?>

CHP'de değişim isteyenin kendi koltuğu değişti!İşte Kılıçdaroğlu'nun 'değişim' t

Seçimlerinde büyük hüsran yaşayan CHP’de “değişim” sloganıyla Kılıçdaroğlu’na karşı bayrak açıldı. Ancak 13 yıldır CHP’de tek adamlık rejimi kuran Kılıçdaroğlu’na itiraz edenlerin kendisi değişime uğradı. İşte o devasa liste...

Politika - 2 yıl önce

Haber7 – ÖZEL

Cumhuriyet Halk Partisi’nde Kemal Kılıçdaroğlu’na isyan sessiz ve derinden büyüyor. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun “Her sahada, her ortamda değişim” ifadesiyle düğmesine bastığı süreç, Gürsel Tekin, Tanju Özcan, Yılmaz Özdil gibi isimlerin Kılıçdaroğlu’nun görevi bırakması gerektiği yönündeki söylemleriyle kar topu gibi büyüyor. Henüz parti kurmaylarından yüksek dozajlı olarak dillendirilmeyen değişim süreci, Kılıçdaroğlu’nun 13 yılda gerçekleştirdiği keskin tasfiyeleri gündeme getirdi.

2010’dan beri CHP’yi yöneten Kemal Kılıçdaroğlu’nu eleştiren, partide değişim isteyen, istifa etmesi gerektiğini söyleyen, başarısız olduğunu ima eden onlarca önemli isim teker teker diskalifiye edildi. Kılıçdaroğlu’ndan değişim isteyenlerin kendilerinin görevi değişti. Kılıçdaroğlu’nun 13 yıllık CHP liderliği döneminde Önder Sav’dan Süheyl Batum’a, Hakkı Süha Okay’dan Emine Ülker Tarhan’a, Mehmet Sevigen’den Yılmaz Ateş’e, Birgül Ayman Güler’den Onur Öymen’e geniş yelpazede devasa bir “değişim” ve tasfiye süreci yaşandı.

GEÇMİŞİ HATIRLATAN MESAJSon düzlemdeki değişim taleplerine karşı CHP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Tezcan’ın, “Sayın Kılıçdaroğlu, CHP tarihinde en güçlü ve en önemli değişimi yapan liderlerin başında geliyor. Bundan sonra da partide bir değişim ve dönüşüm olacaksa, bu Sayın Kemal Kılıçdaroğlu'na rağmen değil, onunla birlikte ve onun önderliğinde olacaktır” sözleri, adeta geçmişteki tasfiyeli değişimlere işaret ediyor.

HABER7 olarak; Kılıçdaroğlu’nun CHP’de estirdiği “değişim” rüzgarları ile kendisine baş kaldıranları nasıl tasfiye ettiğini derledik...

İşte CHP’deki 13 yıllık değişim-tasfiye serüveni:

HER ŞEY 'KASET'LE BAŞLADI

Deniz Baykal’ın zina kasetinin internette yayınlanmasının ardından istifasıyla başlayan yeni dönemde, Kemal Kılıçdaroğlu ipleri ele geçirdi.

Kılıçdaroğlu, 22 Mayıs 2010 tarihinde 33. CHP Olağan Kurultayı’nda genel başkan oldu.

İLK TIRPAN PM’DE

Kemal Kılıçdaroğlu'nun genel başkanlığa seçildiği CHP kurultayının ikinci gününde ilk tasfiye Parti Meclisi’nde gerçekleştirildi. Baykal döneminde MYK’da olan 18 üyeden 15’i liste dışı kaldı.

Kılıçdaroğlu'nun başkanlığındaki CHP'nin yeni yönetiminin Önder Sav ve Gürsel Tekin tarafından şekillendirdiği belirtildi.

SAV SALTANATI BÖYLE “DEĞİŞTİ”

CHP'de 37 yıl boyunca kesintisiz milletvekilliği yapan parti Genel Sekreteri Önder Sav, 3 Kasım 2010 tarihinde yaptığı açıklamada, Kemal Kılıçdaroğlu'nu eleştirerek, “CHP şimdiye kadar yaşamadığı bir Genel Başkan tasallutu ile yürütülüyor.” dedi. Bu sözler sonun başlangıcı oldu.

Kılıçdaroğlu, yarım asra yakın sürede partinin adeta demirbaşı olan Önder Sav’ı iki aşamalı planla tasfiye etti. Kasım 2010 tarihinde Sav'ı genel sekreterlik görevinden alan Kılıçdaroğlu, bu icraatını "Partideki korku imparatorluğunu yıktık" şeklinde açıkladı.

Kılıçdaroğlu, Sav'a yeniden milletvekilliği yolunu da kapatarak tasfiye operasyonunu tamamladı.

