?>

Çin'in tahtını Türkiye devralıyor! Sözlerinde durmadılar

Ekonomi - Afrika Kıtası genelinde en büyük dış yatırım gücü olarak kabul edilen Çinli firmalar projeleri bitirememeye ve ek maliyetler çıkarmaya başlayınca onlarca Afrika ülkelerinin gözü Türkiye'ye döndü.

Ekonomi - 2 yıl önce

Afrika kıtası genelindeki askeri ve istihbarat gelişmelerine yer veren 'Africa Intelligence' yayın organın elde ettiği bilgilere göre kıta genelinde Türkiye’nin ekonomik etkisi, tercih edilirliği ve gücü giderek artıyor. Yayın organında son 10 yılda Afrika kıtası genelindeki en büyük inşaat ve altyapı çalışmalarında Çin’in rakipsiz bir güce sahip olduğu ancak son dönemde Çinli firmaların aldığı dev projeleri zamanında yetiştirme ya da sözleşmedeki maddelere uyma noktasında sözlerini tutmadıkları bilgilerine yer verildi.

AFRİKALILAR ARTIK ÇİN'İ TERCİH ETMİYORLAR

Üst düzey kaynaklardan elde edilen bilgilere göre Ruanda’nın en büyük su ikmal sistemi projesine teklif veren 10 firmadan dokuzu Çinli. Kıta genelinde yakın zamandaki en büyük projelerden birisi olan Uganda’nın altyapısının yenilenmesine yönelik projelerde de yalnızca Çin merkezli şirketlerin ihalelere girmesine izin verildi.

Kıta genelinde aktif olan büyük Çin firmalarının tamamı hükümete bağlı Çin Demiryolları İnşaat Kurumu çatısı altında faaliyet gösteriyorlar ve Çin hükümeti tarafından hangi ihalelere girecekleri konusunda yönlendiriliyorlar. Tüm bu firmaların başında da Çin Komünist Partisi’nin yöneticileri bulunmakta. Elde edilen bilgilere göre toplam beş büyük Çin inşaat ve yapım firması Afrika genelindeki en büyük projeleri almayı başardılar ancak Çin şirketlerinin en etkin olduğu Uganda'da bile artık projeler başka ülkelere verilmeye başlandı. Uganda, Ruanda, Somali, Mısır, Cezayir, Libya, Etiyopya, Namibya, Zambiya gibi ülkelerde Çin bugüne kadarki en büyük havalimanı, yol yapım, altyapı, endüstriyel tesisler gibi stratejik ihaleleri aldı ancak tüm bu ülkelerde artık Çin şirketleri tercih edilmemeye başlandı. 

SÖZLEŞMELERİ İPTAL EDİLİYOR, ÇİN'İN PAZAR PAYI KÜÇÜLÜYOR

Yazıda Çin firmalarının ihalelerde haksız rekabet yaratmaları ya da ihale kanunlarını çiğnemeleri dolayısıyla 2019 yılından bu yana Dünya Bankası tarafından yaptırımlara uğradıkları bilgisine de yer verildi. Üst düzey kaynakların ifadelerine göre 2019 yılından bu yana aynı şirketlerin ya aldıkları projeleri zamanında bitirmemeleri ya da sürekli ek masraflar çıkarmaları dolayısıyla Çin kıta genelindeki finansal payını giderek başka ülkelere kaptırmaya başladı. Etiyopya’nın ülkedeki en büyük stadyum inşası için 2015 yılında Çin'e verdiği sözleşmeyi yakında iptal edeceği ve bu kararın Çinli firmalara vurulacak en büyük darbe olacağı da ifade edilmekte. İptalin gerekçesi ise 220 milyon dolarlık sözleşmenin Çin tarafından ek masraflar sebep gösterilerek 312 milyon dolara çıkarılması. 

