelir ve arabanızın toplam ağırlığının %5 artmasına neden olur. Yarım depo ile arasındaki fark düşünüldüğünde aslında sadece %2,5 oranında bir artış demektir. 1 veya 1,5 ton üzerindeki bir arabada o kadar da fazla yakıt tüketimine neden olması bu açıdan çok da doğru değildir.
Arabanın fazla yakıt tüketmesindeki etkenleri sıralayacak olursak dolu depo belki de en sonlarında kalır.
Arabanın yakıt ve tüketimini etkileyen etkenler arasında motor periyodik bakımı ve ayarları, camların açık kullanılması veya klimalı kullanımı, yakıt kalitesi, lastik hava basıncı, motorun sıcak veya soğuk kullanımı, kısa mesafe kullanımı, şehir içi trafiği, ani dur kalklar, yüksek sürat, yanlış vites kullanımı, dış hava şartları ve hatta coğrafi yükseklik gibi pek çok madde sayabiliriz.
Arabanızın yakıt tüketimini en aza indirecek yöntemlerden biri, gaz pedalının altında yumurta varmış gibi kullanmaktır. Aman yumurtayı kırmayın!
Dolu depodan önce yakıt tüketiminde en önemli etken; hepimizin alışık olduğu tabirle sakin kullanım, büyüklerimizin tabiriyle gaz pedalının altında yumurta varmış ve onu kırmayacak gibi pedala basmak şeklindeki kullanımdır.
Bir aracın yakıt tüketimini 100 km’de 8.5 litreden 6.5 litreye düşürmesi mümkün mü?
Gaz pedalına gereğinden fazla sert basıldığı ve bunun sonucunda yakıt tüketiminin 8.5 lt/100 km olduğunu bir senaryoda, gaz pedalına daha yavaş ve sakin basıldığı takdirde tüketimin 6.5 lt/100 km'ye düşmesi ihtimaller dahilindedir.
Dolu depoya aldanmak, yakıt tüketimini arttırır.
Dolu deponun fazla yakıt tüketmesine neden olan en önemli etken de şudur: “Depo dolu, hadi gezelim!”
İşte o zaman daha fazla yakıt tüketirsiniz. Ayrıca dolu deponun aksine çeyrek depo veya altında yakıtla kullanım; özellikle yakıtın içinde kalarak soğuması sağlanan yakıt pompasının ve dipte kalan pis tortuların motor yakıt sistemine giderek çeşitli zararlara yol açabilir. Bu durum da yüksek onarım maliyetlerine neden olacaktır.