12 Haziran 2011 tarihinde gerçekleştirilen milletvekili genel seçimlerinde Sav’ın ekibi tamamen silindi. Kılıçdaroğlu, 80 kişilik Parti Meclisi üyelerinden Sav’a yakın 48 kişiyi milletvekili adayı yapmadı.

ELENEN ELENENE

Önder Sav'a yakınlığıyla bilinen Grup Başkanvekili Kemal Anadol, eski Genel Başkan Yardımcısı Hakkı Suha Okay ve eski İstanbul İl Başkanı Berhan Şimşek listelere alınmadı.

Dönemin genel başkan yardımcıları Yılmaz Ateş, Onur Öymen, Mustafa Özyürek, Cevdet Selvi gibi isimler liste dışı kaldı.

Eski yöneticilerden Mehmet Sevigen, Algan Hacaloğlu ve Fuat Çay yeni dönemde yer almadı.

Eski Erzincan Cumhuriyet Başsavcısı İlhan Cihaner listeye giremedi.

GELEN DE GİTTİ

CHP'nin Genel Sekreteri Önder Sav, 9 Kasım 2010 tarihinde görevini Süheyl Batum'a devretti. Kılıçdaroğlu 11 Aralık 2014 tarihinde Batum’un da partiden ihraç edilmesini sağladı.

Batum’un, “Herkese göre politika geliştirerek halk oy vermez. Bir dik duruşun, bir politikan olur. O politikana göre gelişmeleri şekillendirirsin. ‘Herkesin gönlü olsun da oy alalım, iktidara gelelim’ anlayışı ile iktidara gelen bir parti görülmemiştir. Rüzgarın önünde savrulmamak gerekir” şeklindeki eleştirilerinin ardından önce görevi sonra parti üyeliği kendisinden alındı.

ELEŞTİREN YANDI

Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Birgül Ayman Güler, 15 Aralık 2014 tarihinde, "Her ne kadar parti yönetimimiz inkar etse de 30 Mart seçimlerinde bir ittifak yaptı, cemaatle ittifak yaptı.” dedi. Kılıçdaroğlu’nun direktifiyle CHP Yüksek Disiplin Kurulu, Birgül Ayman Güler'in partiden ihracına karar verdi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Ardahan Milletvekili Öztürk Yılmaz, Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu'nu hedef alan açıklamaları nedeniyle iki kez 'kesin ihraç' talebiyle disiplin kuruluna sevk edilmişti.

Eski CHP Genel Başkan Yardımcısı Yılmaz Ateş, “Genel Başkan yardımcısı olarak içinde yer aldığım yönetim mücadeleyi göze alamadı, terör örgütüne (FETÖ) teslim oldu" dedi. Ateş, yine Kılıçdaroğlu’nun isteğiyle 20 Kasım 2019 tarihinde CHP Ankara İl Disiplin Kurulu kararıyla partisinden ihraç edildi.

2014 Cumhurbaşkanlığı seçimi sonrası CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'ndan görevi bırakmasını isteyen milletvekillerinden Emine Ülker Tarhan, partisinden istifa etti.

Kılıçdaroğlu’nun tırpanladığı bazı CHP milletvekilleri şöyle listelendi:

24 DÖNEM MİLLETVEKİLLERİ:

Osman Loğoğlu, Ümit Özgümüş, Emine Ülker Tarhan, Metin Lütfi Baydar, Adnan Keskin, Süheyl Batum, Ali Serindağ, Osman Korutürk, Müslüm Sarı, Kadir Gökmen Öğüt, Umut Oran, Süleyman Çelebi, Ali Özgündüz, Rıza Türkmen, Mehmet Ali Susam, Rahmi Aşkın Türel, Turgut Dibek, Dilek Akagün Yılmaz.

23 DÖNEM MİLLETVEKİLLERİ:

Tacidar Seyhan, Hakkın Süha Okay, Hüseyin Tayfun İçli, Algan Hacaloğlu, Ahmet Tan, Necla Arat, Mustafa Özyürek, Çetin Soysal, Esfender Korkmaz, Güldal Mumcu, Şahin Mengi, Ali Rıza Öztürk, İsa Gök, Ali İhsan Köktürk.

22 DÖNEM MİLLETVEKİLLERİ:

Yılmaz Ateş, Eşref Erdem, Ayşe Gülsün Bilgehan, Ensar Öğüt, Cevdet Selvi, Zülfü Livaneli, Onur Öymen, Hasan Fehmi Güneş, Şükrü Elekdağ, Mehmet Sevigen, Berhan Şimşek, Bihlun Tamaylıgil, Kemal Anadol, Canan Arıtman, Oğuz Oyan, İzzet Çetin, Atilla Kart, Muharrem İnce.