AFRİKA'DA TERCİH TÜRKİYE’YE DÖNÜYOR

Dört Afrika ülkesinin üst düzey kaynaklarının verdiği bilgilere göre Çin'in zamanında bitirememesi ya da ek masraflar ortaya koyması dolayısıyla hükümetler tarafından iptal edilecek olan projeler için Afrikalı liderler önceliği Türkiye firmalarına vermeye başladılar. Yazıda “Etiyopya’daki büyük stadyum projesinden Uganda-Kenya arasındaki demiryolu projesine kadar Türk firmaları, kıta genelinde artık Çin'in yerini alıyorlar. Türkiye Afrika ülkelerinin inşaat ve altyapı projelerinde geminin dümenine geçiyor” ifadesiyle Türkiye’nin Afrika'daki ekonomik etkinliğinin ciddi bir yükseliş ivmesi kazandığına vurgu yapıldı. 

TÜRK İNŞAAT VE SAVUNMA FİRMALARI ÖN PLANDA

Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı’nın verilerine göre Afrika Kıtası’yla Türkiye arasındaki ticaret hacmi 2021 yılı sonu itibariyle 34,5 milyar dolar seviyesine yükseldi. Türk müteahhitlik firmalarının üstlendiği proje hacmi de hızla büyüyerek Afrika'da 77,8 milyar dolar seviyesine ulaşırken Türkiye ile 45 Afrika ülkesi arasında iş konseyleri de bulunmakta. Yine Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlı Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı verilerine göre 2021 yılında Türkiye’den Afrika’ya 288 milyon dolarlık savunma sanayii ürünü ihraç edildi. 14 Afrika ülkesi Türkiye'den savunma araçları ve silahları ithal ederken Afrika ülkelerinin neredeyse yarısı Türkiye ile savunma sanayii işbirliği anlaşmalarına imza attılar.

Haftanın Öne Çıkanları

Yarın Adel Kalemcilik’in üzerinde tedbirler olmadan işlem görecek

2023-07-05 16:48 - Ekonomi

Şırnak'ta işkence görmüş erkek cesedi bulundu

2023-07-09 00:58 - Gündem

Arda Güler'in sevgilisi var mı? Arda Güler'in sevgilisi kim, adı ne?

2023-07-06 19:32 - Spor

Özkan Uğur'un ölüm haberi alan Melek Baykal gözyaşlarına boğuldu

2023-07-08 18:23 - Magazin

2024 Mercedes-Benz CLE Tanıtıldı: İşte Özellikleri - Webtekno

2023-07-05 23:12 - Teknoloji

Ümit Güler kimdir, ne iş yapıyor, ne paylaştı? Arda Güler hakkında ne paylaştı?

2023-07-06 11:45 - Spor

En fazla para çıkışı olan hisseler 06/07/2023

2023-07-06 21:07 - Ekonomi

Bayramda kaçan kurbanlık keçi, 5 gün sonra bulundu!

2023-07-05 11:17 - Gündem

Cuma mesajları resimli, yeni, kısa cuma mesajları sayfası 2023

2023-07-07 08:53 - Gündem

Batuhan Karacakaya sevgilisi kim, gerçek adı ne? El ele yakalandı sonra ayrıldı

2023-07-06 12:28 - Magazin

İlgili Haberler

Otobüs biletlerine bedelli askerlik etkisi!

21:38 - Ekonomi

Musul Türkiye'nin radarında: Türkler oyun değiştirici nitelikte

20:57 - Ekonomi

Girişim Elektrik, Europower Enerji'nin satışı için görüşmelere başladı

20:43 - Ekonomi

200 şirket, kalıcı olarak haftada 4 gün çalışma kararı aldı

18:58 - Ekonomi

Resmi açıklama geldi! Ramazan ayı sonuna kadar fiyat sabitlediler

18:02 - Ekonomi

Günün Manşetleri

Gazze’nin yaralarını saracaklar: Eğitimlerini Türkiye’de tamamlayan doktorlar mezun oldu

22:12 - Eğitim

Konya'da dehşet: 4 kişilik aile ölü bulundu

21:53 - Gündem

Anadol tutkunu akademisyen 2 klasik aracını özenle kullanıyor

21:48 - Gündem

Otobüs biletlerine bedelli askerlik etkisi!

21:38 - Ekonomi

Fatih Terim 3 puanı son dakikada kaptı!

21:28 - Spor