Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz'dan önemli açıklamalar

Ekonomi - Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, CNN Türk'te Gece Görüşü programında soruları yanıtlıyor.

Ekonomi - 3 gün önce

İşte Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz'ın açıklamalarından öne çıkan satır başları:

Mehmet Bey Singapur'da. Bir süredir gri listedeyiz. Yarın bu Genel Kurul'da değerlendirilecek. Oylama yapılacak. Teknik çalışmalar yapıldı. Bizden istenen düzenlemelerin hepsi yapıldı. Çalışma grubunun geçtiğimiz aylarda teknik grubu geldi. Saha incelemeleri yaptılar. Olumlu rapor çıktığını biliyoruz. Beklentimiz olumlu bir adımın çıkması. Bir taraftan ülkeler oylama yapacaklar. Konsensusu bazen yorumlayabiliyorlar. Yarın olumlu karar çıkacağına inanıyoruz. Olumlu karar çıkmazsa bunu siyasi bir karar olarak yorumlarız. Teknik bir problem yok. Meclis'e teşekkür ediyoruz. Çıkmamak dünyanın sonu değil. Esas olan sizin uygulamalarınız. Gri listede olmak hoş bir durum değil elbette. Not artışı değil bu ama olumlu etkisi olabilir. Ülkenin algısı anlamında önemli bir hadise.

"HAZİRANDAN İTİBAREN YILLIK ENFLASYONDA GERİLEME GÖRECEĞİZ"

Türkiye'ye daha uygun koşullarda fon akışı olabilir. Bu da ülkemizin kalkınmasına yardımcı olur. Burada ekonomi politikasından ziyade kara para aklama ve terörün finansmanı konusunda düzenlemeler önemli. Meclisimizin çıkardığı önemli düzenlemeleri oldu. Türkiye'nin hukuki anlamda düzenlemelerinde eksiği kalmamış oldu. Birkaç ülkenin siyasi saiklerle engellemesi bizim ortaya koyacağımız iletişimle Türkiye'nin üzerine düşeni yaptığını ve siyasi nedenlerle karar alındığı görülür. Geçen yıl OVP ortaya koyduk. Üçe ayırdık. Enflasyona ilişkin üç dönem ele alındı. Geçiş dönemini mayıs itibariyle tamamladığımızı düşünüyoruz. Mayıs ayında en yüksek rakamı göreceğiz mayıs sonrası düşecek dedik. Hazirandan itibaren yıllık enflasyonda gerileme göreceğiz. Haziranla dezenflasyon dönemine gireceğimizi düşünüyoruz. Eylüle geldiğimizde rakamın epey gerilediğini görmüş olacağız. Yıl sonu MB'nın yüzde 38 gibi bir tahmini var. Biz de onu esas alıyoruz. Gelecek yıl ise yüzde 20'nin altını göreceğimizi öngörüyoruz. Kalıcı fiyat istikrarı sağlayacak olan tek haneli rakamları 2026'da yakalayacağımıza inanıyoruz. Profesyonellerimiz bunları gördüler. Henüz vatandaşımızda beklenti yüksek. Somut şeyleri görmeleri gerekiyor. Yaz dönemlerinde bu algının kırılacağına inanıyorum. Biz şuna inanıyoruz. AK Parti ve Cumhur İttifakı olarak vatandaşın derdi neyse bizim temel önceliğimiz budur. Temel önceliğimiz enflasyonu düşürmek.

"EN ADALETSİZ VERGİ ENFLASYONİST VERGİDİR"

