İngiltere Alzheimer Derneği, dünya genelinde yaşlanan nüfusla birlikte bunama ve Alzheimer hastalığı gibi bilişsel gerileme hastalıklarına yakalanan kişilerin 2025 yılında 1,4 milyona ulaşacağını öngörüyor. Ancak yapılan son araştırmalar D vitamini takviyelerinin bunama ve Alzheimer hastalığını önleyebileceğini gündeme getirdi.
Geçtiğimiz sene Haziran ayında hayatını kaybeden, ünlü Fast 5:2 diyeti ve sağlık alanındaki yorumlarıyla dünya çapında tanınan Dr. Michael Mosley, D vitamini takviyelerinin bunama ve Alzheimer hastalığı gibi bilişsel bozuklukları önleyebileceğini vurgulamıştı. Dr. Mosley, Exeter Üniversitesi’nden Profesör David Llewellyn ile birlikte yaptıkları bir programda D vitamini takviyelerinin beyin sağlığını desteklediğini ve demans riskini azalttığını belirtmişti.
D Vitamini Ve Beyin Sağlığı İlişkisi
Dr. Mosley’in yaptığı açıklamaya göre, D vitamini, beyin hücrelerinde bulunan reseptörleri uyararak, onlarla etkileşime giriyor. Sonrasında sinir sistemini koruyucu bir etki oluşturuyor. D vitamini, anormal proteinlerin, özellikle amiloid plaklar ve tau proteinlerinin, temizlenmesine yardımcı oluyor ve bu mekanizma da D vitamini takviyelerinin bunama ve Alzheimer hastalığını önlemeye yardımcı oluyor.
2014 yılında yapılan bir araştırmada, düşük D vitaminine sahip kişilerin demans olma riskinin %53, yüksek D vitamini eksikliği yaşayan kişilerde ise bu oranın %125 olduğu ortaya çıkmıştır. 2023 yılında yapılan bir başka araştırmada ise, D vitamini takviyelerinin bunama ve Alzheimer hastalığını önlemede %40 etkili olacağı öne sürüldü.
D Vitamini Takviyesi Bilişsel Gerilemeyi Önlüyor
Alzheimer's & Dementia dergisinde yayımlanan ve 12 bin 400 yaşlı yetişkinin üzerinde yapılan bir çalışmada D vitamini takviyesinin düzenli olarak alınması deneklerin bilişsel sağlıklarını koruduğu ve mevcut durumlarının daha iyiye gittiğini göstermiştir.
Özellikle kadın bireyler, D vitamini takviyelerinin etkilerini erkeklerden daha çabuk görmekte ve bu tedaviye daha iyi yanıt vermektedir. Yapılan araştırmalara göre düzenli D vitamini alan kadınlar, D vitamini takviyesi almayan kadınlara kıyasla %49 daha düşük demans riski taşımaktadır. Bu bulgularda D vitamini takviyelerinin bunama ve Alzheimer hastalığını önlemede etkili olduğu tezini güçlendirmektedir.
Sonuç olarak, D vitamini takviyeleri bunama ve Alzheimer hastalığına yakalanma riskini kesin olarak ortadan kaldırmasa da bilişsel gerilemeyi yavaşlatma ve bu hastalıklara yakalanma ihtimalini geciktirmede etkili olduğu kanıtlanmıştır. D vitamini takviyelerinin bunama ve Alzheimer hastalığını önlemede faydalı olduğunu ve uzman bir doktor kontrolünde D vitamini takviyesini hayatınıza dahil etmeniz gerektiğini unutmamalısınız.
İlginizi çekebilir;
Araştırmalar doğruladı: İki dil bilmek Alzheimer'ı geciktiriyor!
11 yıllık araştırma sonuçlandı: Ev işleri, egzersiz ve sosyal ziyaretler demans riskini azaltıyor!
5 dakika da saat çizme testi ile demans teşhisi yapın! Erken teşhis ile bunamanın önüne geçin