KÖKTEN CHP’LİLER KAPI DIŞINDA

“Kökten CHP’li” olarak bilinen Akif Hamzaçebi ve adaylık başvurusu yapmayan Gürsel Tekin yeni dönemde listelere giremedi. CHP’de Ankara Milletvekilleri Levent Gök, aday olmayan Haluk Koç, Yıldırım Kaya, Servet Ünsal ve Nihat Yeşil listelerde yer almadı. Mavi Vatan doktrinine karşı çıkan, PKK destekçisi İsveç'in NATO üyeliğine destek veren, Karabağ ve Libya'da aktif rol üstlenen Türkiye'ye ağır ithamlar yönelten İstanbul Milletvekili Ünal Çeviköz yeni dönemde liste dışına itildi. İzmir Miletvekilleri Tacettin Bayır, eski DİSK Başkanı Kani Beko, Özcan Purçu, Atila Sertel, Kamil Okyay Sındır aday gösterilmedi.

Antalya Milletvekili Çetin Osman Budak “icrada görev” beklentisiyle aday olmadı. Aydın Özer, Rafet Zeybek aday listelerinde yer bulamadı. Balıkesir Milletvekili Fikret Şahin, Burdur Milletvekili Mehmet Göker, Bursa Milletvekilleri Erkan Aydın, Yüksel Özkan, Çorum Milletvekili Tufan Köse, Edirne Milletvekili Okan Gaytancıoğlu, Gaziantep Milletvekilleri İrfan Kaplan, Bayram Yılmazkaya, Giresun Milletvekil Necati Tığlı listeye eklenmedi.

Muğla Milletvekillerinin 4’ü de liste dışı kaldı. Adaylık başvurusu yapmayan Tekirdağ Miletvekili Candan Yüceer listede yer almadı.

Kani Beko

CHP’de “eski Milli Görüşçü” olarak barındırılan Konya Milletvekili Abdüllatif Şener ve İstanbul Milletvekili Mehmet Bekaroğlu vekil yapılmadı.

 

Haftanın Öne Çıkanları

Kuşlar Dönünceye Dek filmi konusu nedir? Kuşlar Dönünceye Dek filmi oyuncuları kim?

2023-05-30 10:22 - Gündem

1. tur 2. tur sandık görevli ücretleri toplam mı yatacak? Sandık görevlisi ücreti ne kadar?

2023-05-26 15:47 - Gündem

Gültekin Uysal'dan seçim sonuçları hakkında şaşırtan açıklama

2023-05-30 00:07 - Gündem

Mehmet Şef'in oğlu Emre Yalçınkaya kiminle evlendi, eşi kimdir?

2023-05-30 16:07 - Gündem

Renault Austral Türkiye'de: İşte Fiyat ve Özellikleri

2023-05-25 15:32 - Teknoloji

Teoman hiç evlendi mi, kiminle evlendi? Teoman kaç yaşında, kızı Zeyno kimdir?

2023-05-29 10:28 - Gündem

Melike Şahin kimdir, nereli, kaç yaşında? Melike Şahin kiminle evlendi? Melike Şahin eşi kim?

2023-05-31 16:52 - Gündem

Melike Şahin kimdir, kaç yaşında, aslen nereli? Kiminle evlendi eşi kimdir?

2023-06-01 08:52 - Magazin

Rapçi Asya Alizade kimdir? Alizade neden gözaltına alındı?

2023-05-27 14:17 - Gündem

HKP Genel Başkanı Nurullah Efe Ankut kimdir? Nurullah Efe Ankut kaç yaşında, nereli?

2023-05-25 20:28 - Politika

İlgili Haberler

Cumhurbaşkanı Erdoğan, eski AK Parti Milletvekili İyimaya'nın ailesine taziye ziyaretinde bulundu

22:58 - Politika

Tarihte bir ilk: Kagame Türkiye'ye geliyor

22:52 - Politika

Yılın ilk MGK toplantısı sona erdi: Kırmızı kitap yenilendi!

21:02 - Politika

Ümit Özdağ'ın hakimlikte verdiği ifade ortaya çıktı

16:18 - Politika

Donald Trump'tan Ukrayna için kritik emir! 100 gün süre verildi

11:53 - Politika

Günün Manşetleri

PSG'den inanılmaz geri dönüş! Şampiyonlar liginde gecenin sonuçları

03:57 - Spor

MHP'li Özdemir yaşanılanları tek tek anlattı! 'İtfaiye bir saat sonra müdahale etti'

03:22 - Gündem

Bakanlık 5 markayı böyle ifşa etti! 5 peynir markasında gıda hilesi

01:43 - Ekonomi

Serdal Adalı: Böyle zaferler için buradayız!

01:17 - Spor

Fatih Terim'in takımı 2 golle kaybetti

23:57 - Spor