Dünyanın da bizim de zor bir döneminden geçiyoruz. Bölgemizde savaşlar var. Bir de tarihimizin yaşadığı en büyük felaket deprem var. Merkezi idareden bu yıl ayrılan miktar 1 trilyon 30 milyar TL. Bundan sonraki dönemde daha olumlu ortama doğru gideceğiz. Enflasyonun olduğu ortamda kalıcı refah sağlayamıyorsunuz. Enflasyonu düşürdüğünüz takdirde gelir dağılımını rahat düzeltme imkanı hem de kalıcı refah sağlama imkanınız oluyor. Biz kalkınmakta olan bir ülkeyiz. En adaletsiz vergi enflasyonist vergidir. Enflasyonist vergi artışlarını istemiyoruz biz. Büyüme iyi gidiyor. Dünyada en iyi büyümelerden birini sağladık. Bütçe açığı yüzde 10'a çıkacak deniyordu. Gerçekleşme 5.2 oldu. Deprem harcamalarını düştüğünüz zaman 1.6. Bütçede disiplinli bir hareket içindeyiz. Cari açık 2023'te 4 civarındaydı. Milli gelire oranla rakamlar bunlar. OVP'den iyi performans sergiliyoruz. Şu anki hedefimiz 2.5 civarında. İşsizlik oranı tarihi seviyeye düştü. İhracat şu anda 12 aylık 260 milyar doları geçmiş durumdayız. Turizmde hedefimiz 60 milyar dolar. Türkiye sağlıklı şekilde yoluna devam ediyor. 147,6 milyar dolar şu anki rezervimiz. Swap hariç 13 milyar dolara yakın kardayız. Ciddi bir iyileşme olduğunu söyleyebilirim. Döviz ihtiyacımız azaldı. KKM'de geçen yıl 126 milyar dolarmış. Son rakam 62.5 milyar dolara düşmüş. CDS, 700 üzerinden 281'e düşmüş durumda. Riskleri aşağıya çektik. Tabi ki hiçbir zaman gevşememek gerekir. Kararlı şekilde eğilimi devam ettirmemiz gerekir.

Haftanın Öne Çıkanları

Düğünde akrabalar arasında kan aktı: Baba öldü, askeri personel oğlu ağır yaralı

2024-06-21 00:13 - Gündem

Kan donduran cinayet: Baba-oğul hayatını kaybetti

2024-06-22 22:47 - Gündem

CHP’de bir sürpriz görüşme daha! Kılıçdaroğlu hem İmamoğlu ile hem de Yavaş’la görüşecek

2024-06-25 08:57 - Gündem

Bilecik'te define bulma amacıyla kaçak kazı yapan 3 kişiden 2'si ölü bulundu

2024-06-21 19:48 - Gündem

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin'den devamsızlık açıklaması!

2024-06-23 15:32 - Eğitim

Arda Turan'dan Montella ve Arda Güler açıklaması!

2024-06-24 18:17 - Spor

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu'ndan Kemal Kılıçdaroğlu açıklaması! Görüşme olacak mı?

2024-06-26 15:03 - Gündem

Şereflikoçhisar'da kaza: Bir kişi hayatını kaybetti, 3'ü jandarma personeli 4 yaralı!

2024-06-21 08:02 - Gündem

Duygu Özgül Kalebayır TikTok’ta 5 yaşındaki kuzenini istismar etti: Savunması pes dedirtti!

2024-06-25 13:23 - Gündem

Microsoft'un Kurucularından Paul Allen'ın Teknoloji Müzesi Kapanıyor!

2024-06-27 19:58 - Teknoloji

İlgili Haberler

Geçmişi 10 bin yıl öncesine dayanıyor! Diyabet hastalarından ilgi görüyor

13:52 - Ekonomi

ATO'dan vergi paketi çağrısı

13:42 - Ekonomi

Hazine haftaya 2 ihale gerçekleştirecek

13:22 - Ekonomi

SGK, geçen yıl 88 bin 455 kişinin sigortalılığını iptal etti

13:12 - Ekonomi

Türkiye ve Çin anlaştı! İşbirliği yapılacak

12:52 - Ekonomi

Günün Manşetleri

Türkiye'nin uyduları savaşta da afette de imdada yetişiyor

14:18 - Teknoloji

Beton mikseri gelin arabasının üzerine devrildi! Korkunç kazadan acı haber

14:12 - Gündem

Dünyada 62 yıldır yanan tek kasaba: Centralia’da alevler neden söndürülemiyor?

14:07 - Yaşam

Bakan Yerlikaya'dan Tahmazoğlu'na ziyaret etti

14:02 - Gündem

Korkunç kaza: Beton mikseri gelin arabasının üzerine devrildi

13:58 - Gündem